ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
Φωτο: Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ

Πρόεδρος ΕΒΕΑ στο συνέδριο της ΝΔ: Παρά τις δυσκολίες προχωρούμε με αισιοδοξία

Μήνυμα αισιοδοξίας και συσπείρωσης έστειλε ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος.

Μήνυμα αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της παράταξης και της χώρας έστειλε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος σε ομιλία του κατά το συνέδριο του κόμματος.

Ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκου στο 14ο Συνέδριο του κόμματος

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου μας, κύριε Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, αξιότιμοι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, κυρίες και κύριοι η Νέα Δημοκρατία, το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης είναι  μία παράταξη που δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στο μέλλον.

Με ορίζονται όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Με όραμα και ευθύνη για τις γενιές που έρχονται. Το μέλλον κοίταξε και ο Ιδρυτής της Παράταξής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έβαλε την Ελλάδα στο ασφαλές λιμάνι της Ενωμένης Ευρώπης.

Το μέλλον προσπαθούσε να σώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν προωθούσε πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας και γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να καταφέρει να αποφύγει τους κινδύνους που έβλεπε ότι υπάρχουν.

Το μέλλον κοίταζε και ο Κώστας ο Καραμανλής, όταν το 2009 ζήτησε τη ψήφο των πολιτών, προκειμένου  να εφαρμόσει αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα για να αποφύγει η πατρίδα μας τα χειρότερα.

Το μέλλον του τόπου υπηρέτησε και ο Αντώνης ο Σαμαράς, όταν προχώρησε σε κυβέρνηση  συμμαχίας, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει οριστικά από τα μνημόνια και την ύφεση.

Το μέλλον έχει ως πυξίδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας, ο Πρόεδρος του κόμματός μας, όταν ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν, για να βάλει τη χώρα σε μία νέα πορεία, μια πορεία ταχύρρυθμης ανάπτυξης και σημαντικής μείωσης της ανεργίας. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας και αυτή θα συνεχίσουμε να την τιμούμε.

Σήμερα, συμπληρώνοντας τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, δεν πανηγυρίζουμε για όσα έχουμε πετύχει, για το γεγονός ότι κρατήσαμε τη χώρα όρθια μέσα σε πρωτόγνωρες δυσκολίες, για το γεγονός ότι παρά το αντίξοο περιβάλλον έχουμε ήδη εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός μας.

Σήμερα δε ζητάμε από τους πολίτες να συγκρίνουν τη δική μας κυβέρνηση από τις προηγούμενες, ούτε ψάχνουμε δικαιολογίες για τα δύσκολα και αρνητικά που συμβαίνουν στον πλανήτη και στη γειτονιά μας.

Αυτό που έχουμε μάθει και συνεχίζουμε να κάνουμε, αυτό που μας υπαγορεύει η ιστορία της παράταξής μας, είναι να κοιτάζουμε μπροστά, να υπηρετούμε και να προετοιμάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας, τους νέους πρωταγωνιστές με σχέδιο, με κοινή λογική, με νέες ιδέες. Να προτείνουμε πολιτικές που θωρακίζουν το αύριο όλων των συμπολιτών μας.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η έκρηξη της ακρίβειας ως συνέπεια της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δημιουργεί σήμερα ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας.

Είναι δικαιολογημένος ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανησυχία για το πώς θα τα βγάλει πέρα κάθε νοικοκυριό, κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση. Δεν πρέπει όμως και δεν θα αφήσουμε τα συναισθήματα αυτά να μετατραπούν σε απόγνωση και θυμό και να οδηγήσουν τη χώρα ξανά στην αστάθεια και στην οπισθοχώρηση.

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της ευθύνης και της προόδου δεν κάμπτονται εύκολα. Έδειξε όμως ότι και οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας είναι εδώ, όπως συμβαίνει πάντα σε δύσκολες περιόδους. Είναι ξανά εδώ έτοιμες να καταστρέψουν ότι σημαντικό και καλό έχει γίνει από τους λαούς και τις υπεύθυνες κυβερνήσεις.

Εναπόκειται σε μας λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επικρατήσουν στη χώρα μας, εναπόκειται σε μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει ξανά πίσω. Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι εδώ θα νικήσουν καθαρά οι δυνάμεις της ευθύνης και της προόδου.

Για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη θα πρέπει να μιλήσουμε ξανά για το μέλλον, όχι με ένα κόμμα συρρικνωμένο στη στενή παραδοσιακή του βάση, αλλά ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα διευρυμένο, ικανό να ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ειδικά της νέας γενιάς. Το δρόμο αυτό τον έδειξε πρώτος ο ιδρυτής της παράταξής μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν πρώτος φρόντιζε να ανανεώνει το στελεχιακό δυναμικό με ανθρώπους κεντρώους και μετριοπαθείς. Σας θυμίζω μόνο μερικούς. Ευάγγελος Αβέρωφ, Παναγής Παπαληγούρας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.  Αυτοί οι πολιτικοί όχι μόνο ενσωματώθηκαν στην παράταξή μας, αλλά στην πορεία ανέλαβαν σημαντικούς ρόλους, ακόμα και την ηγεσία του κόμματός μας.

Για να κερδίσουμε τη μάχη χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα βρίσκεται σε επαφή και θα ανανεώνει διαρκώς τις δεσμεύσεις του για τις νέες και για του νέους, για τους αγρότες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για τη μεσαία τάξη, για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, για τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά κυρίως για τους αδύναμους πολίτες.

Τα έχουμε πετύχει, αλλά δεν αρκούν. Τώρα που οι δυσκολίες γίνονται μεγαλύτερες πρέπει η προσπάθεια να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.  Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και έτσι θα πρέπει να παραμείνει γιατί αυτή είναι η ψυχή μας και αυτό είναι το DNA μας.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας στήριξαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με μέτρα πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα μέτρα τα βγάλαμε πέρα, κρατήσαμε όρθια την οικονομία και την κοινωνία. Οι επιχειρήσεις έγιναν περισσότερες, όχι λιγότερες. Οι θέσεις εργασίας έγιναν περισσότερες, όχι λιγότερες. Η οικονομία πέτυχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την ευρωζώνη.  Και το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε στο 5%.

Σήμερα, είμαστε ένα βήμα πριν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  Ένα βήμα πριν από την πραγματική έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων και της επιτήρησης. Και παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο να πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει σήμερα τους πιο ευάλωτους με στοχευμένες προτάσεις, με στοχευμένες επιδοτήσεις, με εισοδηματικές ενισχύσεις ενάντια στο κύμα της ακρίβειας. Ταυτόχρονα, όμως, διασφαλίζει το αύριο.  Ανοίγει για πρώτη φορά νέους επενδυτικούς δρόμους για την παραγωγή δική μας ενέργειας, φθηνότερης και με μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον. Ξεκινά την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα οδηγήσουν σε μια οικονομία σταθερή, σε μια ανάπτυξη σταθερή με περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερα εισοδήματα για όλους.

Ο δρόμος της σταθερότητας και της  ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής είναι μπροστά μας. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Τίποτα όμως δεν θα μας χαριστεί. Όλα όσα έχουμε πετύχει και όσα θα πετύχουμε στο επόμενο διάστημα είναι προϊόν καθημερινής σκληρής δουλειάς. Και αυτά πρέπει να τα μοιραστούμε με τους πολίτες. Πρέπει να τα επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύνη διότι η ειλικρίνεια και η ευθύνη κρατούν αυτή την παράταξη ενωμένη από το 1974 μέχρι σήμερα.

Το δρόμο της ειλικρίνειας και της ευθύνης ακολούθησαν όλοι οι ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί με συνέπεια σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος κόμματός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμείς δεν έχουμε μάθει να λύνουμε τα προβλήματα «με ένα νόμο και με ένα άρθρο». Εμείς δεν έχουμε μάθει να λέμε ότι «λεφτά υπάρχουν». Εμείς έχουμε μάθει αυτό που λέμε να το κάνουμε πράξη.

Σε 15 μήνες από σήμερα θα έχουμε εκλογές, θα έχουμε εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε θα δίνουμε μάχες. Πάμε, λοιπόν, να κερδίσουμε αυτές τις μάχες με οδηγό την ευθύνη και την ειλικρίνεια.

Πάμε να κερδίσουμε αυτές τις μάχες της σταθερότητας και της προόδου. Πάμε να μετρηθούμε και να επικρατήσουμε με τις προτάσεις μας για το μέλλον του τόπου. Πάμε να μετρηθούμε έχοντας στο στελεχιακό μας δυναμικό ένα φρέσκο και ορεξάτο νέο Γραμματέα, τον Παύλο Μαρινάκη, με όραμα και σύγχρονες ιδέες για το κόμμα μας.

Πάμε να μετρηθούμε με έμπειρα στελέχη όπως είναι ο πρώην Γραμματέας, ο Γιώργος ο Στεργίου, ο καλός μου φίλος, όπως είναι ο Γραμματέας ο Οργανωτικός, Στέλιος Κονταδάκης. Πάμε να μετρηθούμε με τους εργατικούς γραμματείς του κόμματός μας, με τις ΟΝΕΔίτισσες και τους ΟΝΕΔίτες, με τις ΔΑΠίτισες και τους ΔΑΠίτες. Πάμε να μετρηθούμε με τα άξια στελέχη των οργανώσεών μας, με τους βουλευτές μας, με την ισχυρή κυβερνητική μας ομάδα.

Μα πάνω απ' όλα πάμε να μετρηθούμε και να επικρατήσουμε με επικεφαλής τον ηγέτη της παράταξής μας, τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα πολιτικό με όραμα για το μέλλον του τόπου. Έναν ηγέτη ουσίας και συναίνεσης. Έναν ηγέτη που εμπνέει και τον εμπιστευόμαστε, τον σημερινό και αυριανό Πρωθυπουργό της χώρας, για το καλό της Ελλάδας μας, για το καλό των παιδιών μας.  

Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Διεκδικούμε εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότεροι φόροι και καλύτερη δημόσια παιδεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια»

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τις πολιτικές στο θέμα της ακρίβειας όσο και για τις πολιτικές της σε γενικό επίπεδο.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας βλέπει την Ελλάδα με παραμορφωτικά κομματικά γυαλιά

Το τελευταίο έτος και τα δύο μεγάλα κόμματα ερίζουν σχετικά με την λεγόμενη «μεσαία τάξη», την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διέλυσε με την άγρια φορολογία όταν κυβερνούσε.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Άκη Σκέρτσο, υπουργών και βουλευτών στο Νομό Καστοριάς

Το γαλάζιο κλιμάκιο επισκέφθηκε έργα, συναντήθηκε με εκπροσώπους και φορείς των τοπικών αρχών και αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τις ιστορικές του ευθύνες

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι προσεχείς εκλογές θα έχουν ένα και μόνο ερώτημα: «προοδευτική κυβέρνηση, που να εργάζεται για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».