Φώτο: ΑΠΕ

Απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής

Σκληρή διπλωματική γραμμή από την Αθήνα ενώ το Κοινοβούλιο της Λιβύης καταψήφισε τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Επίσημα ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Σήμερα το πρωί προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα. 

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα. Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ερντογάν: «Ηλιθιότητες ότι η συμφωνία με την Λιβύη είναι παράνομη»

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα με πανηγυρικούς τίτλους όπως «Βήμα βήμα στον θρίαμβο», «Καμία παραχώρηση της Τουρκιάς στη Μεσόγειο» και η «Τουρκία παίζει στο γήπεδο ενώ οι άλλοι στην εξέδρα» για την ψήφιση της συμφωνίας Τουρκιάς Λιβύης από το Τουρκικό Κοινοβούλιο.  

Με δήλωσή του ο Ερντογάν λέει πως εκτοξεύουν ηλιθιότητες όσοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία με την Λιβύη είναι παράνομη. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα πως παρακινεί την Ευρώπη να είναι εναντίον της Τουρκίας. «Βρέθηκαν στην δυσάρεστη θέση όταν διεκδίκησαν πράγματα που δεν είχαν δικαιώματα. Ενοχλήθηκε η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος και τον Ισραήλ και προσπάθησαν να υποκινήσουν και την ΕΕ». είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε οτι «Η Τουρκία δεν είναι χώρα φυλάρχων. Εμείς έχουμε μια ιστορία από την Οθωμανική περίοδο. Ο λαός αυτό γνωρίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και το εφαρμόζει». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαφτάρ σε Μητσοτάκη: Άκυρα τα μνημόνια με την Τουρκία

Στη συνάντηση ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Νωρίτερα, ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν κλιμακώνει με αναγγελία ερευνών νότια του Καστελλόριζου

Παραχωρήσεις αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με βάση τη συμφωνία με την Τρίπολη και αποστολή του σκάφους Ορούτς Ρέις για σεισμικές έρευνες προανήγγειλε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνη απειλή η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματά στη Λιβύη

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης σε κοινή τους δήλωση καταδικάζουν την Άγκυρα για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβυή.