ΓΔ: 2265.06 -0.05% Τζίρος: 114.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:20:35
Business Daily, Syriza
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Η κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά

Η Ε. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ γιατί λειτουργούσε με κοινωνικά κριτήρια, ενώ σήμερα η ΔΕΗ που έχει ιδιωτικοποιηθεί έχει υπερκέρδη.

«Η αγανάκτηση των πολιτών είναι εύλογη και δικαιολογημένη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. «Κυρίως για το εκρηκτικό πρόβλημα της ακρίβειας και την ανεπαρκή αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση, που έχει οδηγήσει σε γενικευμένη οικονομική ασφυξία και σε οριακό σημείο επιβίωσης τα νοικοκυριά. Αυτή η κοινωνική δυσαρέσκεια παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα είναι η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία επιδοτεί την αισχροκέρδεια και η έγνοια της είναι να μειωθεί το ποσό που θα φορολογηθεί από τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή έλεγε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη».

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για «μία ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στην αγορά, στη ρίζα του προβλήματος, με πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος -όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια εδώ και πάρα πολλούς μήνες-, με πλαφόν στη λιανική, πλαφόν και στα κέρδη των επιχειρήσεων παραγωγών ενέργειας», επίσης «τα υπερκέρδη που σωρεύτηκαν -και που δεν έπρεπε καν να έχουν υπάρξει- έπρεπε ήδη να είχαν φορολογηθεί και επιστραφεί στους πολίτες».

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ γιατί λειτουργούσε με κοινωνικά κριτήρια», ενώ σήμερα «η ΔΕΗ που έχει ιδιωτικοποιηθεί από τη ΝΔ έχει υπερκέρδη, δίνει ακραία μπόνους στα στελέχη της και αδιανόητους μισθούς στον επικεφαλής της».

Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη για «μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτερα όρια της ΕΕ και του ΦΠΑ στα τρόφιμα», όμως «η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που κοστίζει μεσοσταθμικά 1,5 δισ. τον χρόνο».

Αναφερόμενη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι «βγήκε πιο δυνατός από την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου, σχεδόν τριπλασίασε τα μέλη του και είναι πολύ πιο μαζικός. Οι πολίτες δεν προσήλθαν απλώς για να ψηφίσουν και να φύγουν, έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό συνεπάγεται μία συλλογική δέσμευση».

Τέλος, για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν ήταν επιτυχημένη με όρους απτών αποτελεσμάτων». «Δεν έλαβε μια δέσμευση ακύρωσης της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, ούτε μια λεκτική καταδίκη των παραβιάσεων της Τουρκίας. Έδωσε τα πάντα εκ των προτέρων χωρίς να πάρει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για μείωση θανάτων στην εργασία

Με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη μείωση των θανάτων στην εργασία, με σημαντικές τροπολογίες Κώστα Αρβανίτη, όπως η αναφορά στο δυστύχημα της Βιολάντα και στη στρατηγική Vision Zero.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Όχι σε προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Η Βουλή απέρριψε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Σπήλιο Λιβανό και τη Φωτεινή Αραμπατζή, μετά από μυστική ψηφοφορία.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ για διαρροές από την απόρρητη συνεδρίαση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διαρροή απορρήτων πληροφοριών από την Εξεταστική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ανησυχητικό και επισημαίνοντας τη σοβαρότητα λόγω της θέσης του διοικητή της ΕΥΠ.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση στη Βουλή για Λιβανό και Αραμπατζή

Η Τζώρτζια Κεφαλά, βουλευτής Πλεύσης Ελευθερίας, ανακοίνωσε τη στήριξη σε προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για Λιβανό και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Στ. Κελέτσης ζητά απόρριψη της προανακριτικής ως αβάσιμης

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, ζήτησε να απορριφθούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προκαταρτική επιτροπή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία κατά Λιβανού και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πρόταση προκαταρκτικής για ΟΠΕΚΕΠΕ – Κόκκαλης υπέρ διερεύνησης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε στη Βουλή ότι πρέπει να συνδυαστούν τα ευρήματα της δικογραφίας με τις υπουργικές αποφάσεις για να αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και να διερευνηθεί η ευθύνη Λιβανού και Αραμπατζή.