ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Δ. Μιχαηλίδου: Στα 5,3 δισ. ευρώ οι κοινωνικές επενδύσεις στο νέο ΕΣΠΑ

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε πως θα δεσμευτεί 1,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων πολιτών και θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Τη μετάβαση σε μια «πιο κοινωνική» Ελλάδα υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της σήμερα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα, περιγράφοντας όλες τις νέες πολιτικές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, «για την κυβέρνησή μας, η ενδυνάμωση της κοινωνικής και δίκαιης προστασίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το γεγονός ότι 5,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ αφορούν σε κοινωνικές επενδύσεις». Η υφυπουργός τόνισε επίσης ότι, από τα 5,3 δισ. ευρώ, «δεσμεύουμε το 1,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία. Δεσμευόμαστε για όλη την Ελλάδα, από τα αστικά κέντρα μέχρι την Περιφέρεια».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι δράσεις αφορούν στους άξονες της παιδικής προστασίας, της ενίσχυσης των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, για την παιδική προστασία:

 • Αποϊδρυματοποίηση, μέσω ενίσχυσης της επαγγελματικής αναδοχής και υπηρεσιών ενίσχυσης ανάδοχων και βιολογικών οικογενειών παιδιών.
 • ΚΔΑΠ STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπου, μέσω των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και ρομποτικής, θα προσφέρονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
 • Day camps για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αναψυχής ευάλωτων παιδιών.

Για τα άτομα με αναπηρία:

 • Προσωπικός βοηθός.
 • Υποστηριζόμενη απασχόληση, με εστίαση στους νέους στο φάσμα του αυτισμού.
 • Πρόγραμμα κατ’ οίκον πρώιμης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης.

Για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά:

 • Ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα εύρεσης εργασίας στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 • Δημιουργία κινητών κέντρων κοινότητας, ώστε η Πολιτεία να προσεγγίζει τον ευάλωτο και να τον στηρίζει άμεσα.

Για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας:

 • Διασφάλιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ώστε να μην απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον τους.
 • Δράσεις εξοικείωσης υπερηλίκων με την τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας εντός κοινότητας.
 • Κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την ενεργό γήρανση».

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Εργαζόμαστε εντατικά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας. Καταπολεμούμε τη φτώχεια και προστατεύουμε τα παιδιά μας, τα άτομα με αναπηρία, τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Παρέχουμε σε όλες και όλους ποιοτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης τους. Στόχος μας μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι έχουν ρόλο και λόγο. Άλλωστε, ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και σ’ αυτό επενδύουμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δεν είναι μόνο δίκαιο είναι και κοινωνικά ωφέλιμο».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Καλαμάτα, η κ. Μιχαηλίδου πραγματοποίησε επισκέψεις στον πρότυπο παιδικό σταθμό για φτωχές και μονογονεϊκές οικογένειες, «Το περιβόλι της Γιαγιάς», καθώς και στο ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας

Ο υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης σημείωσε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα μητρότητας

Με αφορμή τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «από τη ρύθμιση αυτή ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα έχει όφελος 2.200 ευρώ το χρόνο».
Adonis Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Προτεραιότητα να υπάρξει δικαιοσύνη στον χώρο εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ ανδρών και γυναικών και υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα τις αντιμετωπίσει με τις πολιτικές που εφαρμόζει.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία αναπροσαρμογή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης την επόμενη 3ετία

Όπως τόνισε ο Πάνος Τσακλόγλου ο νόμος που καθορίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι του 2010, σύμφωνα με τον οποίο τα όρια ηλικίας συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής και αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται ανά τριετία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπανάκης: Η προστασία της υγείας στην εργασία αποτελεί κοινωνική επένδυση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε πως «είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε εκείνους τους κανόνες και εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα».