ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
venizelos
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Σφοδρή νομική κριτική του Ευ. Βενιζέλου στο βούλευμα για τη Novartis

Τι λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής του ΑΠΘ και ασκεί σφοδρή νομική κριτική στο βούλευμα για τη σκευωρία Novartis.

Λογικά ασύντακτο, αντιφατικό και αναιτιολόγητο χαρακτηρίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος το βούλευμα σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Το άρθρο του δημοσιεύεται στο constitutionalism.gr και αναδεικνύει τη βασική του αντίφαση που κάνει «διάτρητο» το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την σκευωρία.

Ο Ευ. Βενιζέλος ασκεί σφοδρή νομική κριτική και καταγγέλει ότι ενώ παραπέμπει τον Παπαγγελόπουλο για κατάχρηση εξουσίας διότι πίεζε την εισαγγελέα Ράικου να παραπέμψει χωρίς στοιχεία πολιτικούς αντιπάλους του, δεν θεωρεί ότι η Τουλουπάκη- που έπραξε όσα πίεζε την Ράικου ο Παπαγγελόπουλος- ενήργησε κατόπιν εντολών του.

Όπως σημειώνει, «το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι οι παράνομες πιέσεις που ασκήθηκαν το 2017 για να συγκροτηθεί η σκευωρία Νοβάρτις δεν ασκήθηκαν και δεν απέδωσαν εγκληματικούς καρπούς το 2018. Κατά το βούλευμα αυτός που άσκησε παρανόμως πιέσεις στην Εισαγγελέα Διαφθοράς το 2017 επί ημερών της κας Ράικου, έπαυσε να τις ασκεί το 2018 επί ημερών της κας Τουλουπάκη.

Επίσης τονίζει μεταξύ άλλων: «Το βούλευμα 25/2022 του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 86 παρ. 4 του Συντάγματος για την "σκευωρία Νοβάρτις" δημοσιεύθηκε στις 30.6.2022, σχεδόν τα μεσάνυκτα, λίγο πριν αποχωρήσουν από τη δικαστική υπηρεσία, λόγω ορίου ηλικίας, δυο μέλη του. Όμως, όπως βεβαιώνει το ίδιο το βούλευμα, το Δικαστικό Συμβούλιο διεξήγαγε προκειμένου να διαμορφώσει την αμετάκλητη δικανική του κρίση μια και μόνη διάσκεψη στις 26 Ιουνίου 2022.

Σε αυτή τη μοναδική διάσκεψη, που ας υποθέσουμε ότι είχε πολύωρη διάρκεια, αξιολογήθηκε μια τεράστια σε όγκο δικογραφία, η άκρως επιμελής και επίπονη δικανική εργασία της αρεοπαγίτη – ανακρίτριας κας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου που διήρκησε πολλούς μήνες και περιλάμβανε αναλυτικά κατηγορητήρια και η πρόταση της αντεισαγγελέως του ΑΠ κας Ελένης Μετσοβίτου – Φλουρή, έκτασης 228 σελίδων για την παραπομπή της κας Ελένης Τουλουπάκη (αλλά και των τότε επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς) ως φυσικού αυτουργού και του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας για την υπόθεση Νοβάρτις.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε με πρόεδρο τον (ήδη αφυπηρετήσαντα) αντιπρόεδρο του Αρείου πάγου κ. Μιλτιάδη Χατζηγεωργίου ( που είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος από την παρούσα κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2021 ) και μέλη τον ( ήδη αφυπηρετήσαντα) Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Δημήτριο Σκαλτσούνη (που είχε επιλεγεί ως πρόεδρος από την παρούσα κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2021), τις αεροπαγίτες κυρίες Πηνελόπη Παρτσαλίδου – Κομνηνού και Όλγα Σχετάκη – Μπονάτου ( που ήταν η εισηγήτρια ) και τον Σύμβουλο της Επικρατείας κ. Βασίλειο Ανδρουλάκη».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Με απογοήτευσαν οι δηλώσεις της κυβέρνησης για την Novartis

«Εγώ ζητώ από τον πρωθυπουργό να θυμάται την πρόσφατη ιστορία και να διασφαλίζει το νομοθετικό πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ευθυνών», ανέφερε σε δήλωσή του.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Για χάρη της εθνικής ενότητας να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis

Όπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, «βασική μέριμνα της Βουλής πρέπει να είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» και τονίζει ότι υπήρξε «παραβίαση του Συντάγματος από την προηγούμενη κυβέρνηση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Novartis ο Ευ. Βενιζέλος

Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη αναμένεται να προσέλθει σήμερα το πρωί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis.