ΓΔ: 903.81 -0.48% Τζίρος: 20.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Υπερψήφισε η Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του σχεδίου άφησε νωρίτερα ο Γ. Ζαββός, ενώ στη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». «Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων άσκησε στη Βουλή  για το σχέδιο Ηρακλής που όπως τόνισε θα μειώσει κατά 30 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% των «κόκκινων δανείων».

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικότερα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία - όπως είπε - τα παρέδωσε (ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων) το 2019 στο ίδιο περίπου ποσοστό (43,5%) από όσο τα παρέλαβε το 2015 (43,6%). Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κόκκινων δανείων έπεφτε στο μισό, στην Ελλάδα - επί ΣΥΡΙΖΑ - τα κόκκινα δάνεια έμεναν στα ίδια επίπεδα, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης του σχεδίου «Ηρακλής» άφησε ο Γ. Ζαββός

Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν θα επηρεάσει το μαξιλάρι κεφαλαίων της κυβέρνησης, υπογράμμισε νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, σε παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής. «Στόχος είναι η απελευθέρωση κεφαλαίων από τις τράπεζες ώστε να μπορούν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Υπάρχει σημαντική κοινωνική διάσταση και θα υπάρξει μέριμνα για τις υγιείς επιχειρήσεις που θα πρέπει να διασωθούν από την κρίση», ανέφερε.

Δεν μπορεί να διαιωνίζεται η κατάσταση που βρήκαμε, είπε επίσης και εξήγησε το ύψος της εγγύησης 12 δισ. ορίστηκε με βάση τις ενδείξεις των ελληνικών τραπεζών και του Ευρωπαίου επόπτη, δηλαδή με 12 δισ. εγγύηση, μειώνονται τουλάχιστον 30% τα κόκκινα δάνεια, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορεί να δοθεί παράταση επειδή μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση και συμμετοχή στον «Ηρακλή» και αυτό θα είναι απόδειξη της επιτυχίας του συστήματος. Θα προηγηθεί συζήτηση με την Κομισιόν ώστε να μην θεωρηθεί ότι μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση.

Η εγγύηση είναι η πιο σταθερή εγγύηση που έχει δώσει ποτέ το δημόσιο είπε και εξήγησε ότι:

  • εγγυάται το ασφαλέστερο τμήμα τα τιτλοποίησης.
  • για να ενεργοποιηθεί η εγγύηση του δημοσίου, θα πρέπει να έχει πουληθεί το 50+1%.
  • το ελληνικό δημόσιο έχει να λαμβάνει προμήθεια μέσα στην οποία έχει κοστολογηθεί, τιμολογηθεί και η οποιαδήποτε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης.
  • προβλέπεται διαχειριστής, ανεξάρτητος από τη μεταβιβάζουσα τράπεζα, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες και ο διαχειριστής θα έχει τη δυνατότητα να αναδιαπραγματεύεται δάνεια, να κάνει ρυθμίσεις με βάση την πραγματική δυνατότητα του δανειολήπτη. Επίσης δεν αλλάζει σε τίποτα το νομικό καθεστώς για το δανειολήπτη.
  • στο υπουργείο θα δημιουργηθεί μια νέα δομή που συνεχώς θα παρακολουθεί, θα ρυθμίζει, θα παρεμβαίνει και αν χρειαστεί θα αποσύρει την άδεια από τον διαχειριστή.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαββός: Με το σχέδιο «Ηρακλής», το κόστος των κόκκινων δανείων θα το αναλάβουν οι επενδυτές

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί «την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι για τον Έλληνα πολίτη

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαββός: Με διαφάνεια θα γίνουν οι τιτλοποιήσεις δανείων

Τη σπουδαιότητα της εφαρμογής του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των κόκκινων δανείων και θα ενισχύσει τη διαφάνεια του τραπεζικού τομέα υπογράμμισε ο Γιώργος Ζαββός.