ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς στην πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, στην παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και θα ακολουθήσει η υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το τέλος του έτους.

Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς σήμερα κατά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις και των εκπροσώπων των κομμάτων, πριν την οριστικοποίηση του κειμένου. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το ΕΣΕΚ λήγει στις 16 Δεκεμβρίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ. Τόνισε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ να ενσωματώνει τις βασικές παραδοχές για τη αξιολόγηση της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος και υπογράμμισε ότι το masterplan για την Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που θα παρουσιαστεί εντός του 2020 δεν θα είναι «έκθεση ιδεών, αλλά σχέδιο υλοποιήσιμο, με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο υφυπουργός είπε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, το οποίο ανασχεδιάζεται ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι. Παράλληλα σχεδιάζονται καινούρια προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για κατοικίες και βιομηχανίες, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Μετά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ στη Βουλή ακολούθησε συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής για το ΕΣΕΚ, όπου συζητήθηκαν τα σχόλια που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και οι τελικές παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής, ενόψει της λήξης της διαβούλευσης τη Δευτέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μερική μείωση φόρου στα καύσιμα, όχι πλήρες όφελος στους οδηγούς

Από τα μεσάνυχτα ισχύει η μείωση φόρου στα καύσιμα κατά 17 σεντς/λίτρο, φέρνοντας πρόσκαιρα χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, το μεσημέρι οι εταιρείες αύξησαν ξανά τις τιμές, περιορίζοντας το όφελος για τους καταναλωτές.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο ΑΠΕ - Στόχος 1 GW αποθήκευσης ως το 2027

Η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ΑΠΕ και σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, με στόχο τη βιωσιμότητα ενέργειας και το συμφέρον πολιτών και πατρίδας, όπως τόνισε ο Στ. Παπασταύρου.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παράταση στη μείωση φόρων καυσίμων και νέο σχέδιο για στέγαση

Η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε τριών εβδομάδων παράταση της μείωσης φόρων στα καύσιμα, με επίκεντρο το πετρέλαιο κίνησης (-20 λεπτά/λίτρο) και μικρότερη μείωση στη βενζίνη. Στόχος της κυβέρνησης η διάθεση 100.000 προσιτών διαμερισμάτων σε 10 χρόνια.