ΓΔ: 903.35 -0.53% Τζίρος: 19.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
K. Tsiaras-Ypoyrgos Dikaiosynis-Geniki Syneleysi Enosis Eisaggeleon
Φωτο: ΑΠΕ

Δέσμευση Τσιάρα για αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τις εργασίες της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.), οι οποίες διεξήχθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών τα τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των δικαστικών λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», και προσέθεσε:
«Προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους». Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, στην γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε. παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπουλου (ΚΙΝΑΛ), Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος(Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25). Επίσης, παραβρέθηκαν, εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνις Χαλκιάς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.λπ.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσιάρας ανάφερε ότι προσέρχεται στην γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε., «έχοντας πλήρη συναίσθηση της κομβικής αποστολής, που καλούμαστε από κοινού να επιτελέσουμε, για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών». Ακόμη, ο κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει, όμως, να κάνουμε πολλά περισσότερα»και επισήμανε: «Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της. Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της και προσέθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους».

Ο κ. Τσιάρας δεσμεύτηκε «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας», κάτι που θα υλοποιηθεί, όπως είπε, κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απατώντας σε θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, επισήμανε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη», αλλά και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε: «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα, όπως π.χ. ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι η αναφορά σύμπραξης του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακή υποδομή της Δικαιοσύνης και πουθενά αλλού.

Ως προς το συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα. Πρέπει η θεσμική νηφαλιότητα να υπάρχει πάντα.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τσαλαγανίδης, επισήμανε ότι μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές, ενώ ως προς την διαμεσολάβηση, τόνισε ότι δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τη Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση.

Η πρόεδρος του ΣτΕ κυρία Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, επισήμανε την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλίωτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχεία και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε. Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύουν ως κυρίαρχο. Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε έστειλε το μήνυμα στους συναδέλφους του ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι. Ο ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή, κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται.

Παράλληλα, στην γενική συνέλευση τιμητικά καλεσμένος ήταν ο Πολωνός Bogdan Jędrys, Εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της χώρας του στην Διεθνή Ένωση Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι επιδεινούμενη στο δικαστικό σώμα της Πολωνίας με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική. Τέλος, τόνισε ότι «οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο από τον πρωθυπουργό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια στέλνει θετικό μήνυμα σε επενδυτές

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μόνιμης εφαρμογής της παράτασης του δικαστικού έτους λόγω κορονοϊού, απάντησε ότι οι έκτακτες ρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας, θα αρθούν με την λήξη της κρίσης.
K. Tsiaras-Ypoyrgos Dikaiosynis-Geniki Syneleysi Enosis Eisaggeleon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακατανομή οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων εξήγγειλε ο υπ. Δικαιοσύνης

Ο Κ. Τσιάρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που δίχασαν την Ελληνική κοινωνία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ανοίκειες, μικροκομματικές σκοπιμότητες.