ΓΔ: 916.46 0.12% Τζίρος: 21.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:04:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: Σημαντική αύξηση θα υπάρξει στις συντάξεις το 2023

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού

Σημαντική αύξηση στις συντάξεις για το 2023, προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η αύξηση συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη, με βάση τη νομοθεσία και προσθέτει ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, «ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου! Και αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους». Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα, που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πληρωθούν την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

«Οι αυξήσεις είναι αυξήσεις μόνιμες, που θα βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων σε μία δύσκολη περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. «Αυτό επί της αρχής συμπαρασύρει, τόσο τις εθνικές, όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή, θα περιληφθούν, όπως ορίζεται, σε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών» συμπληρώνει. Σχετικά με τις βασικές αρχές της νέας στεγαστικής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και τονίζει ότι η χώρα θα αποκτήσει, ύστερα από πολλά χρόνια, μία ουσιαστική στεγαστική πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρό της τους νέους και ειδικότερα τα νέα ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημά τους. «Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμόσουμε σύγχρονες ιδέες και λύσεις, κατά το πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι πόροι, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και του ΕΣΠΑ» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Chatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xατζηδάκης: Αναγκαία η γρήγορη δικαστική διερεύνηση των παρακολουθήσεων

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων αντιμετωπίστηκε οριστικά και «αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση

«Η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη», αποσαφήνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι κάποιοι, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά.
Κωστής Χατζηδάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις μόνιμες αυξήσεις συντάξεων εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τρίτη ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων προκύπτει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από την οποία σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα ωφεληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τελειώνει σταδιακά το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκδόθηκαν περισσότερες συντάξεις από αυτές που είχαν εκδοθεί όλο το 2019, με την τάση να δείχνει πως εφέτος οι εκδόσεις νέων συντάξεων θα ξεπεράσουν τις 300.000, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Όταν η ανεργία πέφτει, ισχυροποιείται η θέση των εργαζομένων

Ο κ. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξήγησε ότι η πολιτεία επιχειρεί να κάνει «ένα πάντρεμα ανάμεσα στους δύο όχι μόνο με ημερίδες καριέρας αλλά και με μία διασταύρωση προσφοράς και ζήτησης στα αρχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» .