ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Ν. Παπαθανάσης: Πάνω από 50 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ως μέτρα ενίσχυσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε επίσης πως για πρώτη φορά έχει οριστεί η έννοια της αισχροκέρδειας ενώ συνεχίζονται κανονικά οι έλεγχοι στην αγορά.

Για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια στην αγορά και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ γνωστοποίησε ότι έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την αγροδιατροφή, του αναπτυξιακού νόμου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως «κάνουμε καθημερινά ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας, όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας, μέσω της ΔΙΜΕΑ».

«Για πρώτη φορά έχει οριστεί η έννοια της αισχροκέρδειας, ορίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ποσοστό κέρδους πάνω από αυτό που υπήρχε πριν από την κρίση. Συνεχίζονται οι έλεγχοι. Η πλειονότητα των επαγγελματιών είναι σοβαροί, εμείς κάνουμε καθημερινά ελέγχους στην αγορά για τους παραβάτες», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν δοθεί σε μέτρα ενίσχυσης πάνω από 50 δισ. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Το 3,6% του ΑΕΠ πήγε στην στήριξη των νοικοκυριών σε ενέργεια και καύσιμα», ενώ προσέθεσε: «Οι επενδύσεις πάνε καλά και φέτος θα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, ο τουρισμός πηγαίνει ανέλπιστα καλά, οι εξαγωγές πάνε καλά, γι΄ αυτό έχει μειωθεί και η ανεργία».

Ο κ. Παπαθανάσης στη συνέχεια ανέφερε πως όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει θα αξιοποιηθεί για μέτρα ενίσχυσης, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως ο αναπτυξιακός νόμος είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την αγροδιατροφή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αποκρίθηκε πως «από τα 1,9 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο, τα 1,1 δισ. προέρχονται από την φορολόγηση για τα υπερέσοδα των παρόχων ενέργειας».

«Συνεχίζουμε την στήριξη, όπως ξεκινήσαμε από την εποχή της πανδημίας, όμως μέσα σε μια σωστή δημοσιονομική εικόνα. Θα συνεχίσουμε την στήριξη και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των καυσίμων, παράλληλα με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης φόρων», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Είπε ακόμη πως «δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, σε περιπέτειες που περάσαμε στο παρελθόν. Μιλάμε για αυξήσεις συντάξεων. Να σας θυμίσω ότι οι συντάξεις μειώθηκαν γιατί κάποιοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες, στο δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει». Σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τελεία και παύλα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα στο Ελληνικό

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδ. Αθανασίου επισήμανε ότι το Ελληνικό είναι έργο φιλικό στο περιβάλλον τονίζοντας ότι ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται το 90% των υλικών του παλαιού αεροδρομίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως η πρωτιά της χώρας στους δείκτες απαίτησε και απαιτεί υπερπροσπάθεια και σκληρή δουλειά, διυπουργικό συντονισμό και προσήλωση στο όραμα των μεταρρυθμίσεων.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Έχουμε τις περισσότερες επενδύσεις των τελευταίων 30 ετών

Ο υπουργός, που σημείωσε ότι το 2023 θα σημειωθεί μικρή ανάπτυξη λόγω του ουκρανικού, τόνισε ότι «ένας χρόνος της ΝΔ χωρίς πανδημία ή έστω με εν μέρει πανδημία και παρά τον πόλεμο αξίζει περισσότερα λεφτά από πεντέμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Στη νέα εποχή η Ελλάδα με τα ινστιτούτα υψηλής τεχνολογίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η ίδρυση των δυο νέων ινστιτούτων δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή καθώς διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.
Adonis-Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας. Για ρεκόρ 28 ετών των επενδύσεων στην Ελλάδα έκανε επίσης λόγο ο υπουργός.