ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: υπουργείο Ναυτιλίας

Συνάντηση Πλακιωτάκη με Κέρι για πράσινες επενδύσεις στη ναυτιλία

Ο υπουργός Ναυτιλίας στη συνάντησή του με τον Τζόν Κέρι αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στις παγκόσμιες προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

Το θέμα της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, όπου σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου ΗΠΑ για το Κλίμα Τζόν Κέρι.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Πλακιωτάκης αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Κέρι επί επίκαιρων εξελίξεων στο θέμα της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, όπου σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αποδόθηκε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας προϋποθέτει πολύ μεγάλες επενδύσεις τόσο στα πλοία όσο και στη στεριά, καθιστώντας το θέμα της χρηματοδότησης ως μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξήρε τη σημασία της πρόσφατης πρωτοβουλίας των ΗΠΑ «Green Shipping Challenge» η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει με ολιστικό τρόπο το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της ναυτιλίας, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις, τους λιμένες, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τους προμηθευτές/παρόχους καυσίμων/εταιρειών ενέργειας και όσους άλλους συμμετέχουν στη ναυτιλιακή αλυσίδα, να προχωρήσουν με συγκεκριμένα βήματα στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050. Επί του θέματος αυτού ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι το ΥΝΑΝΠ υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στις παγκόσμιες προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, ήτοι στην ευρεία διαθεσιμότητα ασφαλών και οικονομικά βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών, καθώς και στον ρόλο των λιμένων ως ενεργειακών κόμβων «καθαρής» ενέργειας που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν κάθε τύπο πλοίων.

Τόσο ο κ. Κέρι, όσο και ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία της προσεχούς 27ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις 7-18 Νοεμβρίου 2022 και της ανακοίνωσης ενεργειών και πολιτικών για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της ανάληψης φιλοξενίας της 9η Διάσκεψης του “Our Ocean Conference”, το 2024, από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης των θαλασσών.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η Ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και ωκεανοί, ενώ επισήμανε πολιτικές του ΥΝΑΝΠ, που στοχεύουν αφενός στην οικονομική και κοινωνική ευημερία των Ελληνικών νησιών μέσω της εφαρμογής διαφοροποιημένων στρατηγικών ανάπτυξής τους και αφετέρου στη βιώσιμη ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plakiotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πλακιωτάκης: Πάνω από 600 εκατ. το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος, με 24 σκάφη να έχουν παραληφθεί, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα έρθουν ακόμα 74 νέα σκάφη
Klima, Kllimatiki Allagi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Έλληνες «Πρεσβευτές για το Κλίμα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν δράσει

Καλούνται να σχεδιάσουν δράσεις, να συνεργαστούν μεταξύ τους, να δουλέψουν μέσα στις κοινότητές τους, ώστε να μεταφέρουν την αγωνία τους για την κλιματική κρίση στο κοινωνικό σύνολο και, κυρίως, να παράξουν πιθανές λύσεις μαζί με αυτό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πλακιωτάκης: Η ναυτιλία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες

Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη ελέγχοντας το 21% του παγκόσμιου στόλου και τόνισε ότι στόχος της ελληνικής ναυτιλίας είναι να διαφυλάξει και την ασφάλεια των ναυτικών.