ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
skertsos
Φώτο: Menelaos Myrillas/ SOOC

Α. Σκέρτσος: Θα συνεχιστεί η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως όσο υπάρχει η τεχνητή διόγκωση τιμών θα προκύπτουν υπερέσοδα τα οποία με εκπτώσεις θα κατευθύνονται στην οικονομία. Τόνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ανεξαρτήτως κρίσης.

Το καλό παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να δώσει το Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη. Σημείωσε πως με μικρές, έξυπνες κινήσεις, εξ άλλου, είναι εφικτός ο εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10-15%,και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, «η εξοικονόμηση, ανεξαρτήτως της κρίσης, είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Κάνει καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη μας, δημιουργεί πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές»,

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Σκέρτσος, διευκρίνισε πως «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, η σύσκεψη έγινε προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Μιλάμε για ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο, το οποίο μέρα τη μέρα αλλάζει σε βασικά δεδομένα». Αφού διευκρίνισε δε, πως οι παρεμβάσεις θα είναι σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, επέμεινε πως «η Ελλάδα έχει φροντίσει, εδώ κι ένα χρόνο, να λάβει πολλά μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να μπορέσουν να απορροφήσουν έως και το 95% των αυξήσεων λόγω των διεθνών τιμών. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, πολλές φορές γίνεται αυτή η παρερμηνεία, και σκοπίμως, και από την αντιπολίτευση». Επιπλέον, επεσήμανε, μόλις προχθές η Γερμανία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί το ελληνικό σχέδιο ενώ «σήμερα συζητιούνται στις Βρυξέλλες τέσσερις προτάσεις, οι δύο από τις οποίες είναι ελληνικές. Η Ελλάδα έχει κινηθεί εγκαίρως, έχει κάνει ουσιαστική δουλειά».

Ερωτηθείς για το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επανεξετάζει το σύστημα τιμολόγησης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Δεν πρέπει να καλλιεργείται πανικός, ζούμε μια ιστορικά πρωτοφανή συγκυρία [...] η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται με σημαντική επάρκεια και αποτελεσματικότητα όλα αυτά τα εξωγενή σοκ». Ταυτοχρόνως, όμως, διευκρίνισε πως «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, για αυτό πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στη δομή της αγοράς ενέργειας. Ο μηχανισμός και η πολιτική των ενισχύσεων θα συνεχισθούν, δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Και στο διευκρινιστικό ερώτημα μέχρι πότε θα υποστηρίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήταν καθησυχαστικός, εξηγώντας πως «οι ενισχύσεις κατά ένα μικρό μέρος προέρχονται από τον προϋπολογισμό, κατά το μεγαλύτερο μέρος, τουλάχιστον κατά τα ¾, προέρχονται από την ιδιαιτερότητα με τα υπερέσοδα που προκύπτουν λόγω των τιμών. [...] Όσο υπάρχει αυτή η τεχνητή διόγκωση των τιμών θα προκύπτουν και υπερέσοδα, τα οποία, με εκπτώσεις, θα τροφοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, και εν αναμονή σχετικών ανακοινώσεων την Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «η εξοικονόμηση, ανεξαρτήτως της κρίσης, είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Κάνει καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη μας, δημιουργεί πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές». Και σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, «πρώτο το κράτος δίνει το μήνυμα, ότι πρέπει να μειώσουμε, όσο μπορούμε, 10-15% σε ετήσια βάση, την κατανάλωση ενέργειας», στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί μέσω από «μικρές, έξυπνες κινήσεις», όπως είπε.

Για τις ΔΕΚΟ και τους Δήμους ειδικότερα, παρατήρησε πως «η "ποινή" θα έλθει από την ίδια την πραγματικότητα, δεν θα μπορεί να πληρώσει (κάποιος) τους λογαριασμούς ενέργειας εάν συμπεριφέρεται με ανεύθυνο τρόπο. Και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να επιδοτηθούν πρόσθετα κόστη από αλόγιστη κατανάλωση», ενώ για το επίδομα θέρμανσης, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις, που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και οι οποίες «θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις που προκαλεί ο φετινός χειμώνας». Ενώ για το fuel pass 3, διαπίστωσε αποκλιμάκωση στις τιμές, ως εκ τούτου «αξιολογούμε αν θα υπάρξει ενίσχυση».

Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία της εφημερίδας «Τα Νέα», στο σημερινό της φύλλο, για έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ για τρόφιμα σε ένα εκατ. πολίτες, ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Έχουμε αποδείξει - το κάναμε και την άνοιξη - ότι όποιο μέρισμα ανάπτυξης έρχεται, αυτό επιστρέφεται στην κοινωνία και τους πιο ευάλωτους». Ταυτοχρόνως δε, περιέγραψε το οικονομικό «έδαφος» που επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων μερισμάτων: «Η Ελλάδα είναι μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνουν υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το αναμενόμενο χάρη στην πορεία του τουρισμού και τις πολύ υψηλές επενδύσεις -σημειώνουμε ιστορικό ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις ελληνικές επενδύσεις. Έχουμε ένα πολύ δυνατό πακέτο Δημοσίων Επενδύσεων, που ετησίως θα προσθέτει 14 δισ. επενδύσεις, άρα ρευστότητα στην αγορά. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με παλαιότερες περιόδους», συμπέρανε.

Σε άλλο θέμα, αυτό που ανέκυψε με την ανάληψη καθηκόντων της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο υπουργός σημείωσε ότι «όλοι, ως κοινωνία, απαιτούμε ένα δημοκρατικό και ασφαλές πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το αίτημα των φοιτητών, των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, των ακαδημαϊκών, όλης της κοινωνίας -και σε αυτό έχουμε ανταποκριθεί, έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο ώστε να μην υπάρχει το λεγόμενο "άσυλο ανομίας" μέσα στα πανεπιστήμια». Στο αίτημα αυτό ανταποκρίνεται το νεοσύστατο Σώμα, «κατά τα πρότυπα Σωμάτων Ασφαλείας άλλων χωρών του δυτικού κόσμου», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας καλώντας την αντιπολίτευση «να βγει και να το υποστηρίξει».

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε, αποτελεί δέσμευση. Βασικό δόγμα αυτής της κυβέρνησης είναι το: "ό,τι λέμε το κάνουμε" [...] και στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προκληθεί τεχνητή ένταση, αλλά να υπάρξει καλύτερη, πιο ήρεμη ακαδημαϊκή ζωή χωρίς προβλήματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από την αμόλυβδη, κάτι πρωτοφανές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «οι δυνατότητες μας δεν είναι ατέλειωτες, ζυγίζουμε τα πράγματα, σταθμίζουμε τις δυνατότητες» φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν τι συνέβη στη Βρετανία.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Έρχεται αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης

Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ενεργειακής ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο υπάρχει η κρίση την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί στήριξη των πολιτών.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος ο Γ. Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.