ΓΔ: 902.09 0.10% Τζίρος: 46.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ν. Μηταράκης: Προτεραιότητα το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής προσφύγων στη Χίο

Το κλείσιμο του σημερινού κέντρου υποδοχής προσφύγων και την αντικατάστασή του με νέα κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης ο Νότης Μηταράκης από τη Χίο.

Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα στη Χίο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σχετικά με την προοπτική δημιουργίας νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο αλλά και την προοπτική δημιουργίας νέων κλειστών δικαστικών φυλακών στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη για την επίσκεψη που είχε προηγηθεί στον προτεινόμενο χώρο για το νέο κλειστό κέντρο που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό και βουλευτή Χίου, «το κλείσιμο της ΒΙΑΛ (σ.σ το σημερινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και ο καταυλισμός που το περιβάλει) είναι πρώτη προτεραιότητα. Πρέπει να κλείσει αυτός ο απαράδεκτος ανοιχτός χώρος, ο οποίος βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να υπάρξει ένας χώρος καινούριος, ο οποίος θα διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και ασφάλεια στην τοπική κοινωνία. Πρόθεση της κυβέρνησης όπως είχα εκφράσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, είναι ο χώρος αυτός, επειδή θα γίνουν και οι απαραίτητες επενδύσεις υποδομών, να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για μεταστέγαση των φυλακών Χίου.

Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες επισκέψεις και από τεχνικούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο θα μπορεί αυτός ο χώρος στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και για τις δικαστικές φυλακές».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε και το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, δήλωσε:

«Διαπίστωσα έπειτα από την επίσκεψή μου στο κατάστημα των φυλακών Χίου, πως παρόλο που είναι ένα μικρό κατάστημα, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς οι χώροι δεν επαρκούν και δεν είναι κατάλληλοι για τους κρατούμενους, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλοι χώροι για τις δραστηριότητές τους. Η μετεγκατάσταση των φυλακών Χίου είναι αναγκαία και οφείλουμε ως κυβέρνηση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό».

Στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Χίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης. Όπως όμως εξήγησε, η στάση και του ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου για μη παραχώρηση δημοτικής έκτασης για τη δημιουργία της νέας δομής είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος επανέλαβε τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των τοπικών φορέων των νησιών για λειτουργία μιας και μόνης μικρής δομής μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων - μεταναστών. Υπογράμμισε δε ότι το ζητούμενο είναι και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Επίσης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει το κοινωνικό αίτημα για τη μεταφορά των Δικαστικών Φυλακών Χίου σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτός αστικού ιστού, αλλά χωρίς καμιά σύνδεση με «αντισταθμιστικά οφέλη».

Τέλος δεσμεύθηκε για τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στην εκπόνηση μελέτης για τις αναγκαίες εργασίες άμεσα με στόχο τη βελτίωση των υποδομών των Δικαστικών Φυλακών Χίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Διαψεύδει νέα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Παράνομες ροές μεταναστών πρέπει να αποτραπούν

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Αμφότερα τα αντιλαμβανόμαστε ως μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριογραμμή που πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.
prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική προς Ελλάδα από γερμανική εφημερίδα για το Προσφυγικό

Η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ αναφέρει πως «οι Έλληνες βλέπουν τους μετανάστες ως επικίνδυνους εισβολείς που βοηθούν την εχθρική Τουρκία υπό τον αυταρχικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας».
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως το ισοζύγιο αναχωρήσεων-αφίξεων των μεταναστών είναι πλέον θετικό ενώ στο επτάμηνο 7.114 άτομα έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα και έχουν υπάρξει 4.176 αφίξεις.
koumoutsakos, metanasteutiko, prosfyges
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνολικά 3.141 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε 17 χώρες της ΕΕ

Προγραμματίζεται, σε διμερές πλαίσιο συνεργασίας, μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων στη Σερβία και ευάλωτων οικογενειών στον Καναδά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.