ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
athinaiki
Φώτο: Αθηναική Ζυθοποίια

Πλησιάζει η ολοκλήρωση της 1η φάσης πληρωμών για την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού του εν λόγω Προγράμματος ήταν η χρήση για πρώτη φορά του «ηλεκτρονικού φακέλου».

Με ικανοποίηση βλέπει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) να βαίνει προς την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης πληρωμών το Πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» καθώς η εξέλιξη αυτή, επιτρέπει στους εντασσόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγούς, να ξεκινήσουν άμεσα την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ήταν το κλειδί για την γρήγορή και ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος προσθέτοντας ότι «μας επέτρεψε να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να ενισχύσουμε την διαφάνεια της διαδικασίας και να επιταχύνουμε την αξιολόγηση των προτάσεων». Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού του εν λόγω Προγράμματος ήταν η χρήση για πρώτη φορά του «ηλεκτρονικού φακέλου».

Μια καινοτομία που «επέτρεψε τα 9 από τα 10 απαιτούμενα για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα δικαιολογητικά να συγκεντρωθούν ψηφιακά, διευκολύνοντας τόσο τους πολίτες όσο και τους αξιολογητές των προτάσεων. Με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η όλη αξιολόγηση σε μόλις 6 μήνες», όπως επισήμανε ο κ. Στύλιος. Οι πληρωμές της πρώτης φάσης του Προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει από το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η αρχή έγινε με την πίστωση 223,3 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους των Περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε η καταβολή 4 εκατ. ευρώ στους 149 δικαιούχους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σειρά έχουν οι 2.128 δικαιούχοι νέοι αγρότες των τεσσάρων υπόλοιπων περιφερειών της χώρας (Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου) που θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης που δικαιούνται, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, συνολικού ύψους 64,82 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο αριθμός των δικαιούχων και τα ποσά των πληρωμών ανά περιφέρεια, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αττικής: 131 δικαιούχοι θα λάβουν 3,439 εκατ. ευρώ
  • Βορείου Αιγαίου: 668 δικαιούχοι θα λάβουν 17,577 εκατ. ευρώ
  • Νοτίου Αιγαίου: 230 δικαιούχοι θα λάβουν 6,037 εκατ. ευρώ
  • Πελοποννήσου: 1.099 δικαιούχοι θα λάβουν 37,767 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί πως το τρέχον Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, το οποίο πλέον ολοκληρώνει την πρώτη φάση του είναι το μεγαλύτερο, τόσο σε αριθμό διαθέσιμων πόρων όσο και δικαιούχων, που έχει προκηρυχθεί έως σήμερα στη χώρα μας, καθώς το ΥΠΑΑΤ διαχειρίζεται συνολικούς πόρους 525 εκατ. ευρώ για την πριμοδότηση 14.000 νέων -κάτω των 41 ετών- ώστε να εισέλθουν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα και να δημιουργήσουν τη δική τους αγροτική επιχείρηση. Η πριμοδότηση για όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα ήταν ενισχυμένη, καθώς κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Ποσό που οι δικαιούχοι θα λάβουν σε δύο δόσεις. Η πρώτη φτάνει το 70% του συνολικού ποσού και δίνεται προκαταβολικά -οι τρέχουσες πληρωμές αφορούν αυτήν την πρώτη δόση- ενώ η δεύτερη, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 30%, καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του επενδυτικού τους σχεδίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Τσακίρης: Δράσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων και πολιτών

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την απόκτηση δεξιοτήτων που εστιάζουν στις σύγχρονες αναπτυξιακές στρατηγικές της ΕΕ.
pierrakakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος μέσω gov.gr να είναι ψηφιακό το 99,9% των υπηρεσιών του κράτους

Στους στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου θέλει μέσω του gov.gr να μπορούν οι πολίτες να κάνουν τα περισσότερα πράγματα από μακριά ώστε να μην ταλαιπωρούνται, αναφέρθηκε ο υπουργός.
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στόχος μας οι αλληλεπιδράσεις με το κράτος να γίνονται ψηφιακά

Όπως επισημαίνει «το gov.gr ήταν και παραμένει μια ομαδική δουλειά. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ υπουργείων και κρατικών φορέων, αλλά και αποτέλεσμα της σύμπραξης στελεχών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ομαδική υπόθεση θα είναι και η παρουσίασή του».
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεωργαντάς: Χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη του πρωτογενή τομέα

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση του ΕΛΓΑ με το ποσό των 380 εκατ. ευρώ τα έτη 2020, 2021 και 2022, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
xristos dimas kainotomia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Καθοριστικό το Smart Attica για τη ψηφιακή ωριμότητα των μικρομεσαίων

Ο κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».