ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomou
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οικονόμου: Οι εξαγγελίες Τσίπρα οδηγούν ή σε νέο μνημόνιο ή σε υπερφορολόγηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στη Θεσσαλονίκη μας έχει συνηθίσει σε υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό «και μια σειρά από υποσχέσεις ανεφάρμοστες, που σε καμία περίπτωση δεν τις εννοεί».

«Αυτά που ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε χθες με έναν πρώτο, πρόχειρο προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 20 δισ., αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει με το «καλημέρα» 10% αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στη Θεσσαλονίκη μας έχει συνηθίσει σε υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό «και μια σειρά από υποσχέσεις ανεφάρμοστες, που σε καμία περίπτωση δεν τις εννοεί και ξέρει ότι δεν θα κληθεί να τις εφαρμόσει». Σε περίπτωση που τα εφάρμοζε, συνέχισε, θα σήμαιναν κατευθείαν το να οδηγηθεί η χώρα σε καινούργιο μνημόνιο ή σε τεράστια αύξηση φόρων για τη μεσαία τάξη. «Δύο συμπεράσματα προκύπτουν: Ή οδηγεί τη χώρα συνειδητά σε νέα φτωχοποίηση και νέο μνημόνιο, εκτοξεύοντας το πρωτογενές έλλειμμα κατά δέκα μονάδες ή υποκρύπτει τεράστια φορολόγηση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος ειδικά στην εξαγγελία του κ. Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ο Γιάννης Οικονόμου αναρωτήθηκε τι οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. «Τη Δ.Ε.Η. εκείνη που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας; Με ποιον τρόπο μια επανακρατικοποιημένη Δ.Ε.Η., στα όρια της χρεοκοπίας, θα μπορέσει να επενδύσει στις Α.Π.Ε.; Ο κόσμος πλέον ξέρει, έμαθε, θυμάται. Μόνο οι εξαγγελίες για τα ενεργειακά που είπε είναι γύρω στα 16 δισ. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το κόστος όλων αυτών που εξήγγειλε χθες. Οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι, με βάση τα μεγέθη που ξέρουμε. Γενικώς, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα θέμα με τους αριθμούς. Ακολουθούν την οικονομική σχολή των «Tsipronomics», όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα, που ενδεχομένως τους βολεύει στο να κατασκευάζουν αυτή την πραγματικότητα», συμπλήρωσε. «Καμία σοβαρότητα και καμία υπευθυνότητα. Καμία σοβαρότητα, γιατί ο κ. Τσίπρας, χθες, είχε μια ευκαιρία να αποδείξει ότι και καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο -σε τι συγκυρία βρισκόμαστε και με τι είναι αντιμέτωποι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί- και ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη της πολιτικής του διαδρομής. Και καμία υπευθυνότητα, γιατί αυτό που έκανε χθες, οδήγησε στο να φαίνεται το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» έως και μίζερο. Απέναντι σε έναν Τσίπρα, έχουμε έναν Μητσοτάκη, ο οποίος, από όσα συνετά υπόσχεται, πραγματοποιεί και παραπάνω. Έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να μην κινδυνεύει να ξαναμπεί σε εποπτείες, να μην κινδυνεύει να ξαναμπεί σε μνημόνια», προσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να παρέχει οριζόντια ενίσχυση σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους, με μια πριμοδότηση σε αυτούς που κάνουν εξοικονόμηση. «Θα υπάρχει ενίσχυση για το φυσικό αέριο, αυξημένο το επίδομα θέρμανσης. Διατίμηση, πολύ πιθανόν, στο πέλλετ και στα ξύλα, για να βοηθήσουμε και τον κόσμο εκεί, δεδομένου ότι θα υπάρχει μια ανισορροπία στην αγορά. Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση στα διυλιστήρια, όπου εκεί θα επιδιώξουμε, ό,τι προκύψει, να πάει στον καταναλωτή. Να πέσει η τιμή στην αντλία και στο πετρέλαιο θέρμανσης», πρόσθεσε. Για τις τουρκικές προκλήσεις είπε πως συνεχώς η 'Αγκυρα λαμβάνει μηνύματα ότι είναι τελείως αδιέξοδη αυτή η πολιτική, η ρητορική της και οι προκλήσεις που κάνει στο πεδίο. «Τελευταίο παράδειγμα, η επανέναρξη της διαδικασίας εξοπλισμού από τις Η.Π.Α. στην Κύπρο. Είναι άλλο ένα μήνυμα ότι οι αδιέξοδες αυτές κινήσεις, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η συνεχής προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας όχι μόνο δεν πανικοβάλλουν την Ελλάδα, αλλά δεν περνούν διεθνώς», υπογράμμισε. Είπε επίσης ότι έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά στα σύνορα ώστε η Ελλάδα να μην ξαναϋπάρξει «ξέφραγο αμπέλι». «Η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να τα φυλάμε απέναντι σε κάθε απειλή. σε κάθε υβριδική απειλή», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των 38 μεταναστών στον Έβρο οι οποίοι αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος. «Τι ήταν αυτό; Προπαγάνδα της Τουρκίας, την οποία, δυστυχώς -γιατί αυτό είναι το πολιτικό θέμα- έσπευσαν, ελαφρά τη καρδία, να υιοθετήσουν και κάποιες πολιτικές δυνάμεις εδώ. Το ζήτημα δεν είναι να το περιορίσουμε μόνο σε μια αντιπολιτευτική λογική. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί όταν, ελαφρά τη καρδία, υιοθετούνται φήμες, οι οποίες δεν θίγουν την Κυβέρνηση, θίγουν την Πατρίδα», επισήμανε.

Για τις εκλογές, τα διλήμματα και τα διακυβεύματα ο κ. Οικονόμου είπε πως όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκης «κουμπώνουν απολύτως με την απόπειρα επανασύστασης της παρέας, της ομάδας «καταστροφική διακυβέρνηση 2015-2019», του κ. Βαρουφάκη». «Τα χθεσινά είχαν πολύ άρωμα και αύρα Βαρουφάκη. Δηλαδή, εξηγείται, πώς πιστεύουν ότι πρέπει να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Από τη μια, μια επανασυγκρότηση του μετώπου της καταστροφικής διακυβέρνησης 2015-2019, με τους φόρους, με τις κλειστές τράπεζες, με τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, με μια Ελλάδα που το Αιγαίο δεν έχει σύνορα, με Τσίπρα, με Βαρουφάκη, με τον κ. Ανδρουλάκη, με τον οποίον από ό,τι φαίνεται υπάρχει το εξής θέμα: Συνήθως, όταν απαντά κανείς, λες «καλώς», «κακώς», «μάλιστα», «συμφωνώ», «διαφωνώ». Όταν απαντά ο κ. Ανδρουλάκης η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο στόμα να πεις είναι, «δηλαδή;». Όταν απαντάει στο μυαλό στα κρίσιμα, η λέξη και η σκέψη που σου έρχεται είναι «δηλαδή;». Αυτό είναι δικό του θέμα. Από την άλλη έχουμε μια καθαρή πρόταση προς τους Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα. Ο τόπος μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας, χρειάζεται αυτοδύναμη, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στον προσανατολισμό που θέλουμε να έχει η χώρα την επόμενη μέρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

axtsioglou, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Axτσιόγλου: Παράγοντας θεσμικής ανωμαλίας ο Μητσοτάκης

«Ο πρωθυπουργός έκανε μία προεκλογική ομιλία στην οποία ήταν εξαιρετικά πιεσμένος» και «προσπάθησε να στήσει διλήμματα τα οποία νομίζει ότι θα του φέρουν μεγαλύτερη συσπείρωση» δήλωσε μεταξύ άλλων στο «ΜΕGA».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται αλλά σύντομα θα κριθεί από τον λαό

Σε ανακοίνωση του με αφορμή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, το κόμμα αναφέρει ότι «εδώ και έναν μήνα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται από τη Βουλή και χαρακτηρίζει δια του εκπροσώπου του μυθεύματα όλες τις αποκαλύψεις».
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί έως τις εκλογές με τοξικότητα και συκοφαντία

Χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις «μυθιστορήματα» λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βραχίονές του έχουν αποφασίσει να πορευτούν έως τις εκλογές με όπλα την τοξικότητα και τη συκοφαντία».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Μόνη διέξοδος για τη χώρα μια κυβέρνηση προοδευτική και ριζοσπαστική

«Χρειάζεται άλλη πολιτική, με στήριξη  του εισοδήματος των πολιτών, ελάφρυνση των υποχρεώσεων, έλεγχο και ρύθμιση στην αγορά ενέργειας» δηλώνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Iliopoulos-SYRIZA-Politiki-antipoliteusi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Ο πρωθυπουργός δεν δίνει απάντηση για τις παρακολουθήσεις

Σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα, αν έστω και ένα πρόσωπο από την τελευταία λίστα που δημοσιεύτηκε στο Documento, όσων παρακολουθούνταν από το Predator, έχει τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ».