ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stylianidis
Φώτο: Aris Oikononou / SOOC

Στυλιανίδης: Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα θωράκισης της Ιθάκης από καταστροφές

Επιπλέον, το υπουργείο προχωρά επίσης στην εκπόνηση δασικής μελέτης για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης.

Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών που πραγματοποιείται στην Ιθάκη. Ο υπουργός παρουσίασε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης μικρών νησιών που προωθεί το υπουργείο σε Ιθάκη και Σκόπελο ως πρότυπο σχέδιο για την ενίσχυση της πρόληψης - ετοιμότητας - ανθεκτικότητας των μικρών δήμων της νησιωτικής χώρας. Παράλληλα, όπως είπε, προχωρούν στην εκπόνηση μελέτης για την προστασία των οικισμών της Ιθάκης από πλημμυρικά φαινόμενα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Ιθάκης προκειμένου να θωρακιστεί η Ιθάκη από πλημμυρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές.

Η μελέτη έχει 2 άξονες:

  • Τη μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης σε οικισμούς της Ιθάκης, που περιλαμβάνει έργα ελέγχου και ρύθμισης των πλημμυρικών ροών (check dams) έξω από τον αστικό ιστό κάθε οικισμού.
  • Τη μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης ρεμάτων του νησιού.

Επιπλέον, το υπουργείο προχωρά επίσης στην εκπόνηση δασικής μελέτης για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης. Πρόκειται, όπως τόνισε ο υπουργός, «για μια πρωτοπόρο προσέγγιση που δεν θα περιοριστεί στην Ιθάκη». «Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στη Σκόπελο, μια περιοχή με αντίστοιχο προφίλ επικινδυνότητας. Στόχος μας είναι να επεκταθεί μελλοντικά και σε κάθε άλλο νησί που εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά επικινδυνότητας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός επισήμανε ότι μέσω του πιλοτικού προγράμματος, στόχος είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ιθάκης στην κλιματική κρίση και τις συνέπειές της. Η υλοποίηση του, όπως ανέφερε, θα γίνει σε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Τριαντόπουλο «μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που αποσκοπεί στην προληπτική μείωση διακινδύνευσης καθώς και στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων που εντοπίσαμε κατά την αυτοψία των ρεμάτων και των δασικών εκτάσεων του νησιού».

«Στόχος είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης, και για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται συνεργασία. Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί βασικό πυλώνα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Έναν πολύτιμο σύμμαχο και συνεργάτη για εμάς στο υπουργείο, καθώς γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο φορέα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής», υπογράμμισε. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη διαδικασία δημιουργίας ενός σύγχρονου Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα αξιοποιεί την επιστημονική τεκμηρίωση μέσα από μια Εθνική Βάση Δεδομένων για όλες τις φυσικές καταστροφές. Ακόμη, επισήμανε, τη σημασία που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, προσθέτοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, αποτελεί -κυρίως στα μικρά και απομακρυσμένα μέρη- τη δύναμη πρώτης απόκρισης.

«Η συνεργασία όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας πρέπει να ενισχυθεί - όχι μόνο στην άμεση αντιμετώπιση, αλλά κυρίως σε δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας. Αυτό είναι το στοίχημα για την τοπική αυτοδιοίκηση και για το υπουργείο μας και αυτό κάνουμε με νέο πιλοτικό πρόγραμμα θωράκισης των μικρών νησιών της πατρίδας μας. Γιατί, χωρίς μια στιβαρή "στρατηγική" ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νησιών μας, κυρίως των πιο μικρών, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται όλες οι προσπάθειες του υπουργείου μας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Το Συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, του Δήμου Ιθάκης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ιονίων Νήσων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης για Τέμπη: Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας

Σχετικά με την αντιπυρική προετοιμασία για φέτος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ήδη καθώς πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις όλων των συναρμόδιων φορέων και γίνονται ήδη οι διαγωνισμοί για ενοικίαση των εναέριων μέσων μέσω του NSPA.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας GAIA

Εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας σε συγκεκριμένες περιοχές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώνουν δυνάμεις Υπερταμείο και υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής

Μέσα από την στρατηγική συνεργασία να αξιοποιηθούν εργαλεία που θα διευκολύνουν την αποτύπωση των επιπτώσεων και των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και την διαχείρισή τους.
stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Στυλιανίδης: Πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις Β. Σποράδες και θα επιτρέψει την μεγαλύτερη προστασία της περιοχής απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.