ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ολοκλήρωση 18ου συνεδρίου ΕΔΔΥΠΠΥ: Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον άνθρωπο

«Θα κάνουμε την Ελλάδα χώρα υγείας, όπως της αξίζει. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην δημόσια υγεία, όπως επενδύουμε στην άμυνα της χώρας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Γιώργος Πατούλης.

«Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον άνθρωπο για ενιαία υγεία και ένα καλύτερο πλανήτη» είναι η πολιτική διακήρυξη του 18ου συνέδριου του ΕΔΔΥΠΠΥ. «Θα κάνουμε την Ελλάδα χώρα υγείας, όπως της αξίζει. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην δημόσια υγεία, όπως επενδύουμε στην άμυνα της χώρας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (ΕΔΔΥΠΠΥ) Γιώργος Πατούλης με την ολοκλήρωση του 18ου συνεδρίου του, που πραγματοποιήθηκε στη Βούλα υπό την αιγίδα της περιφέρειας Αττικής και τη συνεργασία του ΙΣΑ. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την κατάρτιση Πολιτικής Διακήρυξης, με βραβεύσεις από το κ. Πατούλη, των δήμων που προχώρησαν στη συγκρότηση κέντρων υγείας και την ανάπτυξη των θεμάτων: «Περιφέρεια Αττικής: Πρότυπη περιφέρεια πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου της δημόσιας υγείας», «Υγεία και ανάπτυξη με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης τουρισμός υγείας ευεξίας», «Καλές πρακτικές δήμων - μελών του δικτύου». Στη διάρκεια των εργασιών διακεκριμένοι επιστήμονες, αλλά και στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατύπωσαν σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων σε ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη της υγείας, αλλά και της ασφάλειας των πολιτών. Θα αξιοποιηθούν κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για δράσεις που σχετίζονται και με τον προσυμπωματικό έλεγχο

Όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης, το ΕΔΔΥΠΠΥ μετά την ολοκλήρωση του 18ου Συνεδρίου βγαίνει σημαντικά ενισχυμένο, καθώς δήμοι και πολίτες αντιλαμβάνονται καθημερινά την βαρύτητα της πρόληψης σε θέματα υγείας. Η Περιφέρεια Αττικής, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα του ρόλου της πρόληψης θα χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ δράσεις πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών. Επιπλέον η περίοδος της πανδημίας και οι πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν από την αυτοδιοίκηση ανέδειξαν το νέο στρατηγικό ρόλο που χρειάζεται να έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε ζητήματα προσυμπωματικού ελέγχου και ασφάλειας των πολιτών. Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στην συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στο συνέδριο είπε ότι «η πολιτεία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την βαρύτητα του προσυμπτωματικού ελέγχου και του ρόλου που χρειάζεται να έχει το ΕΔΔΥΠΠΥ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Με αφορμή την αύξηση κατά 54% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2021 - 2027 ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος της περιφέρειας είναι «να αξιοποιηθούν πόροι σε δράσεις που σχετίζονται και με τον προσυμπωματικό έλεγχο, για να μπορέσουμε να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα». Κατά την ολοκλήρωση του συνεδρίου ολοκληρώθηκε και η κατάρτιση της Πολιτικής Διακήρυξης, στην οποία τα μέλη του Δικτύου συμφώνησαν ότι «οι Τοπικές Αρχές πρέπει να έχουν δυνατή φωνή και να απαιτούν να ακούγονται στα κέντρα των Αποφάσεων». Τα μέλη του δικτύου στην πολιτική διακήρυξη μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι:

-Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον άνθρωπο για ενιαία υγεία και έναν καλύτερο πλανήτη

- Η πανδημία COVID-19 και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας σειράς από πολιτικές επιλογές έχουν καταδείξει ξεκάθαρα τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η προσέγγιση των πιο ευάλωτων στον πληθυσμό, η σημασία της ανθεκτικότητας, η ενεργός συμμετοχή και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε με αποτέλεσμα πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες), που οφείλονται στην κλιματική κρίση και αλλαγή

- Αναγκαίο να καταστούν οι περιοχές μας υγιείς, ασφαλείς, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικές και βιώσιμες

- Σε κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε καλές συνθήκες διαβίωσης

- Όλα τα παιδιά να έχουν ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή τους ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση της οικογένειάς τους

- Οι τοπικές αρχές είναι κομβικής σημασίας για να μπορέσουν οι κοινωνίες μας να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από αυτήν την άνευ προηγουμένου πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης

- Οι πόλεις έχουν κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, στην βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την προστασία του πλανήτη και την διατήρηση της φροντίδας προς όλους.

Επίσης καλούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα για μια οικονομία ευημερίας που βάζει την ισότητα στην υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των στρατηγικών και το υπουργείο Υγείας να αναγνωρίσει τον ρόλο των τοπικών αρχών και να τον υποστηρίξει. Τέλος, ζητούν από τον ΠΟΥ εκπροσώπηση στα όργανα διακυβέρνησης του οργανισμού με την συμμετοχή Περιφερειαρχών και Δημάρχων.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καρκίνος: Έγκυρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα οι πυλώνες της εθνικής πολιτικής

Στο μήνυμα του, ο Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε και στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου «Απόστολος Δοξιάδης» και «Φώφη Γεννηματά», τονίζοντας ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή, στη πρόληψη του καρκίνου στη χώρα μας.
Giorgos Patoulis, Perifereia Attikis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Ρω και το Καστελλόριζο ο Γ. Πατούλης για την ειδική ολομέλεια της ΕΝΠΕ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της περίφημης «Κυράς της Ρω», όπως έκαναν και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι υπόλοιποι Περιφερειάρχες.
Patoulis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατούλης: Οι ευρωπαϊκοί πόροι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειάς

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της Περιφέρειας στόχευσε στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού / ερευνητικού δυναμικού της Αττικής.
Giorgos Patoulis, Perifereia Attikis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συσπείρωση και ενότητα, κάλεσε τον ιατρικό κόσμο από τη ΔΕΘ ο Γ. Πατούλης

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι η χώρα του Ιπποκράτη μπορεί  να γίνει παγκόσμιος προορισμός υγειας και οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το δυνατό χαρτί που οφείλει η πολιτεία να αξιοποιήσει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατούλης: «Το Πάρκο Τρίτση μεταμορφώνεται σε πρότυπο περιβαλλοντικό κέντρο»

Όλες οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι ήπιες, ενώ και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η διαμόρφωση με νέες φυτεύσεις θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη βλάστηση του χώρου.