ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πηγή: ΑΠΕ

Αδ. Γεωργιάδης: Απελευθερώνονται χιλιάδες επενδυτικά σχέδια

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τον καθορισμό του Διεθνούς Ελεγκτικού Προτύπου που καθορίζει τους ελέγχους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου.

Υπεγράφησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α), για τον καθορισμό του Διεθνούς Ελεγκτικού Προτύπου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει αυτού θα διενεργούνται οι έλεγχοι για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες.

Οι συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις εκδίδονται σε εφαρμογή του Επενδυτικού Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» (Ν. 4635/2019) και έχουν πεδίο εφαρμογής όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ενώ αναλογικά εφαρμόζονται και στα επενδυτικά σχέδια των Νόμων 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998.

Αναλυτικότερα, στις Υπουργικές Αποφάσεις προβλέπεται ότι οι ορκωτοί ελεγκτές - λογιστές ή οι ελεγκτικές εταιρείες θα συντάσσουν και θα υποβάλλουν την «έκθεση διασφάλισης» σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Αναθέσεων Διασφάλισης 3000, το οποίο απαιτεί αυστηρές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Επιπρόσθετα, θεσπίζεται αυστηρό πλαίσιο ελέγχου υπό την εποπτεία τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Σε δήλωσή του με αφορμή την υπογραφή της ΥΑ και της ΚΥΑ, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε: «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τομές που κάναμε έως σήμερα με μεγάλο αποτύπωμα στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με τη νέα αυτή διαδικασία, από τη μία, απελευθερώνονται χιλιάδες επενδυτικά σχέδια που ήταν εγκλωβισμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, και από την άλλη, τα νέα επενδυτικά σχέδια θα υλοποιούνται πλέον με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μίλτος Τεντόγλου άλμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης για Τεντόγλου: Μας γεμίζει περηφάνια – Μπράβο Μίλτο

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε τέταρτο διαδοχικό χρυσό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας ιστορικό ρεκόρ, με άλμα 8,44 μ. στο Μπέρμιγχαμ. Ο Σταύρος Καλαφάτης τον συνεχάρη, δηλώνοντας υπερηφάνεια για την επιτυχία του.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Νέο αναπτυξιακό καθεστώς για την Άμυνα - Σχέδια 150 εκατ. ευρώ

Ξεκινά το νέο επενδυτικό καθεστώς Άμυνας με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για στρατηγικούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, προσφέροντας ενισχυμένη φορολογική έκπτωση και γρήγορη αδειοδότηση επενδύσεων.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ προς Θεοδωρικάκο: Τα αιτήματα για φόρους, κόστος εργασίας και ρευστότητα ενόψει ΔΕΘ

Το ΕΒΕΠ ζήτησε από το ΥΠΑΝ μείωσης φορολογίας, περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους και δράσεις για ενίσχυση ρευστότητας σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις, ενόψει της ΔΕΘ.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τέταρτη φάση η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινές για καθυστερήσεις

Το έργο «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» του Υπ. Ανάπτυξης βρίσκεται στην 4η φάση, με τον ανάδοχο να τιμωρείται με ποινική ρήτρα 6.760,74€ για καθυστέρηση στην υποβολή των παραδοτέων, καθώς δεν είχε δοθεί παράταση στη σύμβαση.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Πράξεις στήριξης για έρευνα-καινοτομία, χρηματοδότηση ΕΛΙΔΕΚ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-30, στοχεύοντας στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με διαφάνεια και αξιολόγηση των δράσεων.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει νέα βιομηχανική επανάσταση

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έρευνα να οδηγεί σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Προανήγγειλε νέο υπουργείο για τη διασύνδεση έρευνας-κοινωνίας, καταπολεμώντας τον κατακερματισμό.