ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γ. Γεραπετρίτης: Η χώρα χρειάζεται μια γερή και σταθερή κυβέρνηση

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι οι πολίτες έχουν μπροστά τους τα δεδομένα και μπορούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της τωρινής κυβέρνησης έναντι της προηγούμενης. Τί ανέφερε για τις υποκλοπές και την Κιβωτό.

Οι εκλογές θα κρίνουν την πορεία της χώρας σε μια συγκροτημένη πρόοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, με τους πολίτες να αποφασίζουν για κυβέρνηση και πρωθυπουργό, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που σημείωσε ότι τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη, αλλά -όπως είπε- οι πολίτες έχουν μπροστά τους «νωπά τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, και θα κρίνουν».

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας το μεσημέρι στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή και σταθερή, γιατί οι κρίσεις, οι οποίες υφίστανται, απαιτούν πολύ ισχυρές κυβερνήσεις. Διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι «μονολιθικές» αλλά «συνθετικές», δηλαδή να καλούν όλα τα πολιτικά πεδία και να ενσωματώνουν πολίτες από όλο πολιτικό φάσμα.

«Η κυβέρνηση μας είναι η πρώτη μεταπολιτευτικά που παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη. Κανείς δεν μπορεί να πει όμως ότι δεν είχαμε την αποφασιστικότητα και την πυγμή να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος. Οι κρίσεις θα καταστούν κανονικότητα στην πολιτική και την κοινωνία. Το ερώτημα είναι εάν οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και πρόοδο ή πειραματισμούς με άγνωστα αποτελέσματα» είπε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα από χθες ανήκει στις χώρες εκείνες που δεν υπόκεινται σε εποπτεία, ενώ έχει και τη μεγαλύτερη μείωση χρέους.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην "Κιβωτό του Κόσμου" είπε ότι υπήρξαν καταγγελίες που ερευνήθηκαν από εισαγγελέα, ενώ η ποινική διαδικασία τρέχει άμεσα, και το κράτος από την πλευρά του κινήθηκε γρήγορα αντικαθιστώντας το ΔΣ της Κιβωτού για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι τα παιδιά. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο ΔΣ και γι' αυτό παρενέβη η πολιτεία» είπε και προσέθεσε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει, κάτι που εξασφαλίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες όταν ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε με έμφαση την ανάγκη αποϊδρυματοποίησης των παιδιών: «Τα παιδιά θα πρέπει να βγαίνουν από τα ιδρύματα, γι αυτό ενισχύσαμε την αναδοχή και την υιοθεσία, ώστε να είναι σε περιβάλλον που ανταποκρίνεται περισσότερο στις απαιτήσεις τους. Στόχος μας η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Θα πρέπει η αναδοχή και υιοθεσία να καταστούν υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τα παιδιά αυτά. Μολονότι οι ιδιωτικοί φορείς είναι περισσότεροι οι περισσότερες ανάδοχες και υιοθεσίες γίνονται από τις δημόσιες δομές».

Αναφερόμενος στις υποκλοπές είπε ότι όσα ακούγονται αναφορικά με χρήση κακόβουλων λογισμικών, αυτά βρίσκονταν στην Ελλάδα από μακρού χρόνου και συνιστούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Όπως είπε, το πρώτο ζήτημα είναι η άρση του απορρήτου από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι σήμερα είναι ρυθμισμένη με όποιες εγγυήσεις, αλλά είναι ατελές το σύστημα, γιατί ανατρέχει στο 1994 όταν δεν υπήρχαν οι σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες.

Δεύτερο ζήτημα όπως τόνισε, είναι η χρήση παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών, τα οποία δεν επιτρέπονται και δεν θα επιτραπεί η χρήση τους. Τόνισε ότι δεν χρησιμοποιούνται από κρατικούς φορείς. «Το ελληνικό δημόσιο δεν προμηθεύτηκε το κακόβουλο λογισμικό» είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ευρείας κλίμακας δικαστική έρευνα, και «θα αναμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί. Δεν προκύπτει τέτοια χρήση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου».

Τέλος, μιλώντας για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και που απαγορεύει το κακόβουλο λογισμικό, τόνισε ότι αυστηροποιεί το πλαίσιο, και ενισχύει την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είπε ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με αυτό που ήρθε για διαβούλευση, αφού «θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις απόψεις». Επισήμανε, ακόμα, ότι δεν πρέπει να λειτουργεί το νομοσχέδιο απορρυθμιστικά για τις υπηρεσίες ασφάλειας, δηλαδή πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών, «αλλά δεν πρέπει να είναι λόγος να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο σε πλήρη απονεύρωση των υπηρεσιών ασφαλείας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου: Εκλογές θα έχουμε από την ερχόμενη άνοιξη και μετά

Θα γίνουν «όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, έστειλε νέο μήνυμα στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια.
Petsas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Το 2023 οι εκλογές και όταν το επιλέξει ο πρωθυπουργός

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με ανάρτηση του στο Twitter σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός πως οι πολίτες θα μπορούν να εκφραστούν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών το 2023

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή και οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν για την πορεία της χώρας και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί «να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα σε περιόδους κρίσης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως είναι υπέρ του εκλογικού μπόνους έναντι της απλής αναλογικής, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά του για νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2023.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Με διευρυμένη περίμετρο τα επόμενα μέτρα στήριξης

Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Η άποψη του πρωθυπουργού για τις εκλογές δεν άλλαξε ποτέ. Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν την τετραετία τους».