ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttrstock

Πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα σύμφωνα με τη Γαλλία

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρέσβης η Ελλάδα με τη Γαλλία λοιπόν βρίσκονται πολύ κοντά και η Γαλλία θέλει να μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το γεγονός ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ένταξη ορισμένων βαλκανικών χωρών επισήμανε ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ σημειώνοντας ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερα στην περιοχή (σ.σ. του Έβρου) γιατί εδώ βρίσκονται τα χερσαία σύνορα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία».

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μεζονάβ ανέφερε ότι ήδη Γαλλία και ΕΕ έχουν λάβει αποφάσεις σε σχέση με την διεύρυνση της Ένωσης, και υπογράμμισε ότι «για εμάς, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η Ελλάδα με τη Γαλλία λοιπόν βρίσκονται πολύ κοντά και η Γαλλία θέλει να μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο κ. Μεζονάβ δήλωσε ότι τη Γαλλία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, απασχολούν επίσης τα όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως αυτό που είδαμε, μέχρι στιγμής, είναι η ομόφωνη απάντηση των Ευρωπαίων στη ρωσική επίθεση. «Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, εκείνο που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η Ελλάδα παίζει και θα συνεχίσει να παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας εδώ στην περιοχή, αλλά και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας».

Αναφορικά με την αναπτυξιακή δυναμική και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, ο Γάλλος πρέσβης, επικαλούμενος την ενημέρωση που του παρείχαν κατά τις χθεσινές συναντήσεις η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, σημείωσε: «Μιλήσαμε για θέματα πολιτικά, στρατηγικά, αμυντικά αλλά και το δυναμικό της πόλης της Αλεξανδρούπολης και μου εξήγησαν ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της σε σχέση με το λιμάνι και το αεροδρόμιο καθώς επίσης και ο γεωπολιτικός ρόλος της περιοχής σε σχέση με τη γειτνίασή της με την Τουρκία».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο της συγκεκριμένης περιοχής της Θράκης, «χάρη στην ανάπτυξη του λιμένα και μελλοντικά του αεροδρομίου. Υπάρχουν εδώ πολλά διακυβεύματα, ενεργειακής φύσεως και θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την άμυνα. Δεν έχω λοιπόν καμία αμφιβολία εφόσον μιλάμε για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ότι στα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε όλο και περισσότερα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού να ελλιμενίζονται εδώ στην Αλεξανδρούπολη».

Ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Αλεξανδρούπολη, ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ με σκοπό να διερευνήσω τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ γαλλικών εταιριών και οικονομικών φορέων στην περιοχή της Θράκης. Επισκέφθηκα σήμερα μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται επιτυχώς στον τομέα των ηλεκτρονικών και το βράδυ θα δειπνήσω με τοπικούς επιχειρηματίες. Είναι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ο τουρισμός, η επεξεργασία των απορριμμάτων, το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα αλλά και τον βόρειο άξονα (Βουλγαρία και Ρουμανία), είναι τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιριών... Συμβαίνουν πάρα πολλά στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία έχουν εκ νέου προσελκύσει το ενδιαφέρον της Γαλλίας».

Ειδική αναφορά έκανε ο Γάλλος πρέσβης στην επίσκεψή του στον Γαλλικό Σταθμό, που «δηλώνει την παρουσία της Γαλλίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια» καθώς και στον σύλλογο «Το Σπίτι της Αντουανέττας», έναν σύλλογο «πάρα πολύ δυναμικό, ο οποίος προσπαθεί να μεταδώσει εδώ στην Αλεξανδρούπολη τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Γαλλίας».

«Η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη στην οποία αισθάνεται κανείς τη γαλλική παρουσία από πολύ παλιά. Νομίζω ότι θα επιστρέψω πριν από το επόμενο καλοκαίρι, γιατί η πρώτη επίσκεψη είναι διερευνητική, ενώ στις επόμενες ενισχύονται και εδραιώνονται οι δεσμοί που δημιουργούνται. Νομίζω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δυναμικού ανάπτυξης της χώρας παίζεται εδώ, στη βόρεια Ελλάδα, συνεπώς κι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνογαλλικής σχέσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επενδύσεις με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων που εισάγονται με την τροπολογία. Δεξαμενή χρημάτων που θα βοηθήσει σε μελλοντικές κρίσεις από τον μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου.
energeia_ape
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

H γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια συνιστά αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Αλλάζει πίστα η Ελλάδα με τα ενεργειακά έργα στον Έβρο

Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως η Αλεξανδρούπολη μπαίνει σε τελείως νέα τροχιά και θα είναι διαφορετική πόλη στα επόμενα χρόνια, και προανήγγειλε περισσότερες επενδύσεις μεγάλων επενδυτικών ομίλων στην περιοχή.