ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tarantilis, Kivernitikos Ekprosopos, Kivernisi
Φωτο: ΑΠΕ

Χρ. Ταραντίλης: Βασικός στόχος να αξιοποιηθεί η τεχνολογική έρευνα

H κατοχύρωση πατεντών, η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες και η αύξηση των εταιρειών τεχνοβλαστών των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων μπορούν να ανοίξουν μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική καινοτομία.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) επισκέφθηκε ο Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, συνεχίζοντας τον κύκλο των συναντήσεών του με την ελληνική ερευνητική κοινότητα.

Ο κ. Ταραντίλης συνομίλησε με τις πρυτανικές αρχές, εκπροσώπους του ερευνητικού δυναμικού και ιδρυτές/-τριες τεχνοβλαστών, δηλαδή εταιρειών του ΕΜΠ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη συνάντηση έγινε φανερή η σημασία που αποδίδει ο κ. Ταραντίλης στη διεπίδραση με τον ερευνητικό κόσμο στον χώρο δραστηριοποίησής του, με στόχο την ανάδειξη του υψηλού επιπέδου της πραγματοποιούμενης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, και την αμεσότερη καταγραφή των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων σε θέματα επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Κοινή διαπίστωση από τη συνάντηση εργασίας του κ. Ταραντίλη με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Ανδρέα Μπουντουβή, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης, κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, τον τέως Πρόεδρο ΔΣ και Διευθυντή ΕΠΙΣΕΥ, κ. Ιωάννη Βασιλείου, τους εκπροσώπους των τεχνοβλαστών ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ, του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ και του Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων, ήταν ότι επιδεικνύεται μεγάλη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς υπάρχει η αποφασιστικότητα για ανταπόκριση στην πρόκληση «μετάφρασης» των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, η ποιότητα της έρευνας που παράγεται στο ΕΜΠ διανοίγει μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής αξιοποίησης της. Επομένως, η κατοχύρωση πατεντών, η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες (license agreement) και η αύξηση των εταιρειών τεχνοβλαστών των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που παράγουν πραγματικά καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, προσελκύοντας στη χώρα μας διεθνή κεφάλαια και ταλέντο, είναι ένας εφικτός στόχος εθνικής σημασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tarantilis, Kivernitikos Ekprosopos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Ταραντίλης: Απαραίτητη η διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας σημείωσε πως αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραγωγή καινοτομίας η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, ενώ υπογράμμισε το νέο ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης για τους τεχνοβλαστούς.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Νέα εργαλεία για ενίσχυση των πολιτών με αναπηρία

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη, στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Έρχονται νέες δράσεις για την απόκτηση δεξιοτήτων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε την επανεκκίνηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα και τόνισε ότι ήδη έχουν ωφεληθεί 270.000 εργαζόμενοι για την απόκτηση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να αποκτήσουν τα παιδιά ερεθίσματα μέσα από τα σχολεία

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η εκπαίδευση αλλάζει και γίνεται πιο βιωματική και τόνισε πως είναι απαραίτητο η πολιτεία να δώσει τις δεξιότητες στους μαθητές που θα είναι απαραίτητες για τη ζωή τους.
kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Η ψηφιακή καινοτομία βελτιώνει τις επιδόσεις του τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως έχει υπάρξει σημαντική επένδυση για να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες οι επιχειρήσεις του κλάδου, σημειώνοντας πως οι online προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023 καταγράφουν ήδη ρεκόρ.
Tarantilis, Kivernitikos Ekprosopos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Ταραντίλης: Απαραίτητη η στοχευμένη ανάπτυξη της καινοτομίας

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως όταν μια ομάδα δραστηριοποιείται σε ένα συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας μπορεί να αποκτήσει καλύτερη γνώση ώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο προϊόν για την αγορά.