ΓΔ: 1210.19 0.85% Τζίρος: 5.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pierrakakis
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Κ. Πιερρακάκης: Ευκαιρία για να μπει η Ελλάδα στην αγορά των ημιαγωγών

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ημιαγωγοί διεθνώς τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το πως ενταχθεί σε αυτή την αλυσίδα αξίας.

Τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την Ελλάδα στον κλάδο των ημιαγωγών τόνισε σε χαιρετισμό του στο Emerging Tech Forum ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το Forum διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα η Hellenic Emerging Technologies Industry Association (HETIA).

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε τη μεγάλη σημασία για τα chips διεθνώς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Financial Times πριν από λίγες ημέρες έβαλαν ως προτεινόμενο βιβλίο για το 2022 το παγκόσμιο best seller "Chip War" του Chris Miller, ένα βιβλίο που περιγράφει την έλλειψη, ουσιαστικά, των chips, και πώς συντελείται η ευρύτερη ανακατάταξη της αλυσίδας. Και εκ των πραγμάτων, με δεδομένη την πρόταση κανονισμού Chips Act που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει και εμείς ως χώρα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα ενταχθούμε σε αυτή την αλυσίδα αξίας».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλούς σημαντικούς πόρους και δυνατότητες σε αυτόν το χώρο, τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στο αναδυόμενο οικοσύστημα επιχειρήσεων, τονίζοντας, «ότι οι επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι:

  • Το ένα είναι να κάνουμε capacity building. Δηλαδή, να βρούμε πώς αυτό το αποτύπωμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Μοχλεύοντας διαθέσιμους πόρους εθνικούς και ευρωπαϊκούς, αξιοποιώντας τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια μέσω του Chips Act και μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Ένα κομμάτι της εξίσωσης είναι πώς μπορούμε για τον συγκεκριμένο χώρο να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες να είναι έξυπνες, ενδεχομένως, σε επίπεδο νομοθεσίας, ώστε να απελευθερωθεί μεγαλύτερη αξία.
  • Και βεβαίως να προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, σε αυτή τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη η οποία συμβαίνει, να διεκδικήσουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι, με δεδομένο ότι στη χώρα συντελείται μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος γενικά στον τομέα της Τεχνολογίας και του Digital».

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι «βήμα βήμα προσπαθούμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Στο πλαίσιο των ανακατατάξεων, θέματα counter risk και θέματα αξιολόγησης και ποσοτικοποίησης του ρίσκου μπαίνουν στην εξίσωση του τι είναι εφοδιαστική αλυσίδα και πώς πρέπει να λειτουργεί. Αλλά βλέπουμε στην πραγματικότητα μία "επαναβιομηχάνιση" της Δύσης να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, και κομμάτια των εφοδιαστικών αλυσίδων να περνάνε πίσω σε χώρες από τις οποίες είχαν φύγει».

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον τριπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr, και συγκεκριμένα από τις 500 στις 1.500, ενώ σημείωσε ότι «έχουμε εκατονταπλασιάσει τις ψηφιακές συναλλαγές: από 8,8 εκατομμύρια το 2018 θα φτάσουμε το ένα δισεκατομμύριο φέτος. Άρα, βήμα-βήμα καλύψαμε βασικά τις εκκρεμότητες του χθες. Αλλά, θα έλεγα ότι καταφέραμε στο μεσοδιάστημα να υπερβούμε την νομοθετική, καταρχήν, επίλυση των εκκρεμοτήτων και να πάμε και σε έναν διάλογο με όσα αφορούν το σήμερα και το αύριο. Είτε ήταν το 5G και ο τρόπος που κτίσαμε μία από τις πιο καινοτόμες δημοπρασίες στην Ευρώπη - εάν όχι στον κόσμο, με τη δημιουργία του "Φαιστός", με τη διάθεση δωρεάν φάσματος σε επιχειρήσεις startups και ερευνητικά κέντρα, με την επιτάχυνση της ίδιας της δημοπρασίας, είτε για τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε το περασμένο Ιούλιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρέψει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου με το έργο CRM

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως το CRM του Δημοσίου θα διευκολύνει την χρήση δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών διευκολύνοντας έτσι τους πολίτες. Τηλεδίκες από το 2024 και myhealth στο επίκεντρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Η ψηφιακή διακυβέρνηση ενισχύει την εμπιστοσύνη του πολίτη

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως άμεσα θα «τρέξουν» τα σχέδια που έχουν προωθηθεί σημειώνοντας πως στο επίκεντρο θα μπουν νέοι τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.