ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
F-16 Viper- Lockheed Martin
Φωτο: Lockheed Martin

Η χρονιά που απογείωσε τους εξοπλισμούς: Οι μεγάλες κινήσεις στην Άμυνα

Ο εντυπωσιακός απολογισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων που «έτρεξαν» το 2022 για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό: από τα F-16 Viber στα Rafale και τα F-35 και από τις φρεγάτες FDI στις νέες κορβέτες.

Χρονιά των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποδείχθηκε το 2022, καθώς μετά από μια δεκαετία που είχαν παγώσει οι αγορές εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να τις ενισχύσει σημαντικά.

Άλλωστε, η τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Ελλάδα να μείνει άλλο πίσω στους εξοπλισμούς. Με F-16 Viper, μαχητικά Rafale, φρεγάτες FDI και με τις κορβέτες να ακολουθούν στις αρχές του 2023 οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Ο «χορός» των εξοπλισμών ξεκίνησε από την Πολεμική Αεροπορία, με την αναβάθμιση των 83 F-16 Block 52+ σε διαμόρφωση Viper. Μπορεί το εν λόγω πρόγραμμα των 1,2 δισ. ευρώ να υπογράφηκε το 2018, ωστόσο οι πρώτες «οχιές» (Viper) ήρθαν φέτος στην Ελλάδα και είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τον ουρανό της χώρας.

Εξίσου σημαντικό ατού, όμως, για την Αεροπορία είναι τα γαλλικά Rafale που ήδη έχουν αρχίσει να παραδίδονται. Στις 25 Ιανουαρίου 2021 η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε για την απόκτηση 18 αεροσκαφών από την γαλλική Dassault στην τιμή των 2,32 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε για έξι ακόμα αεροσκάφη, προκειμένου να συμπληρωθεί μία μοίρα στα 1,092 δισ. ευρώ.

Μετά την Πολεμική Αεροπορία, ήρθε η σειρά του Πολεμικού Ναυτικού να ενισχυθεί, καθώς τα πλοία του στόλου μετράνε αρκετές δεκαετίες στα νερά του Αιγαίου. Στις 24 Μαρτίου 2022 έπεσαν οι υπογραφές για τις φρεγάτες Belharra και πιο συγκεκριμένα για την ελληνική τους έκδοση, τις FDI. Οι τρεις σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες της Naval Group, με κόστος 3,049 δισ. ευρώ, έχουν υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης. Καλύπτουν αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ διασφαλίζουν την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Στο πρόγραμμα για τις τρεις φρεγάτες FDI υπάρχει και ένα επιπλέον κομμάτι και αυτό είναι η «option» που υπάρχει στο πρόγραμμα και αφορά την αγορά μίας ακόμα φρεγάτας, αν και εφόσον θέλει η Ελλάδα, στην ίδια τιμή με τις άλλες, με την προϋπόθεση ότι η option θα ενεργοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Σε περίπτωση ενεργοποίησης της option, το πρόγραμμα ανεβαίνει συνολικά στα 4,07 δισ. ευρώ.

Για το 2023 μετατέθηκε το πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι το θέμα θα λήξει μέχρι το τέλος του 2022, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αξιολογεί δύο περίπου ισοδύναμες προτάσεις από τη γαλλική Naval και την ιταλική Fincantieri, οι οποίες περιλαμβάνουν συμπαραγωγή, αντίστοιχα, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Το πρόγραμμα των κορβετών περιλαμβάνει την αγορά τεσσάρων κορβετών, ή τριών με option για μία ακόμα, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος του προγράμματος είναι περίπου 1,7 δισ. ευρώ

To 2022 ήταν, όμως, και η χρονιά που η Ελλάδα έστειλε το επίσημο έγγραφο αίτημά της στις ΗΠΑ για είσοδο στο πρόγραμμα των F-35 που ουσιαστικά σημαίνει και την έναρξη της διαδικασίας μέχρι το πρώτο μαχητικό "game changer" να βαφτεί στα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Αεροπορικό Επιτελείο είναι ότι το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς θα βρεθεί στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας.

Για τον καινούργιο χρόνο έχει μετατεθεί πλέον και το εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης των πυραύλων Spike N’LOS από την ισραηλινή Rafael με κόστος περίπου 330 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, την Αεροπορία Στρατού και τον Στρατό Ξηράς.

Αν και το 2023 θα είναι μια εκλογική χρονιά, μένει να δούμε όλα αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα πως θα προωθηθούν, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

F-16 Viper- Lockheed Martin
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπόνους» στην αναβάθμιση των F-16: Η Ελλάδα θέλει άλλα 38 Viper

Αλλάζει ο σχεδιασμός του προγράμματος αναβάθμισης και αναμένεται να υποβληθεί αίτημα στους Αμερικανούς για την αναβάθμιση πρόσθετων αεροσκαφών στην κορυφαία κατηγορία Viper. Στόχος, η ισορροπία με την Τουρκία.
businessdaily-Iron-Dome-Israel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος θα στηθεί με συνδρομή από το Ισραήλ

Δύο μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ: Η Rafael και η Israel Aerospace Industries, οι οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα F-35 και το «όχι» Μητσοτάκη σε μεσάζοντες

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τον αριθμό αεροσκαφών, τον τύπο τους και την τελική τιμή. «Όχι, ευχαριστώ» στα αντισταθμιστικά, που θα ωφελήσουν μόνο τους μεσάζοντες, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
businessdaily-Constellation-Fincantieri
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έπεσε σε... κύματα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού

Η τριετής καθυστέρηση στο αμερικανικό πρόγραμμα για τις φρεγάτες Constellation δημιουργεί νέα δεδομένα και στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόγραμμα για τις κορβέτες.