ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μέγαρο Μαξίμου κτίριο

Η διπλωματική ατζέντα του Ιανουαρίου

Οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Οι κρίσιμες επαφές με ξένους ηγέτες και η απάντηση στην Τουρκία.

Μήνας διπλωματίας ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα στις διπλωματικές κινήσεις με στόχο την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί η διπλωματική περιχαράκωση και απομόνωση της Τουρκίας.

Η διπλωματική κίνηση ξεκινά με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου.
Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη, έμπρακτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει διεθνώς την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας παράλληλα, για άλλη μια φορά σαφές, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι άκυρη, δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.

Ο τρίτος σημαντικός σταθμός του πρωθυπουργού, σε αυτό το διπλωματικό σπριντ, στον πρώτο μήνα του νέου έτους είναι η συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Μακρόν στο Παρίσι. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει σταθεί ίσως πιο ένθερμα από οποιονδήποτε άλλον στο πλευρό της Ελλάδας και πλέον αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, εκδηλώνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε όλες αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός έχει ήδη στη φαρέτρα του τη ρητή απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την Τρίπολη και φυσικά το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Διπλωματικός μαραθώνιος του Έλληνα ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τη σειρά του ετοιμάζεται για έναν Ιανουάριο με γεμάτη την ατζέντα των διπλωματικών ενεργειών.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)των δύο χωρών.

Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (σχήμα 3+1), με την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα. Με τη σύνθεση αυτή, η τριμερής χρησιμεύει πλέον ως όχημα για την ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο, μια χώρα με σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Άλλωστε, η πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη υπεγράφη στο Skhirat του Μαρόκου.
Τέλος, στις 15 - 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το EastMed Gas Forum στο Κάϊρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Σοβαρές υποψίες για ξένη παρέμβαση στις εκλογές Ισραήλ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ξένης παρέμβασης στις εκλογές του Ισραήλ με τεράστια ποσά, ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση για προσπάθεια συνεργασίας με τα αραβικά κόμματα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Επισημάνσεις Κομισιόν στη Β. Μακεδονία για το όνομα της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία, επικρίνει κυβερνητικά στελέχη που συχνά παραβλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία, επηρεάζοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Απαντήσεις για το φιάσκο πολιτιστικής διπλωματίας με Βουλγαρία

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για φιάσκο στη «πολιτιστική διπλωματία» με τη Βουλγαρία και υπογράμμισε ότι η Ιστορία δεν ανταλλάσσεται. Ζήτησε σύγκληση Επιτροπής και αποκατάσταση των εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Ελλάδα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Δημήτρης Νάτσιος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Νατσιού στη Βουλή για Μονή Σινά και προσχέδιο Συμφωνίας 2024

Ο Δημήτρης Νατσιός κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο συμφωνίας Μονής Σινά-Αιγύπτου, που προέβλεπε ιδιοκτησιακά και αυτοδιοικητικά δικαιώματα στη Μονή, και έθεσε ερωτήματα για τους λόγους εγκατάλειψής του.
Ισαάκ Χέρτζογκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χέρτσογκ: Έκκληση για συμβιβασμό και καταδίκη ρητορικής κατά Αράβων

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ καλεί τα πολιτικά κόμματα να συμβιβαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κανείς δεν πέτυχε πλειοψηφία στις εκλογές, και καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά της αραβικής μειονότητας.