ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μέγαρο Μαξίμου κτίριο
Φώτο: SOOC

Η διπλωματική ατζέντα του Ιανουαρίου

Οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Οι κρίσιμες επαφές με ξένους ηγέτες και η απάντηση στην Τουρκία.

Μήνας διπλωματίας ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα στις διπλωματικές κινήσεις με στόχο την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί η διπλωματική περιχαράκωση και απομόνωση της Τουρκίας.

Η διπλωματική κίνηση ξεκινά με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου.
Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη, έμπρακτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει διεθνώς την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας παράλληλα, για άλλη μια φορά σαφές, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι άκυρη, δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.

Ο τρίτος σημαντικός σταθμός του πρωθυπουργού, σε αυτό το διπλωματικό σπριντ, στον πρώτο μήνα του νέου έτους είναι η συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Μακρόν στο Παρίσι. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει σταθεί ίσως πιο ένθερμα από οποιονδήποτε άλλον στο πλευρό της Ελλάδας και πλέον αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, εκδηλώνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε όλες αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός έχει ήδη στη φαρέτρα του τη ρητή απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την Τρίπολη και φυσικά το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Διπλωματικός μαραθώνιος του Έλληνα ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τη σειρά του ετοιμάζεται για έναν Ιανουάριο με γεμάτη την ατζέντα των διπλωματικών ενεργειών.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)των δύο χωρών.

Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (σχήμα 3+1), με την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα. Με τη σύνθεση αυτή, η τριμερής χρησιμεύει πλέον ως όχημα για την ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο, μια χώρα με σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Άλλωστε, η πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη υπεγράφη στο Skhirat του Μαρόκου.
Τέλος, στις 15 - 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το EastMed Gas Forum στο Κάϊρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στον προϋπολογισμό 2026 Βουλγαρίας 120 εκατ. ευρώ για ΜΚΟ

Περίπου 120 εκατ. ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό 2026 για τον μη κυβερνητικό τομέα, αυξημένα κατά 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2025. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αφορά τα υπουργεία Νεολαίας/Αθλητισμού και Υγείας.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Κριτική στον Μαρινάκη για στάση σε προπηλακισμούς

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τον Παύλο Μαρινάκη για επικίνδυνη στάση απέναντι σε προπηλακισμούς και επικρίνει την παρουσίαση των γεγονότων στο επεισόδιο με τον Μακάριο Λαζαρίδη, παραθέτοντας πρακτικά της Βουλής.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για στάση σε προπηλακισμούς

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι σε προπηλακισμούς, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη ανοχή και αναφέροντας περιστατικά που καταγράφηκαν στα πρακτικά της Βουλής.
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική αντιπολίτευσης για τα άρθρα για Ναυπηγεία Ελευσίνας στο νομοσχέδιο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας χωρίς διαβούλευση, εκφράζοντας ανησυχίες για διαφάνεια, ανταγωνισμό και γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση οργάνωσε την “απόδραση” του Φραπέ από την Εξεταστική

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτρεψε την κατάθεση του «Φραπέ» στην Εξεταστική, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας, πολιτική καθοδήγηση και ανάγκη εξάντλησης όλων των νομικών μέσων.