ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακός κόμβος για την Νοτιανατολική Ευρώπη

Η πόλη αποκτά στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα και, όπως σημείωσε, «Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφαλείας για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια».

«Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, από φυσικό αέριο, ισχύος 840 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη τριών ομίλων, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου.

Είπε ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη εισόδου με περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση και «οι αγωγοί TAP και IGB θα διατρέχουν τη Βαλκανική, ώστε να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας, και αύριο, γιατί όχι, να φτάνουν μέχρι και στην Ουκρανία».

«Αυτή η νέα μονάδα, την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά, όμως, και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει τη δυνατότητα, μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Αλεξανδρούπολη αποκτά στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα και, όπως σημείωσε, «Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφαλείας για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια». Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης θα κοστίσει 400.000.000 ευρώ, θα απασχολήσει 800 εργαζόμενους και σταδιακά θα προσλάβει 100 στελέχη. Θα είναι έτοιμη σε 32 μήνες και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία να είναι και τότε στην κυβέρνηση για να την εγκαινιάσει.

Μαζί με τον πλωτό σταθμό απεναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU, που θα είναι έτοιμος το 2024, αποτελούν ένα «δίδυμο δυναμικό βήμα στην ενεργειακή εποχή του αύριο», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και υπογράμμισε:

«Όλα αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μία διορατική, τολμηρή, αλλά και γρήγορη ενεργειακή πολιτική, η οποία, με μεγάλη ταχύτητα, προσάρμοσε και σε αυτόν τον τομέα τις εθνικές δυνατότητες στη διεθνή πραγματικότητα. Έπρεπε και οφείλαμε αυτή τη δοκιμασία να τη μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία και αυτό ακριβώς κάναμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαραίτητο το plan b αν επεκταθεί η κρίση στη Μ. Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στο Ιράν μπορεί να φέρει εκτόξευση τιμών ενέργειας, ελλείψεις και μείωση ανάπτυξης, ενώ τόνισε την ανάγκη για μόνιμη κατάπαυση πυρός.
Γιώργος Καλλιμασιάς
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

CEO σε ρόλο… performer, θερίζοντας «αριστεία» και ο άχαστος Παναγόπουλος

Ο Γ. Καλλιμασιάς του Αεροδρομίου σε ρόλο performer, η αριστεία στοιχειώνει τον Κ. Μητσοτάκη, αναζητούνται «δικαιούχοι» για 3 δισ., τα εγκαίνια του πρώην Hilton, τα σχέδια Στ. Χατζηιωάννου για την Ελλάδα και νέα μέτρα για την ενεργειακή κρίση.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο Μ. Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας Fuel Pass για τη βενζίνη

Από τη Μεγάλη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα Fuel Pass για επιδότηση βενζίνης, με 50-60€ για αυτοκίνητα και 30-35€ για μηχανές. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα ως 25.000€ ή 35.000€ για οικογένειες, καλύπτοντας το 75% των οδηγών.