ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Mitsotakis-Kyriakos-gov.gr
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης: Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τα τρία χρόνια του gov.gr και για την πλήρη ψηφιοποίηση του κράτους και πόσο βοηθάει τους πολίτες.

Για το όραμά του για πλήρη ψηφιοποίηση του Κράτους, αλλά και τη συμμετοχή, μέσω της τεχνολογίας, στις εκλογές όλων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, μίλησε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρεβρέθηκε στην εκδήλωση που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής, για τα τρία χρόνια του gov.gr.

«Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Το εγχείρημα της ψηφιακής διακυβέρνησης έχει τύχει πιστεύω καθολικής αναγνώρισης.

Όταν σχεδιάσαμε το μέλλον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είπαμε ότι το πρώτο θα ήταν να δημιουργήσουμε υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Οι συναρμόδιοι υπουργοί ήταν όλοι χαρούμενοι. Δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι είχαμε πάρει ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους.

Δεν το κρύβω ότι μπορέσαμε και μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Προτάξαμε το ζήτημα του 112. Σήμερα το 112 είναι συλλογικό κτήμα και δεν είναι μόνο ψηφιακό εργαλείο, αλλά ολόκληρη κουλτούρα πολιτικής προστασίας.

Μετά ήρθε η πανδημία η οποία μας υποχρέωσε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας όπως τα sms. Μετά πειραματιστήκαμε με πιο προχωρημένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουμε εργαλείο για να αξιοποιήσουμε τα λίγα τεστ που είχαμε το πρώτο καλοκαίρι στη διάθεση μας. Και μετά βέβαια ακολούθησε η διαδικασία του εμβολιασμού, στην οποία το κράτος πήγε στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση ευνοεί τους λιγότερο προνομιούχους

Αναφερόμενος στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις σημείωσε: «Σας συνιστώ όσοι δεν έχετε κατεβάσει το myhealth να το κάνετε. Δημιουργούμε πρόπλασμα ενός ψηφιακού φακέλου υγείας. Η τεχνολογία δεν σταματά. Είτε θα μας ξεπεράσει, είτε θα την αξιοποιήσουμε. Είναι ήδη εδώ τεχνολογίες που απαιτούν μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα.

Η χώρα μετατρέπεται σε πόλο υψηλής τεχνολογίας. Θέλω να αναδείξω ιδιαίτερα τον προοδευτικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης. Με ένα τρόπο ευνοεί τους λιγότερο προνομιούχους, όσους είναι σε απομακρυσμένα νησιά, τους ανάπηρους, την εργαζόμενη γυναίκα.

Η τεχνολογία συνδέεται με τη μείωση της διαφθοράς, με τη διαφάνεια.

Έχουμε πετύχει πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημόσιους λειτουργού που συνέβαλαν.

Είμαστε μόνο στην αρχή. Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να τρέξουμε με την τεχνολογία. Η επόμενη τετραετία προδιαγράφεται ακόμα πιο συναρπαστική σε μια σειρά από πεδία. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε».

Θα ήθελα όσοι πολίτες ζουν εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν ηλεκτρονικά

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Μιλούσα πρόσφατα με την Εσθονή πρωθυπουργό. Στην Εσθονία οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Θα ήθελα να γίνει και εδώ. Τουλάχιστον όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Στην επίσκεψη μου πρόσφατα στον Κορυδαλλό συνάντησα μια ηλικιωμένη κυρία που μάθαινε τα μυστικά της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Την ρώτησα γιατί τα μαθαίνει και μου είπε «δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Λογοδοσία για υποκλοπές – Ν. Μηταράκης: Κράτος Δικαίου στη Βουλή

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για φυγομαχία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αγνόησε το αίτημα συζήτησης για τις υποκλοπές στη Βουλή εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και επέλεξε να αποφύγει τη λογοδοσία.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή για το κράτος Δικαίου μετά από αίτημα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η προ ημερησίας συζήτηση για το κράτος Δικαίου, μετά από αίτημα του Ν. Ανδρουλάκη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης. Η σχετική ημερήσια διάταξη θα εκδοθεί σύντομα.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο πλευρό των πολιτών η κυβέρνηση και στις δύσκολες στιγμές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στα εισοδήματα των πολιτών λόγω του πολέμου στο Ιράν, με μέτρα για τα καύσιμα μέσω του Fuel Pass, αλλά και επιδοτήσεις στους αγρότες αναδρομικά από 15 Μαρτίου.
Ελληνική σημαία κυματίζει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άννα Καραμανλή στα Καλάβρυτα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή παρευρέθηκε στα Καλάβρυτα για την 25η Μαρτίου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Συμμετείχε σε τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και στη δοξολογία στη Μονή Αγίας Λαύρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο του Fly over στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτοντας το εργοτάξιο του Fly Over στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο, ευχαρίστησε τους πολίτες για την υπομονή και τόνισε τη σημασία του έργου για την πόλη.