ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στο υψηλότατο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

H στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Political», αποτιμώντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα.

«Στις συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν φάνηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο σύμμαχο, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η στρατηγική αυτή σχέση είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε καίριους τομείς, ανάμεσα στους οποίους η άμυνα και η οικονομία. Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, προασπίζουν τη δημοκρατία και την ελευθερία και αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για βελτίωση στο κλίμα των δύο λαών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι για να ανοίξει πραγματικά μία νέα σελίδα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η υπεύθυνη και ανθρωποκεντρική στάση της χώρας μας, την οποία επαίνεσε και ο κ. Μπλίνκεν, άλλαξε άρδην το κλίμα στην τουρκική κοινωνία για την Ελλάδα. Αυτό είναι μία θετική στιγμή, καθώς όταν το κλίμα μεταξύ των δύο λαών βελτιώνεται, τότε δημιουργούνται συνθήκες που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, για να ανοίξει πραγματικά μία νέα σελίδα χρειάζεται προηγουμένως η Τουρκία να αποδείξει ότι το θέλει στην πράξη, δηλαδή να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εμείς δεν λέμε "όχι" στον διάλογο με τους γείτονες, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη».

«Ζητάμε μία νέα ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Στις εθνικές εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και της νέας περιπέτειας, της σύγχρονης οραματικής πολιτικής και του φτηνού λαϊκισμού», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνοψίζοντας το διακύβευμα των εκλογών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιώτης ΗΠΑ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύσταση σε Αμερικανούς να φύγουν από τη Βενεζουέλα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα και όσους βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν άμεσα, λόγω αυξημένων κινδύνων από ένοπλες ομάδες που ελέγχουν οδούς αναζητώντας Αμερικανούς πολίτες.
Σημαία της Νότιας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Κορέα: Νέα ομάδα για εμπλουτισμό ουρανίου και πυρηνική συνεργασία με ΗΠΑ

Η Νότια Κορέα δημιουργεί ομάδα εργασίας για συνεργασία με τις ΗΠΑ σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και την επανεπεξεργασία πυρηνικού καυσίμου, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας που μειώνει και τους αμερικανικούς δασμούς.
Πύλη του Βρανδεμβούργου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τη Βενεζουέλα

Το γερμανικό ΥΠΕΞ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και δεν σχολιάζει την αμερικανική στάση. Πολιτικές αντιδράσεις εκφράζονται στη Γερμανία, ενώ ζητείται ευρωπαϊκή αυτονομία στην εξωτερική πολιτική.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Βενεζουέλα

Η Κίνα καταδίκασε έντονα τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και απειλή στην ειρήνη της Λατινικής Αμερικής, ενώ εξέφρασε σοκ για τη χρήση βίας κατά της κυριαρχίας της χώρας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας

Η Ρωσία εξέφρασε έντονη ανησυχία και καταδίκασε την ένοπλη επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, ζητώντας αποφυγή κλιμάκωσης και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.