ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Συμβούλιο της Επικρατείας
Φώτο: SOOC

Δικαστές ΣτΕ: Άξια αποδοκιμασίας η δήλωση του Παύλου Πολάκη

Αναφέρει εκτός των άλλων οτι «ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής».

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδοκιμάζει την πρόσφατη ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αναφέροντας ότι «ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής». Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Ο χλευαστικός αντιδικαστικός λόγος του κ. Παύλου Πολάκη

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη περί «βαθέος κράτους» δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορες τις Ενώσεις των Δικαστών της Χώρας. Δηλώσεις σαν και αυτές απαιτούν απάντηση. Οι δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη μάς καλούν σε απάντηση όχι λόγω της, μικρής ασφαλώς, δυνατότητας που έχουν, αυτές καθ΄αυτές, να πλήξουν την Ελληνική Δικαιοσύνη στη συνείδηση των Συμπολιτών μας.

Είναι τόσο εμφανώς εμπαθείς, ώστε είναι βέβαιο ότι δεν θα εισακουσθούν απ΄ όσους Έλληνες και όσες Ελληνίδες δεν έχουν απολέσει την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, και το ήθος να κρίνουν αμερόληπτα. Είναι πρόδηλο ότι η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις που τέμνουν μεγάλα και επίμαχα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου μας είναι ευλόγως αναμενόμενη, και από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς καλοδεχούμενη.

Ακόμα και η αμεροληψία -η σημαντικότερη αρετή όσων αρθρώνουν (δημόσιο) κριτικό λόγο -είναι κατανοητό να υποχωρεί κατά την άσκηση της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, αφού τίποτα από εκείνα που θίγουν ή πλήττουν σημαντικά αγαθά της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να ιδωθεί αμερόληπτα απ΄ όσους θίγονται ή πλήττονται σε αυτά.

Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός.

Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής. Είναι επικίνδυνος, και τούτο εξ αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς με τους οποίους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να οργανώσουν την κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωσή τους, και χλεύης στην πεποίθηση που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τρέφουν στην αξία των δικαστικών θεσμών ως θεσμών του κράτους δικαίου.

Ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει. Η ιδιότητα του κ. Π. Πολάκη ως μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος είναι αυτή που μας κινητοποίησε να απευθύνουμε τις ανωτέρω γραμμές στον Ελληνικό Λαό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Μία κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους η απόφαση του ΣτΕ

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνιστά μία σημαντική δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Η διακήρυξη της ΕΛ.Α.Σ. θεμέλιο για ενωτική προοπτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε πως η κοινωνία απαιτεί πολιτική αλλαγή, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενότητας του προοδευτικού χώρου. Επισήμανε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προοδευτική σύγκλιση και κοινή πορεία των δυνάμεων.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Το κόμμα Τσίπρα θυμίζει προϊόν μάρκετινγκ, όχι νέα πρόταση

Ο Κώστας Τσουκαλάς χαρακτήρισε το νέο κόμμα Τσίπρα ως προϊόν μάρκετινγκ χωρίς κοινωνική βάση, εκτιμώντας ότι υπάρχει σύγχυση γύρω από τη φυσιογνωμία του, ενώ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές πολιτικό σχέδιο υπέρ της κοινωνίας.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση πλήττει αυτονομία, εργαζόμενους και δημότες

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Δήμο Καλλιθέας και τους εργαζόμενούς του, καταγγέλλοντας τις πιέσεις της κυβέρνησης για απολύσεις και τις αντεργατικές τροποποιήσεις στον Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει αποτυχίες ως επιτυχίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι παρουσιάζει τις αποτυχίες ως επιτυχίες, αγνοώντας σκάνδαλα και βασικά προβλήματα, όπως η στεγαστική κρίση, η ακρίβεια και η έλλειψη δημόσιας δαπάνης για στέγη, ζητώντας πραγματικές λύσεις.