ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μέγαρο Μαξίμου

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο για τους σιδηροδρόμους

Θέμα της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Συνεδριάζει αύριο, στις 11:00, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θέμα της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για τα θέματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε ότι με δύο σταθμάρχες παντού, μείωση δρομολογίων και απόλυτη εξασφάλιση της ασφάλειας θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία του σιδηροδρόμου. 

Για το θέμα της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών ανέφερε πως είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου, να μην περιμένουμε, δηλαδή, την ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον σιδηρόδρομο.

Ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε, ότι έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση, η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. «Η επιθυμία μας είναι τα δρομολόγια να επανεκκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέχρι το τέλος του μήνα. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συζητήσεις για μείωση δρομολογίων και λιγότερους σταθμούς. Όλη η επιχείρηση αυτή θα γίνει με απόλυτο συντονισμό της κυβέρνησης, των φορέων λειτουργίας, με τον λειτουργούντα το εμπορικό κομμάτι και τους εργαζομένους. Η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο με όρους απόλυτης ασφάλειας. Με δύο σταθμάρχες στους σταθμούς πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μείωση μεταφορικού έργου και με μεγαλύτερο συντονισμό στο πλαίσιο των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα», τόνισε ο υπ. Μεταφορών. 

Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε λόγο για σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, μίλησε και για τις προσπάθειες αναπλήρωσης των κενών από την παρούσα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσελήφθησαν περί τα 200 άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σταθμάρχες, κλειδούχοι και τεχνικοί, ενώ για πρώτη φορά δρομολογήθηκε η πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων. Το 2021 έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 είναι σταθμάρχες. Και το 2022 πρόσληψη ακόμη 100 μονίμων.

Διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων. Για αυτό, όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας). Έδωσε, δε, σαφή εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν. Αίτημα στο οποίο η γαλλική εταιρεία επέδειξε πλήρη κατανόηση. Εξάλλου, ο υπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σύντομα το χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται πάνω από την υλοποίηση του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ρεαλιστικό σχέδιο Μητσοτάκη για ασφάλεια και ευημερία

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε στην ERTNEWS πως η κυβέρνηση υλοποιεί όσα υπόσχεται, αναφερόμενος στο σχέδιο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το μέλλον. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μέτρο για κλειστό λογαριασμό παιδιών.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Τρίπλα» Πιερρακάκη με την αποταμίευση, τα παρασκήνια της ΔΕΘ και ο GSI

Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όλα όσα έγιναν στα παρασκήνια, στον Πιερρακάκη πιστώνεται η μεταρρύθμιση για την αποταμίευση, η woke ατζέντα, ο αποτελεσματικός Π. Μαρινάκη, το εμπόδιο για τον GSI και το «στοίχημα» του ρεύματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 90η: Μητσοτάκης – Προοδεύουμε σε πολλά πεδία ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός, στη 90ή ΔΕΘ, δήλωσε πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε θέματα ασφάλειας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη σύλληψη των ενόχων στη δολοφονία Νέστορα. Τόνισε την ανάγκη καταδίκης της πολιτικής βίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αναγνωρίζω λάθη, αλλά υπερασπίζομαι το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τα λάθη της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί το σημαντικό έργο των τελευταίων 7 ετών. Τόνισε τη σημασία της ειλικρινούς αυτοκριτικής αλλά και της αποφυγής υπερβολής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης: Μητσοτάκης – Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο τρίτης θητείας, σημείωσε πως χρειάζεται σταθερότητα και εμπειρία για τις προκλήσεις και τόνισε ότι στόχος του είναι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη σεμνότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη ΔΕΘ ότι η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για σταθερή διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν ευθύνεται για την απουσία συνεργασιών και πως ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές είναι εφικτός.