ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Απαραίτητη η διάθεση μετοχών στους εργαζόμενους

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων στις εταιρείες που εργάζονται δημιουργία μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα και μια νέα γενιά υγειούς επιχειρηματικότητας.

Την πρόταση να τεθεί ως προϋπόθεση για την συμμετοχή σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) η διάθεση ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, έστω και μικρού, στους εργαζόμενους διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της τράπεζας για την παρουσίαση του νέου προϊόντος "Know your customer" που διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο κ. Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση με επιχειρηματίες που αξιοποίησαν υφιστάμενα προγράμματα της HDB και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Augmenta η οποία πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 110 εκατ. δολαρίων από τα οποία 5 εκατ. ήταν το όφελος για τους εργαζόμενους. «Έχει μεγάλη σημασία η μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων. Ίσως πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, έστω και με μικρό ποσοστό. Δημιουργεί νέα επιχειρηματική κουλτούρα και νέα γενιά υγιούς επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος και την προηγούμενη απασχόληση του στον τομέα του venture capital επεσήμανε ότι τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε άγνοια και ιδεοληψία. Υπογράμμισε επίσης το πρόσθετο όφελος για τις επιχειρήσεις, πέρα από τη χρηματοδότηση, που συνίσταται από την παροχή εξωτερικής τεχνογνωσίας για βελτίωση της εταιρείας, πρόσβαση σε ευρύτερο δίκτυο προμηθευτών και πελατών, κ.α.

Ο πρωθυπουργός ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η HDB κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία συνέβαλε στην διάσωση επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, προστατεύοντας και τις θέσεις εργασίας. «Έχουμε στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό και αυστηρούς κανόνες εποπτείας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε εξάλλου ότι εφέτος αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό.

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Καραχάλιος (Ροδούλα), Τουρναβίτης (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), Πιστιόλας (Agrino, ξενοδοχειακός τομέας) και Λακασάς (Olympia electronics) χαρακτήρισαν θετική τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και να επενδύσουν για να αναπτυχθούν.

«Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία. Έχουμε στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε, διότι εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Και δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα μετατραπούμε σε μία οικονομία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όταν οι επιχειρήσεις μας ξεκινάνε από μία μικρή αναφορά και δεν το θεωρώ και απολύτως απαραίτητο. Θέλω να το τονίσω αυτό. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να είναι πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορεί να χτυπήσουν κάποιο πλαφόν μεγέθους και να είναι απολύτως βιώσιμες και κερδοφόρες, χωρίς να έχουν την ανάγκη να επεκταθούν περισσότερο.

Αλλά αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Η χρηματοδότηση αυτής της επιχειρηματικότητας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό, για αυτό και θέλουμε και περισσότερο ανταγωνισμό και περισσότερα εργαλεία, πάντα με έλεγχο και πάντα με αυστηρούς κανόνες εποπτείας για να μη δούμε πράγματα τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τα πληρώσουμε στο μέλλον» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Καταλαβαίνουμε πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Και δεν μπορώ να μην αντισταθώ να κάνω και μία πιο πολιτική παρατήρηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να φανταστούν ότι αυτά τα οποία έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια στην αναπτυξιακή τράπεζα, θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει οι προηγούμενοι που μας κυβερνούσαν. Το λέω πολύ απλά, διότι αμφιβάλλω αν θα καταλάβαιναν τα μισά από αυτά τα οποία είπαμε σήμερα, για το πως δουλεύει πραγματικά η οικονομία.

Μάλλον θα ήταν κολλημένοι σε ιδεοληψίες και σε λογικές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Και για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο να μπορούμε κατ' αρχάς, να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι δυσκολίες, γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά μόνο αν έχουμε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, που βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους θα έχουμε και καλύτερους μισθούς, που είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους εργαζόμενους μία καλύτερη προοπτική για τη δική τους επαγγελματική διαδρομή», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω μεγάλη καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να μπορούμε να συνδέουμε επενδύσεις, επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δάνεια με την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στην διπλή πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης, δηλαδή, μετάβασης.

Και πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για να διακριθούν επιχειρηματικά, τολμώ να πω και για την ίδια τους την επιχειρηματική επιβίωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον εμίρη του Κατάρ: Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν ιδιαίτερα στην ενέργεια, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα και σημείωσε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο στα logistics

Η επένδυση του ομίλου Inter IKEA στον Ασπρόπυργο έχει προϋπολογισμό της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Στο νέο διεθνές κέντρο διανομής θα δημιουργηθούν περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας, περιλαμβανομένων θέσεων υψηλής ειδίκευσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το οικοσύστημα των ελληνικών startup και οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίας συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή κατεύθυνσης που έχει πάρει η ελληνική οικονομία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Απαραίτητος ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μέγεθος είναι αυτό το οποίο εξασφαλίζει καλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη ανταγωνιστικότητα και βέβαια καλύτερη θέση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.