Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Κεραμέως: «Εποχή αναβάθμισης και εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ»

Στην νέα εποχή για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, η οποία πραγματοποίησε σημαντικές επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σειρά επαφών με την υφυπουργό Παιδείας και Πολιτισμού των ΗΠΑ, Μαρί Ρόυς , με στελέχη κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και με εκπροσώπους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία που ταξίδεψε στις ΗΠΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μετά και τις επαφές μας με την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νέα εποχή αναβάθμισης και εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων», δήλωσε από την Ουάσινγκτον, μετά το πέρας των συναντήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, η υπουργός.

«Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε.

Οι επαφές της υπουργού Παιδείας στις ΗΠΑ

Η Νίκη Κεραμέως, επισκεπτόμενη το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard και το Πανεπιστήμιο Georgetown, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για δραστηριότητες και καλές πρακτικές, να αναφερθεί διεξοδικά στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας, αλλά και να συζητήσει το πλέγμα πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της διευρυμένης συνάντησης των εθνικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, με συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, o Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε αναφορά στις έως τώρα ενέργειες της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ΑΕΙ, ανάμεσα σε άλλα, μέσω της συνεργασίας με το Institute of International Education (IIE).

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως, στις παρεμβάσεις της, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει δρομολογηθεί, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την προώθηση διμερών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, η υπουργός ανέδειξε το πρόγραμμα Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο 2019 και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί το υπουργείο για το Πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange Program), το οποίο φέτος για πρώτη φορά δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α' και Β' Λυκείου από την Ελλάδα να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία για έναν χρόνο.

Τέλος, η κ. Κεραμέως ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι φέτος το υπουργείο αποφάσισε την αύξηση της επιχορήγησης του προγράμματος Fulbright, στο πλαίσιο της στήριξης, μέσω υποτροφιών, των δυνατοτήτων των νέων μας να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ορισμένα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πλήρης συντονισμός με την Αθήνα για το θέμα της Μόριας

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες», τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπ. Εξωτερικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κεραμέως: Άμεσα οι πρώτοι 5.000 διορισμοί στη γενική εκπαίδευση

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν ζητηθεί οι ενημερωμένες λίστες με τα κενά στις σχολικές μονάδες, είπε η υπουργός Παιδείας, κατά την περιοδεία της στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις ερευνητικές επιχειρήσεις της Τουρκίας

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δένδιας στον ΓΓ του ΟΗΕ: Η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην Αν. Μεσόγειο

Ο κ. Δένδιας επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες που αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις και ζήτησε να διαβιβαστεί και προς τον πρόεδρο του Σ.Α.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: H μάσκα είναι μέτρο προστασίας για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους οικείους τους

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επιστρέψουμε σ' αυτή τη νέα κανονικότητα και να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας», υπογράμμισε η υπουργός.