ΓΔ: 1204.01 -1.28% Τζίρος: 34.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Μ. Γκάγκα: Προτεραιότητα η θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη στελέχωσης των συστημάτων Υγείας, σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα γίνονται πράγματα ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

Η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητάς του αποτελούν τις προτεραιότητες του τομέα της Υγείας για την επόμενη μέρα.

Τα συστήματα υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και κρίσεις και το μέλλον τους χτίζεται σήμερα, ανέφεραν οι ομιλητές που συμμετείχαν στη συζήτηση με θέμα «BUILDING SUSTAINABLE & RESILIENT HEALTH-CARE SYSTEMS FOR A SAFER FUTURE», στο Delphi Economic Forum.  Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ένα θέμα που αναδείχθηκε μετά την πανδημία, είναι η στελέχωση των συστημάτων υγείας, διότι η πανδημία κούρασε το υγειονομικό προσωπικό και τα συστήματα υγείας αλλάζουν παντού. 

Σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα κάποια πράγματα για την αλλαγή του συστήματος υγείας, όπως η αναδιαμόρφωση του χάρτη υγείας, η επέκταση της τηλεϊατρικής, τονίζοντας ότι για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση. Απαραίτητη θεωρείται η διασύνδεση όλων των δομών υγείας και ήδη ξεκίνησε πιλοτικά ο ψηφιακός φάκελος υγείας. 

Στις δύσκολες συνθήκες λειτουργίες των νοσοκομείων αναφέρθηκε η Ρόζα Βρεττού, επιμελήτρια Α' Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, αν. γραμματέας του τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, παρά τα προβλήματα στα νοσοκομεία παράγεται ένα τεράστιο δημιουργικό, επιστημονικό έργο, αλλά από την άλλη αυτό γίνεται πάνω σε μια τεράστια σπατάλη ενέργειας του ανθρώπινου δυναμικού. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος που θα λειτουργεί με έναν υγιή ανταγωνιστικό και ποιοτικό ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας, τόνισε.

«Το μέλλον των συστημάτων υγείας χτίζεται σήμερα», ανέφερε ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όπως είπε ο μόνος τρόπος για να αντέξει, είναι να λάβουμε τις πολιτικές και τα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι στο μέλλον θα συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων και για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βιώσιμο και δεύτερο δεν θα σπάει από τα μείζονα γεγονότα, όπως οι οικονομικές κρίσεις και οι πανδημίες.

Αναφέρθηκε στην μελέτη που υλοποιήθηκε ως μέρος της πρωτοβουλίας Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR) για την Ελλάδα με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημών και στελεχών του τομέα της Υγείας. Η διεθνής συνεργασία PHSSR ξεκίνησε από το London School of Economics, το World Economic Forum, και την AstraZeneca.

Όπως είπε, μια από τις σημαντικές προτάσεις της μελέτης είναι η αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών στην Ελλάδα. Σαράντα χρόνια το σύστημα υγείας κάνει πολιτική υγείας με βάση την προσφορά και αυτό που δεν έχει κάνει, είναι να φτιάξει πολιτικές υγείας με βάση τη ζήτηση, τις ανάγκες και προτιμήσεις του πληθυσμού.

Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να γίνει πράξη η βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, αναφέρθηκε ο Ηλίας Κυριόπουλος, Assistant Professor, Department of Health Policy, London School of Economics (LSE). Τα συστήματα υγείας βρίσκονται αντιμέτωπα με προκλήσεις και κρίσεις. Πέρα από το εξωτερικό περιβάλλον το οποίο είναι πάρα πολύ απαιτητικό είμαστε αντιμέτωποι και με τις ενδογενείς προκλήσεις, τις χρόνιες, θεσμικές, λειτουργικές, οργανωτικές, διαχειριστικές παθογένειες. «Δεν πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι που είμαστε αλλά το πού θα μπορούσαμε να είμαστε», είπε.

Από την πλευρά της η Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, ανέφερε ότι με την πανδημία αναδείχθηκε ότι απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και αυτό η AstraZeneca το αντιλήφθηκε εγκαίρως και αυτό αποδεικνύεται και από την ανάμιξη της εταιρίας με το εμβόλιο κατά της covid-19. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 3 δισ. δόσεις εμβολίου χωρίς κέρδος σε τιμή κόστους και υπολογίστηκε ότι τον πρώτο χρόνο διάθεσής του σώθηκαν πάνω από 6 εκατ. ζωές.

Η πανδημία, είπε, ανέδειξε διαχρονικά προβλήματα τα οποία όμως δεν είχαν καταστεί τόσο κρίσιμα και σκοπός της PHSSR είναι να αναδειχθούν οι τρόποι ώστε τα συστήματα υγείας να αναδιαμορφωθούν, να αντέχουν κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα μετά τις κρίσεις.

Αυτό που αναδείχθηκε, προσέθεσε, είναι ότι η δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας προϋποθέτει πολιτικές υγείας ολοκληρωμένες και μακροπρόθεσμες, οι οποίες θα πρέπει να προκύπτουν μετά από διάλογο των εμπλεκόμενων φορέων και να στηρίζονται σε πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Βασικός πυλώνας και απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας είναι μια πολιτική φαρμάκου μακροπρόθεσμη η οποία θα αντιμετωπίζει τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες που δίνει η επιστήμη και θα χτίζει στρατηγικές πάνω σε αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα φάρμακα ζητάει η Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έστειλε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας Στ. Κυριακίδου σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στην ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις διατάξεις για διαπραγματεύσεις στα φάρμακα από τις οποίες η χώρα μας για το 2022 έκλεισε συμφωνίες 920 εκατ. ευρώ κερδίζοντας εκπτώσεις 450 εκατ. ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογο για τις αλλαγές στο ΕΣΥ ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΠΙΣ καλεί τον υπουργό Υγείας να κοινοποιήσει άμεσα και με θεσμικό τρόπο το κείμενο των προτάσεών του και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις «διαρροές από πλευράς υπουργείου Υγείας περί των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων».