ΓΔ: 2686.53 1.24% Τζίρος: 198.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:36
Έγγραφο Πανελληνίων 2023
Φώτο: Giannis Dimitropoulos / SOOC

Πανελλαδικές 2023: Πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες και πότε οι Βάσεις

Τη σκυτάλη των Πανελλαδικών θα έχουν από τις 17 έως και τις 29 Ιουνίου οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων. Αυτή την εβδομάδα, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών.

Το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων μαθημάτων προσανατολισμού και ειδικότητας, καθώς επίσης και τη λήξη εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια και τη λήξη μαθημάτων για νηπιαγωγεία και δημοτικά, σηματοδοτεί η εβδομάδα που έρχεται.
Ειδικότερα για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, η αυριανή ημέρα, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, είναι η τελευταία ημέρα εξετάσεων. Θα εξεταστούν στην Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ έχουν μπροστά τους άλλες τρεις ημέρες Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αρχικά την Τρίτη 13 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 15 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) και Ψηφιακά Συστήματα. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας με την εξέταση των εξής μαθημάτων: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Τη σκυτάλη των Πανελλαδικών θα έχουν από τις 17 έως και τις 29 Ιουνίου οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων. Αυτή την εβδομάδα, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισήχθη στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου. Η 15η Ιουνίου σηματοδοτεί το τέλος της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή θα ακουστεί το τελευταίο κουδούνι για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες των γυμνασίων και της Α' και Β' λυκείου θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ έως 4 Σεπτεμβρίου

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας από 27/8 έως 4/9/2026, με χρήση του 8ψήφιου κωδικού υποψηφίου και του αντίστοιχου password.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η Α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε την ανάγκη γρήγορης στελέχωσης στα σχολεία για τη νέα χρονιά, με προσλήψεις αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και ήδη πραγματοποιημένους διορισμούς μέσα στον Αύγουστο.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι 28 Αυγούστου η ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η πρόσκληση για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας των 4.789 εκπαιδευτικών και 470 μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ που διορίζονται μόνιμα. Η προθεσμία ορκωμοσίας είναι έως και τις 28 Αυγούστου 2026.
κατασκευή κτιρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβαθμίζονται 214 οικίσκοι και κοινόχρηστοι χώροι στο Ζούμπερι

Χρηματοδότηση ύψους 982.528 ευρώ εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας για το 2026, με σκοπό την ολική αναβάθμιση των καταλυμάτων στο Ζούμπερι, εστιάζοντας σε ασφάλεια, ανακαίνιση, προσβασιμότητα και νέο εξοπλισμό.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ώρα για απαντήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για ΑΕΙ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά απαντήσεις από το Υπ. Παιδείας σχετικά με το ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καταγγέλοντας ασυδοσία και αδιαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης και πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Συνταγματικό το πλαίσιο για τα Νομικά Πρόσωπα ΑΕΙ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε τη συνταγματικότητα του πλαισίου για τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απορρίπτοντας ενστάσεις κατά διατάξεων του ν. 5094/2024 και υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ.