Φώτο: ΑΠΕ

Ελλάδα - Τουρκία μπορεί να γυρίσουν στο 1996, προειδοποιεί το Bloomberg

Την ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη για να σταματήσει την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης πριν γυρίσει ο χρόνος πίσω στον Ιανουάριο του 1996, υπογραμμίζει σχόλιο του Bloomberg.

Τις διεθνείς ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει το Bloomberg, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στο 1996, δηλαδή στην εποχή της κρίσης στα Ίμια. Στο άρθρο τονίζεται η ανάγκη να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί «μια καταστροφή»

Η Ευρώπη είναι τρομοκρατημένη μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης και αυτό είναι που καθορίζει την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και της Λιβύης, σημειώνει ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς σε σχόλιό του, αλλά υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επεκτείνει τον κατάλογο των θεμάτων που την ανησυχούν, δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον και για την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αρχίσει έρευνες, δυνητικά σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της, σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΟΗΕ.

Για την Αθήνα, αυτό θα περάσει τη γραμμή, και άλλη μια δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ή μια διπλωματική διαμαρτυρία μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταματήσει η κλιμάκωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να μείνει με λίγες επιλογές από το να αναχαιτίσει τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα, αλλιώς θα διακινδύνευε μια πολιτική αυτοκτονία.

Το ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη είναι τι θα γίνει μετά, δηλαδή ποιες θα είναι οι εξελίξεις εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να προασπίσει με στρατιωτικά μέσα τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Όπως τονίζεται στο σχόλιο του Bloomberg, εκείνοι που θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996 γνωρίζουν ότι τα κακά πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα με σχεδιασμό. Χρειάζεται μόνο ένας εσφαλμένος υπολογισμός ή μια υπερβολική πρωτοβουλία  για την εξάρτηση της διαδρομής για να οδηγήσει το μονοπάτι σε μια καταστροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, καταδίκη μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης

Προκλητικό χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ σημείωσε ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάλλος πρέσβης: Πλήρως καταδικαστέα η ψευτοσυμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Π. Μεζονάβ χαρακτήρισε ψευτοσυμφωνία το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας και τόνισε πως η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.