ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:52:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Στο τραπέζι πρόταση για αύξηση του ορίου εισόδου στην Ευρωβουλή στο 5%

Πολιτικές ζυμώσεις και παρασκήνιο για αύξηση του ορίου εισόδου στην Ευρωβουλή, με το βλέμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Συνταγματολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει κώλυμα για υιοθέτηση αυστηρότερου εκλογικού ορίου.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για τις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο και των ευρωεκλογών σε 10 μήνες από σήμερα.

Η πρόθεση ωστόσο της κυβέρνησης να επαναφέρει τη λίστα για την εκλογή των αντιπροσώπων στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά κυρίως η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, με την αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή - εν προκειμένω στην ευρωβουλή - από το 3% στο 5%, άνοιξε ήδη ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης, αλλά και έντονου παρασκηνίου. 

Οι θιασώτες αυτής της πρότασης θεωρούν περίπου ως επιβεβλημένη μια τέτοια αλλαγή, προβάλλοντας μάλιστα την ανάγκη το νέο σύστημα να δοκιμαστεί πρώτα στην αναμέτρηση της Ευρωβουλής, για την κάλυψη των 21 θέσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα και εν συνεχεία, να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για εφαρμογή του μέτρου και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στον αντίποδα, όσοι αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική - κυρίως εκπρόσωποι μικρότερων πολιτικών σχηματισμών - θεωρούν ότι προκύπτουν σοβαρά συνταγματικά ζητήματα, αλλά και ένας ευρύτερος προβληματισμός, για το πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η αύξηση του ορίου στο 5% με το επιχείρημα της διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας, όταν με το υφιστάμενο όριο του 3% και οκτακομματική Βουλή η ΝΔ εξασφάλισε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως, φέρνουν ως παράδειγμα την εικόνα που παρουσιάζει η παρούσα Βουλή, με κόμματα που εξασφάλισαν το 3% και επιδιώκουν να γίνουν ρυθμιστές της κατάστασης - μέσω ευκαιριακών συνεργασιών - και φέρνουν ως παράδειγμα των 26 χωρών της Ευρώπης που ισχύει το 5% ή και μεγαλύτερο, άλλων 6 που ισχύει το 4% και μόνο 8 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που ισχύει το 3%.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, το κατώφλι του 3% θεσπίσθηκε με τον νόμο της εξομάλυνσης που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1993. Επρόκειτο για μια ρύθμιση για καθαρά εθνικούς λόγους, ώστε τυχόν μουσουλμανικά κόμματα ή μεμονωμένοι υποψήφιοι να μην μπορούν να αντιπροσωπεύονται στη Βουλή όπως συνέβη στις εκλογές 1989 και 1990, αλλά να εκλέγουν βουλευτές μέσω άλλων ισχυρότερων κομμάτων.

Στις εκλογές του Ιουνίου, αίτηση υπέβαλαν 44 κόμματα και εγκρίθηκε η συμμετοχή των 30. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν να μπουν 3 επιπλέον κόμματα στη Βουλή: Νίκη, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας και τα κόμματα εκτός Βουλής να συγκεντρώσουν το 6,10%, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων.

Στη σχετική συζήτηση ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση έγκριτων συνταγματολόγων - όπως ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης – που θεωρούν ότι δεν τίθεται συνταγματικό κώλυμα για την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή ενός κόμματος, από τη στιγμή που προβλέπεται ήδη ένα ποσοστό για να μπορέσει κανείς να συμμετάσχει στην κατανομή των εδρών και να βγάλει βουλευτή.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με μερίδα συνταγματολόγων, μια πιθανή απόφαση για αύξηση του ορίου από το 3 στο 5% δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας, σημειώνουν ωστόσο ότι για μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες: Οι μετρήσεις και το ντιμπέιτ στη Βουλή

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τους Σπαρτιάτες, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις 18 μονάδες, ο Μητσοτάκης κάνει καμπάνια για την επιστολική ψήφο και το ντιμπέιτ μεταφέρεται από την τηλεόραση στη Βουλή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το "restart" της ΝΔ, ο ανασχηματισμός και η στήριξη Μητσοτάκη στη Μαρέβα

Το συνέδριο της ΝΔ με παρουσία Καραμανλή και Σαμαρά σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών. Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Αγωγή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι κατά της Έλενας Ακρίτα.
Kyriakos Mitsotakis, Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρ. Μπελέρης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ: Κίνηση - έκπληξη εξετάζει το Μαξίμου

Υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας στις ευρωεκλογές εξετάζει το Μαξίμου. Η κίνηση θα αποτελούσε άνοιγμα σε ψηφοφόρους της ΝΔ που «κοιτάζουν» προς ακροδεξιά κόμματα. Κρίσιμη δικαστική διαδικασία στην Αλβανία.
Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φτιάχνει λίστα για την Ευρωβουλή ο Μητσοτάκης: Ποια ονόματα «παίζουν»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές του πρωθυπουργού για τις ευρωεκλογές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Την κατάργηση του σταυρού προτίμησης για την εκλογή ευρωβουλευτών από το 2024 προκρίνουν τα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου. Η επαναφορά της λίστας θα ενισχύσει τη θέση των κομματικών ηγεσιών.
mitsotakis_synedrio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική επίθεση της ΝΔ, τα 15 νομοσχέδια και... τα φροντιστήρια

Στις περιοχές της Β. Ελλάδας όπου καταγράφονται απώλειες στα δεξιά στρέφει το ενδιαφέρον της η ΝΔ. Συνεχίζεται το κυβερνητικό έργο με 15 νομοσχέδια. «Φροντιστήρια» στους υποψηφίους αρχίζουν στην Πειραιώς.