ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Τρέψει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου με το έργο CRM

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως το CRM του Δημοσίου θα διευκολύνει την χρήση δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών διευκολύνοντας έτσι τους πολίτες. Τηλεδίκες από το 2024 και myhealth στο επίκεντρο.

Από την επόμενη εβδομάδα έρχονται οι πρώτες αλλαγές, όπως «η σφραγίδα της Σύμβασης της Χάγης, μία σφραγίδα η οποία ταλαιπωρεί πολλούς Έλληνες του εξωτερικού, της ομογένειας που τρέχουν στα προξενεία, αλλά και διάφορες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για πολύτεκνους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και επεσήμανε ότι η επόμενη ημέρα του ελληνικού Δημοσίου ξεκινά με την υλοποίηση του έργου CRM. «Πλέον, ξεκίνησε το CRM του Δημοσίου, ένας πολύ πιο στιβαρός πυρήνας που θα μπορεί να σηκώσει τα πάντα γύρω από το ελληνικό Δημόσιο και να δώσει πολύ πιο άμεσες και γρήγορες υπηρεσίες. Το πιο σημαντικό είναι να μη διακινούμε ηλεκτρονικά έγγραφα, αλλά έχοντας μία βάση δεδομένων των πολιτών να διακινούμε δεδομένα. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή μας, δίνοντας την έγκριση από το κινητό μας σε οποιαδήποτε υπηρεσία ζητά το παραμικρό. Σημαντικό είναι να καταργήσουμε διάφορα πιστοποιητικά τα οποία δεν χρειάζονται», ανέφερε.

Ο υπουργός μίλησε και για τον φάκελο υγείας, σημειώνοντας ότι «από οποιοδήποτε σημείο, με την έγκρισή μας, να μπορεί κάποιος γιατρός και κάποιο νοσοκομείο να βλέπει τι φαρμακευτική αγωγή ακολουθούμε, παλιές μας εξετάσεις. Γίνεται σήμερα σε έναν βαθμό από το myHealth αλλά θα επεκταθεί σε όλη την δημόσια υγεία».

Σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη υπογράμμισε: «Από τις αρχές του 2024, πλέον πάμε σε τηλεδίκες, σε εξετάσεις μαρτύρων χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μετακινηθεί, ακόμη και τις κλητεύσεις πάμε να τις απλοποιήσουμε μέσω των θυρίδων που έχουμε όλοι στο gov.gr. Πρόκειται για έργα με ορίζοντα δύο τριών ετών που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ένα κομμάτι στο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «σκοπός δεν είναι να φέρουμε δύσκολες πλατφόρμες και εφαρμογές αλλά να μπορεί ο καθένας σε οποιαδήποτε ηλικία και μην έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις να μπορεί να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή και δίνει έγκριση σε ψηφιακές υπηρεσίες».

Ο υπουργός έκανε λόγο για την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και την τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, ώστε «να επισπεύσουμε διαδικασίες όπως ο ΕΦΚΑ και το Κτηματολόγιο, όπου στα υποθηκοφυλακεία πρέπει να ψηφιοποιηθούν 600 εκατ. χαρτιά. Αν δεν βρούμε μηχανισμούς αυτό να το κάνουμε με άλλους τρόπους -όπως η τεχνητή νοημοσύνη- θέλουμε περίπου 120 χρόνια».

Για την κυβερνοασφάλεια επεσήμανε ότι είναι από «τα πιο σημαντικά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει ως χώρα να αποκτήσουμε μία εθνική στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια, έναν φορέα ο οποίος θα έχει την εποπτεία, θα δίνει τις προδιαγραφές, τις οδηγίες και πολιτικές για την κυβερνοασφάλεια σε κάθε έναν φορέα του Δημοσίου. Αυτός ο οργανισμός θα είναι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα φέρουμε ως υπουργείο, ο οποίος θα ελέγχει, θα ενημερώνει για ενημερώσεις, αναβαθμίσεις συστημάτων και πιθανώς να βάζει και ποινές σε φορείς του Δημοσίου που δεν ακολουθούν την εθνική στρατηγική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Papastergiou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Τα χαρακτηριστικά της Εθνικής Πύλης Κωδικοποίησης

Βασικός στόχος της είναι να παρέχει στους πολίτες, στον νομικό κόσμο της χώρας, αλλά και σε τρίτους, άμεση και ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα νομοθετικά και κανονιστικά κείμενα, όπως κάθε φορά ισχύουν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Η ψηφιακή διακυβέρνηση ενισχύει την εμπιστοσύνη του πολίτη

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως άμεσα θα «τρέξουν» τα σχέδια που έχουν προωθηθεί σημειώνοντας πως στο επίκεντρο θα μπουν νέοι τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.
Pierrakakis-Kyriakos-gov
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Πλήρως ψηφιακό θα είναι το Δημόσιο την επόμενη τετραετία

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε λόγο για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στη ψηφιακή μετάβαση του κράτους σημειώνοντας πως πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1,2 δισ. συναλλαγές το 2022.
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στόχος μας οι αλληλεπιδράσεις με το κράτος να γίνονται ψηφιακά

Όπως επισημαίνει «το gov.gr ήταν και παραμένει μια ομαδική δουλειά. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ υπουργείων και κρατικών φορέων, αλλά και αποτέλεσμα της σύμπραξης στελεχών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ομαδική υπόθεση θα είναι και η παρουσίασή του».
pierrakakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Κλειδί η άυλη συνταγόγραφηση για τις υπηρεσίες Υγείας

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής διευρύνεται μέσα στο 2023 με περισσότερους από 4 εκατ. Έλληνες να έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση.