ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Αδ. Γεωργιάδης: Οι καλύτερες συνθήκες οδηγούν σε ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με ανάρτησή του στα social media με αφορμή την ΚΥΑ για την ασφάλεια των διανομέων, τόνισε πως έληξε μια εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και χρόνια.

«Η πρωτοβουλία μας να εκδώσουμε τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ασφάλεια των εργαζομένων στις υπηρεσίες delivery αποδεικνύει το πραγματικό μας ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Όπως σημειώνει, «δεν ενδιαφέρεται όποιος φωνάζει περισσότερο, αλλά όποιος δρα. Εμείς λήξαμε μία εκκρεμότητα ετών και έτσι θα συνεχίσουμε ανά κλάδο»«Η ανάπτυξη της οικονομίας μας περνά και μέσα από καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ αφορά στην ορθή συντήρηση των οχημάτων και ορίζει τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές των μέσων ατομικής προστασίας που οφείλει να παρέχει ο εκάστοτε εργοδότης στους διανομείς που απασχολεί, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ειδικότερα, στην ΚΥΑ περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους διανομείς θα πρέπει να διαθέτουν:

  • Άδεια σε ισχύ και πινακίδα κυκλοφορίας στην προ[1]βλεπόμενη θέση τοποθέτησης.
  • Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ.
  • Μόνο για τις μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ με επικολλημένο το σχετικό σήμα στο οποίο φαίνεται ο μήνας και το έτος του επόμενου περιοδικού τεχνικού ελέγχου.
  • Μόνο για τις μοτοσικλέτες, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας

Ειδικά για τους εργαζομένους στον κλάδο των delivery που χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ορίζεται ότι οι εργοδότες πρέπει να τους παρέχουν δωρεάν

  1. Προστατευτικό κράνος
  2. πανωφόρι και παντελόνι, κατάλληλα για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσικλέτας έναντι πτώσης (ανθεκτικά στην τριβή, με ειδική προστασία στους ώμους, στους αγκώνες, στα γόνατα και στην πλάτη). Εάν αυτά έχουν και τις προδιαγραφές του ανακλαστικού γιλέκου ή/και της αδιάβροχης προστασίας, τότε οι απαιτήσεις των γ) ή/και ε) ακόλουθων εδαφίων παρέλκουν,
  3. αδιάβροχο ολόσωμης προστασίας,
  4. γάντια,
  5. ανακλαστικό γιλέκο,
  6. προστατευτικά αδιάβροχα υποδήματα.

«Όλα τα παραπάνω είδη θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την εποχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από τις ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες» ενώ ρητά αναφέρεται ότι «τα είδη του εξοπλισμού προστασίας εργαζομένων χορηγούνται από τον εργοδότη δωρεάν και πρέπει να προορίζονται για προσωπική χρήση, σύμφωνα και με τη σωματοδομή του χρήστη. Εφόσον οι περιστάσεις απαιτούν χρησιμοποίηση ενός εξοπλισμού προσωπικής προστασίας από περισσοτέρους του ενός εργαζομένους, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε μια τέτοια χρήση να μη θέτει κανένα πρόβλημα υγείας ή υγιεινής στους διάφορους χρήστες. Ο εργοδότης μεριμνά για την ικανοποιητική κατάστασή τους από την άποψη της αποτελεσματικής προστασίας των εργαζομένων, με τις αναγκαίες συντηρήσεις, επισκευές και καθαρισμούς και με την άμεση αντικατάστασή τους στις περιπτώσεις που παρουσιάζουν προχωρημένη φθορά ή έχει λήξει ο επιτρεπόμενος χρόνος χρήσης τους».

Ο εργοδότης «επίσης φροντίζει για τη φύλαξή τους σε ειδικές θέσεις ή χώρους με καλές συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής. Ο εργοδότης επιβλέπει την χρήση των ανωτέρω μέσων στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας στόχος είναι να υπάρξει υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά που να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Σημαντική η μείωση των εκκρεμών συντάξεων
mihailidou domna interview
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου: Ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά τον αριθμό 8

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ήδη, μέσα σε μία δύο εβδομάδες από τη στιγμή που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, περισσότεροι από 37.000 συνταξιούχοι συμπολίτες μας που εργάζονται έχουν κάνει αίτηση.
Adonis Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Το 2024 να είναι το έτος με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα

«Το κράτος και η ιδιωτική οικονομία, δεν είμαστε αντίπαλοι, έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τι αλλαγές φέρνει

Προχωράει η συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων. Τί ορίζεται για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.