ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Συνεδρίαση της Βουλής
Συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής, με βουλευτές να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Στις 30 Ιανουαρίου στη Βουλή η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Την ίδια μέρα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες.

Την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 2.00 μμ, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου, Τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασσούλας αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου επειδή αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα θα είναι διευρυμένη και θα γίνει βάσει του άρθρου 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το σχετικό συνταγματικό άρθρο ορίζει ότι «χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Αυτό σημαίνει ότι για το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία καθώς απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Το λόγο εκτός των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων θα λάβουν και 6 ομιλητές και η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερις κύκλους.

Σχετικό αίτημα για τη διαδικασία συζήτησης βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 του Συντάγματος είχε καταθέσει, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και το 1990 όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με την αρχική συμφωνία.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση είχαν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν.

Την ίδια μέρα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία που ακολουθείται για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών, ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας στη Βουλή

Η υφυπουργός Εξωτερικών Α. Παπαδοπούλου παρουσίασε τις ελληνικές προτεραιότητες για το πρόγραμμα Εργασίας της Κομισιόν 2006, δίνοντας έμφαση σε ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και τον διεθνή ρόλο της ΕΕ.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στο επίκεντρο η συλλογική οργάνωση στον πρωτογενή τομέα

Στη διακομματική επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα, συζητήθηκαν προτάσεις για βελτιώσεις στους συνεταιρισμούς, φορολογικά κίνητρα, εκμετάλλευση περιουσίας και ενίσχυση προστασίας καλλιεργειών και αγροτικού κτηματολογίου.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για Κλιματικό Ταμείο – Οι θέσεις των φορέων στη Βουλή

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. ΝΔ υπέρ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατά, τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.