ΓΔ: 1480.94 0.25% Τζίρος: 24.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:40:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / European Council / SOOC

Κλείνει μέτωπα το Μαξίμου: Γλιτώνουν οι υπουργοί, «ψαλίδι» σε παροχές

Μετά τις δημοτικές εκλογές η συζήτηση για διορθωτικό ανασχηματισμό. «Πονοκέφαλος» για ειδικό τέλος στις επιχειρήσεις ή εθελοντική συνεισφορά για το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ποιες παροχές κόβονται.

Σε επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων σε όλα τα επίπεδα προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel και τις συνεπακόλουθες συνέπειες στην εικόνα της κυβέρνησης.

Με όλο το βάρος να έχει πέσει στην καταγραφή των πληγών στον Θεσσαλικό κάμπο και την τάχιστη ανακούφιση των πληγέντων, ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, ανεβαίνει Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ έχοντας στο πλευρό του μόνο τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, που σχετίζονται με το αντικείμενο της Έκθεσης, μακριά από τις φιέστες και τις εικόνες «απόβασης» ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άλλωστε, αποτελεί το πρώτο σημαντικό crash test για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του, αφού τόσο στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, αλλά κυρίως, στην κυριακάτικη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει, θα κληθεί να απαντήσει στην κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς σε μια σειρά γεγονότων, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, μέχρι τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες και τα σενάρια πρόωρων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Το τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια μπορεί να έκλεισε –προς το παρόν– το θέμα ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, μετά και την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι πληγές ωστόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης παραμένουν ανοιχτές.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα ξεκαθαρίζουν πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει επί του παρόντος σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα –παρά τη σχετική συζήτηση και τις εισηγήσεις που δέχεται- αν και πολλοί εκτιμούν ότι αμέσως το ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και τον επόμενο κρίσιμο σταθμό των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο, είναι πολύ πιθανό –σε συνάρτηση και με τα μηνύματα της κάλπης σε Περιφέρειες και Δήμους– να υποχρεωθεί από τις εξελίξεις σε αναδιάταξη προσώπων σε κρίσιμα υπουργεία.

Μέχρι τότε, το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα βρίσκονται συνεχώς κάτω από τα «ραντάρ» των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, τόσο για την πορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων ανά τομέα ευθύνης τους, όσο και για τη δημόσια εικόνα και συμπεριφορά τους.

Αλλαγή πλεύσης σε προϋπολογισμό και εξαγγελίες

Οι πονοκέφαλοι για το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν σταματούν εδώ, αφού τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οδηγούν σε πλήρη ανασχεδιασμό των όποιων οικονομικών εξαγγελιών, με δεδομένο ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στην οικονομική στήριξη των κατοίκων, των αγροτών και το των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, αλλά και στην εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου νέων υποδομών στην περιοχή.

Το σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο είναι η χρηματοδότηση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών από νέες πηγές εσόδων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πέσει χαμηλότερα από τον στόχο του 2% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί πολλά εναλλακτικά σενάρια για την άντληση πρόσθετων εσόδων, μεταξύ των οποίων και η επιβολή ειδικού τέλους για το περιβάλλον στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός, ενώ πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι η εισήγηση για νέο τέλος δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να εγκριθεί. Αντίθετα, εξετάζεται πολύ σοβαρά η άντληση εσόδων από εθελοντική συνεισφορά από ισχυρούς επιχειρηματικούς κλάδους (ναυτιλία κ.α.), κατά τα πρότυπα της χορηγίας 50 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε ήδη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και θα κατευθυνθεί σε ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης ζημιών από περιβαλλοντικές καταστροφές.

Πάντως, η αντιμετώπιση των έκτακτων δαπανών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel υποχρέωσε το οικονομικό επιτελείο να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή υποχρεώνεται να βάλει στον «πάγο», εξαγγελίες που είχαν πολυδιαφημιστεί, όπως η επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη χωρίς δύο βασικά συστατικά στο καλάθι των εξαγγελιών του, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι φαίνεται να «γλιτώνει» το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, το οποίο αναμένεται να δοθεί κανονικά τον Ιανουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε «ανένδοτο» ο Μητσοτάκης απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα

Κυβερνά «ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, όσο και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι σημαίνουν οι παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου.
Karamanlis-Kostas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόβα ευρωεκλογών για τρεις ημέρες στη Βουλή, στο επίκεντρο ο Καραμανλής

Η τραγωδία των Τεμπών και όλα τα «καυτά» θέματα της πολιτικής ατζέντας φέρνουν την κυβέρνηση σε σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού με αιτιάσεις για οικονομικά συμφέροντα.