ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
oaka-gipedo
Φώτο: Shutterstock

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση για το ΟΑΚΑ

Από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, εξαπολύονται βολές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα των προβλημάτων στατικότητας του σταδίου.

Ανάρτηση του έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τη συντήρηση στο στέγαστρο Καλατράβα. Στην ανάρτηση του αναφέρει: «Πάμε να δούμε τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα. Ήταν 2021! Χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας - δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους. Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα.»

Για «απόδειξη αδριαφορίας και αμέλειας όσων είχαν την ευθύνη του Σταδίου τα τελευταία χρόνια» και «παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον Αθλητισμό» κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση ο βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε Αθλητισμού Αναστάσιος Νικολαΐδης και ο Γραμματέας του Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Ζαννιάς, με αφορμή το πρόβλημα στατικής επάρκειας που παρουσίασε το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

«Πρόκειται για μια ακόμη παταγώδη αποτυχία του «επιτελικού» κράτους, ένα ακόμη κατόρθωμα στη μακρά λίστα των «επιτυχιών» του. Αναμένουμε σαφείς εξηγήσεις από πλευράς κυβέρνησης για το πώς από το «όραμα» το 2021 για «ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ, υπερτοπικό πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού, με εθνική εμβέλεια, φτάσαμε σήμερα σε ένα σφραγισμένο με λουκέτο ΟΑΚΑ», αναφέρουν στη δήλωσή τους και κάλεσαν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα για την αποκατάσταση του Σταδίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία και την έντονη δυσαρέσκεια για τις αρνητικές εξελίξεις στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης για το πρόβλημα στατικής επάρκειας στο στέγαστρο αποτελεί σοβαρή απόδειξη αδιαφορίας και αμέλειας όσων είχαν την ευθύνη του Σταδίου τα τελευταία χρόνια και όφειλαν να δουλέψουν αποτελεσματικά ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Το γεγονός ότι το στάδιο έκλεισε για άγνωστο χρονικό διάστημα αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, δημιουργώντας κατά συνέπεια μεγάλο ζήτημα στον προγραμματισμό αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον Αθλητισμό. Το ΟΑΚΑ, η Ακρόπολη του Αθλητισμού, δεν πρέπει να έχει την τύχη των υπόλοιπων Ολυμπιακών Ακινήτων, τα οποία σήμερα εντελώς παραμελημένα, είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν χρόνια υπό εγκατάλειψη.

Πρόκειται για μια ακόμη παταγώδη αποτυχία του «επιτελικού» κράτους, ένα ακόμη κατόρθωμα στη μακρά λίστα των «επιτυχιών» του. Αναμένουμε σαφείς εξηγήσεις από πλευράς κυβέρνησης για το πώς από το «όραμα» το 2021 για «ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ, υπερτοπικό πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού, με εθνική εμβέλεια, φτάσαμε σήμερα σε ένα σφραγισμένο με λουκέτο ΟΑΚΑ.

Στη σχετικη παρουσίαση το καλοκαίρι του 2021 ο Πρωθυπουργός επαιρόταν ότι ''το ΟΑΚΑ 2.0, θα είναι η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας''. Σήμερα, δύο χρονιά μετά, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι θα συνέβαινε αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στη διάρκεια ενός αγώνα με 60.000 θεατές μέσα στο γήπεδο. Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα για την αποκατάσταση του Σταδίου.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατόν η επαναχρησιμοποίησή του ΟΑΚΑ από αθλητές και συλλόγους. Υπάρχουν πολλά αθλητικά σωματεία σε διαφορετικά αθλήματα που πληρώνουν για τη χρήση του και που θα παραμείνουν άστεγα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου το Υπουργείο οφείλει να τους παρέχει προσωρινή στέγη σε άλλες εγκαταστάσεις.

Πέραν αυτού, είναι επιτακτική η ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον τρόπο διαχείρισης του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να παρουσιάσει αναλυτικό σχεδιασμό για την διάσωση όσων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Οι πολίτες αξίζουν ασφαλείς και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ το 1982 ολοκλήρωσε και ανάπτυξε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ, τις προσάρμοσε για τις ανάγκες του «Αθήνα 2004» και σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπαίνει πάλι μπροστά για να στηρίξει τον δημόσιο χαρακτήρα τους, με βαθιά πίστη πως ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό».

«Παίζουν με τις ζωές μας παντού. Παντού είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε ασυντήρητες κι επικίνδυνες υποδομές. Τελευταίο κρούσμα το στέγαστρο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα προβλήματα στατικότητας στο, στέγαστρο του ΟΑΚΑ και την αναστολή λειτουργίας του» και επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί γνώριζε. Γνώριζε και τα προβλήματα και τις προειδοποιήσεις. Πριν λίγο καιρό ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με άρθρο του αναφερόταν στην κατάσταση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων για το ότι μετά το 2004 οι "χρυσοπληρωμένες" απ' τον ελληνικό λαό υποδομές, αντί να δοθούν στον λαό και στη νεολαία αφέθηκαν στη μοίρα τους. 'Αλλες σήμερα είναι κουφάρια, άλλες δόθηκαν σε ιδιώτες και εταιρείες "αντί πινακίου φακής" και άλλες σε δήμους που δυσκολεύονται να τις συντηρήσουν χωρίς πόρους». Και τότε ο ανεκδιήγητος πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης μας χαρακτήριζε «αδιάβαστους». Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

  • Δεν γνώριζαν την κατάσταση όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός παρουσίαζε με φιέστα τη λεγόμενη αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων;
  • Δεν γνώριζαν τη μελέτη στο ΟΑΚΑ;
  • Δεν γνώριζαν την κατάσταση σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως στο Καυτανζόγλειο που λόγω ακαταλληλότητας δεν πήρε αδειοδότηση;
  • Πως άφησαν να περάσει σχεδόν ένας χρόνος αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες θεατές και αθλητές; Σημειωτέον, πρόσφατα βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ 120.000 θεατές.
  • Δεν διάβασαν ποτέ τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν από τον κόσμο του αθλητισμού ότι το ΟΑΚΑ παραμένει ασυντήρητο από το 2004, όπως και το στέγαστρο;».

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, όπως ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά από το 2004 που άφησαν τις εγκαταστάσεις στη μοίρα τους. Ο αυτονόητος έλεγχος δεν πρέπει να αφορά μόνο το ΟΑΚΑ, αλλά όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έλεγχος και συντήρηση εδώ και τώρα, για να μην θρηνήσουμε θύματα και στον αθλητισμό!» υπογραμμίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κόμματος Ελληνική Λύση σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «ο «εθνικός ολετήρας» Κώστας Σημίτης «σκόρπισε τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού για να το φτιάξει, ο ανεύθυνος Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις ζωές των Έλληνων σε κίνδυνο ενώ γνώριζε».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης:

«Το εγκληματικό σκάνδαλο με το στέγαστρο Καλατράβα, αποδεικνύει περίτρανα τους υπεύθυνους για την καταστροφή της πατρίδας μας. Ο «εθνικός ολετήρας» Κώστας Σημίτης σκόρπισε τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού για να το φτιάξει, ο ανεύθυνος Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις ζωές των Έλληνων σε κίνδυνο ενώ γνώριζε!

Επειδή η Ελληνική Λύση μιλά μόνο με στοιχεία και επιχειρήματα, σας παραπέμπουμε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στις 20 Ιουλίου 2021. Ήταν η προπαγανδιστική εκδήλωση όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την έναρξη εργασιών και για το στέγαστρο Καλατράβα, με το πρόγραμμα ΟΑΚΑ 2.0! Άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές Ελλήνων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μαξίμου στον Ολυμπιακό: Να αποφεύγονται εμπρηστικές δηλώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις επίσημες δηλώσεις εκπροσώπων της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά τον χθεσινό αγώνα με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα της Superleague και μίλησε για τον ρόλο της κυβέρνησης.
Stefanos Kasselakis, SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Κλειδί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας η πολιτική βούληση

«Γιατί και άλλες φορές η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε μέτρα, και έκτοτε είχαμε τη δολοφονία ενός φιλάθλου πριν από λίγους μήνες και έναν αστυνομικό που τώρα παλεύει για τη ζωή του», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει τα γήπεδα η κυβέρνηση, αγώνες χωρίς θεατές για δύο μήνες

Το μέτρο θα ισχύσει έως και τις 12 Φεβρουαρίου του 2024, όπου και θα επαναξιολογηθεί, ενώ η πρώτη σχετική απόφαση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός - Μπάτσκα Τόπολα, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Maximou-KYSEA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οπαδική βία

Aνακοινώσεις για το θέμα θα γίνουν τη Δευτέρα. Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας παραμένει ο 31 ετών αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε στα επεισόδια στου Ρέντη την Πέμπτη, σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν.