ΓΔ: 2686.53 1.24% Τζίρος: 198.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:36
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία

Πιερρακάκης: Έρχονται δωρεάν φροντιστήρια μέσω κινητού από το 2024

Εκτός των άλλων, σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να ιδρυθούν νέα τμήματα στο πανεπιστήμιο Θράκης «τόσο για λόγους εκπαιδευτικούς όσο και για εθνικούς», όπως ανέφερε.

Τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας τους επόμενους μήνες αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά «Καλημέρα» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ψηφιακό φροντιστήριο που προωθεί η κυβέρνηση, για τη βία στα σχολεία αλλά και για το πώς το πανεπιστήμιο Θράκης μετατρέπεται σε πανεπιστημιακό πυλώνα σε όλη την περιφέρεια.

Επανέλαβε την σταθερή απόφαση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να έχει ολοκληρωθεί «έως το τέλος του χρόνου η απαραίτητη κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της νέας πραγματικότητα στα ΑΕΙ με τις συνεργασίες του δημόσιου πανεπιστήμιου με κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια άλλων χωρών».

«Αρχής γενομένης από την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια της εισαγωγής του στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, υλοποιούμε μια βασική κυβερνητική προτεραιότητα σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές» συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης για να διευκρινίσει αμέσως μετά «η άρση του κρατικού μονοπωλίου στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την αλλαγή του άρθρου 16 του συντάγματος και η αντικατάσταση του από ένα νέο που θα λαμβάνει υπόψη του την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην εκπαίδευση παραμένει βασικός στόχος».

Ο υπουργός Παιδείας διασαφήνισε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο με βελτιωμένες ακόμη περισσότερο τις δομές του, με ενισχυμένη χρηματοδότηση και νέα εκπαιδευτικά εργαλεία στη διάθεση του παραμένει η ναυαρχίδα και ο οδηγός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα κι αυτό δεν αλλάζει», συνοδεύοντας την θέση του αυτή με την αποκάλυψη για τις «σημαντικές αλλαγές που θα προκύψουν για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναβαθμίζεται ως η μοναδική πανεπιστημιακή πραγματικότητα σε όλη τη Θράκη, αποκτάει νέες σχολές και σε άλλες πόλεις και θα διαχειρίζεται όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή για λόγους πανεπιστημιακούς αλλά και εθνικούς».

«Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Κύπρος σε θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;» αναρωτήθηκε ο κ.Πιερρακάκης, επαινώντας την πολιτική που κατέστησε την Κύπρο «περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο πανεπιστημιακού επιπέδου που προσφέρει στην οικονομία βέλτιστη προστιθέμενη αξία και ανεβάζει το επίπεδο της εκπαίδευσης στο νησί» για να σημειώσει «έχουμε περίπου 50.000 Έλληνες φοιτητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αριθμό μεγαλύτερο, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, από την Μ. Βρετανία και την Ισπανία κι αυτό κάποτε πρέπει όχι απλώς να σταματήσει, αλλά η τάση να αναστραφεί, να έρχονται ξένοι φοιτητές να σπουδάσουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια, έως να απελευθερωθεί εντελώς η παροχή εκπαίδευσης και να πάψουμε να είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία».

Ο υπ. Παιδείας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του υπουργείο όσον αφορά την ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία. «Υπάρχουν παιδιά σε ακριτικά μέρη που δεν έχουν καλή ενισχυτική διδασκαλία, που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα» για ενισχυτική διδασκαλία ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης για το λόγο αυτό  θα υπάρξει ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία αρχικά σε μαθηματικά και γλώσσα από το Φεβρουάριο του 2024. «Θα βιντεοσκοπήσουμε όλη την ύλη από Α’ δημοτικού ως Γ’ λυκείου και κάθε μάθημα θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο» ανέφερε χαρακτηριστικά για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η διαδικασία και θα είναι άμεσα διαθέσιμη για τους μαθητές. 

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα των πανελληνίων υποστήριξε ότι δεν θα είναι βιντεοσκοπημένα αλλά θα μεταδίδονται ζωντανά. Πρόκειται για το δεύτερο βήμα όπως είπε, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024. Σχετικά με το μππύλινγκ στα σχολεία και τα περιστατικά βίας, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι ένα απόστημα που πρέπει να σπάσουμε. Θα χρειαστεί να κάνουμε μια εθνική καμπάνια που θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλων για να επικοινωνήσουν ότι η βία είναι κάτι αρνητικό για το παιδί. Υπάρχει υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα υλοποιηθεί» ανέφερε και προανήγγειλε την δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα είναι έτοιμη εντός του Νοεμβρίου, όπου κάθε παιδί θα μπορεί να μπαίνει και να μεταφέρει τα περιστατικά βίας.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε για ακόμα μία φορά ότι «δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Θα με προβλημάτιζε στη θέση του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  όχι τόσο το εσωκομματικό πεδίο όσο το κοινωνικό. Φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι η κοινωνία δεν αγκαλιάζει την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ έως 4 Σεπτεμβρίου

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας από 27/8 έως 4/9/2026, με χρήση του 8ψήφιου κωδικού υποψηφίου και του αντίστοιχου password.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η Α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε την ανάγκη γρήγορης στελέχωσης στα σχολεία για τη νέα χρονιά, με προσλήψεις αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και ήδη πραγματοποιημένους διορισμούς μέσα στον Αύγουστο.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι 28 Αυγούστου η ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η πρόσκληση για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας των 4.789 εκπαιδευτικών και 470 μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ που διορίζονται μόνιμα. Η προθεσμία ορκωμοσίας είναι έως και τις 28 Αυγούστου 2026.
κατασκευή κτιρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβαθμίζονται 214 οικίσκοι και κοινόχρηστοι χώροι στο Ζούμπερι

Χρηματοδότηση ύψους 982.528 ευρώ εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας για το 2026, με σκοπό την ολική αναβάθμιση των καταλυμάτων στο Ζούμπερι, εστιάζοντας σε ασφάλεια, ανακαίνιση, προσβασιμότητα και νέο εξοπλισμό.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ώρα για απαντήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για ΑΕΙ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά απαντήσεις από το Υπ. Παιδείας σχετικά με το ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καταγγέλοντας ασυδοσία και αδιαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης και πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Συνταγματικό το πλαίσιο για τα Νομικά Πρόσωπα ΑΕΙ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε τη συνταγματικότητα του πλαισίου για τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απορρίπτοντας ενστάσεις κατά διατάξεων του ν. 5094/2024 και υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ.