ΓΔ: 1455.93 0.07% Τζίρος: 8.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρόφιμα του μέλλοντος από το Ισραήλ: Μέχρι και κρέας από... εκτυπωτή 3D

Ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν να βρουν νέες λύσεις για τη γεωργία προς ένα βιώσιμο μέλλον. Ποιες είναι οι εταιρείες που πρωτοστατούν στα high tech τρόφιμα και ποιες καινοτομίες εισάγουν.

Για πολλά χρόνια, οι ισραηλινές τεχνολογικές εξελίξεις στη γεωργία περιορίζονταν κυρίως σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά η αγροτεχνολογία έχει πλέον αναδειχθεί σε κορυφαία παγκόσμια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, με το Ισραήλ να βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Πλέον το Ισραήλ είναι μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες παγκοσμίως σε επενδύσεις στον τομέα της αγροτεχνολογίας, με εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αλλαγή της γεωργίας.

Ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται, οι διαθέσιμοι πόροι για τους αγρότες μειώνονται. Η γη είναι περιορισμένη, οι πηγές νερού εξαντλούνται και οι φυσικοί πόροι μολύνονται. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τόσο τους φυσικούς πόρους όσο και τις ίδιες τις γεωργικές καλλιέργειες. Εάν η γεωργική βιομηχανία δεν αυξήσει την παραγωγή της και δεν εξοικονομήσει φυσικούς πόρους, ο κόσμος θα εισέλθει σε επισιτιστική κρίση.

Τα τελευταία χρόνια η γεωργία ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογικές λύσεις προκειμένου να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι επενδυτές, οι εταιρείες τροφίμων, οι αγρότες και οι επιχειρηματίες κατανοούν ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη γεωργία είναι επίσης δυνητικά κερδοφόρα. Το αποτέλεσμα είναι η χρήση των μεγάλων δεδομένων, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των drone και άλλων εργαλείων που γνωρίζουμε από άλλους κλάδους της τεχνολογίας με σκοπό τη βελτίωση των καλλιεργειών τροφίμων.

Οι ισραηλινές εταιρείες που αλλάζουν το agrotech

Καλλιεργούμενο κρέας

Η Aleph Farms συνιδρύθηκε το 2017 από την ισραηλινή θερμοκοιτίδα τεχνολογίας τροφίμων The Kitchen, της Strauss Group Ltd., και την καθηγήτρια Shulamit Levenberg, κοσμήτορα της Σχολής Βιοϊατρικής Μηχανικής του Technion. Οι προσφορές των προϊόντων της περιλαμβάνουν κιμά, μπιφτέκια μπιφτεκιού και μπριζόλες. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ιδιόκτητες τεχνολογίες τρισδιάστατης (3D) βιοεκτύπωσης, χρησιμοποιώντας λιποκύτταρα, κύτταρα υποστήριξης, μυϊκά κύτταρα και κύτταρα αιμοφόρων αγγείων για την ανάπτυξη ιστών σε προϊόντα κρέατος.

Μια άλλη εταιρεία, η Believer Meat, ιδρύθηκε το 2018. Προμηθεύει κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο με ένα εξαιρετικά βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, με αποτέλεσμα 99% λιγότερη χρήση γης και 80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το παραδοσιακό κρέας.

Γαλακτοκομική πρωτεΐνη

Η ReMilk, που ιδρύθηκε από τον Aviv Wolf, ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα ανοίξει μια τεράστια εγκατάσταση για την παραγωγή γάλακτος χωρίς αγελάδες στη Δανία. Παρασκευάζει πρωτεΐνες γάλακτος χρησιμοποιώντας μια διαδικασία ζύμωσης με μαγιά. Οι πρωτεΐνες γάλακτος που προκύπτουν είναι χημικά πανομοιότυπες με εκείνες που παράγονται από το γάλα αγελάδος, αλλά είναι απαλλαγμένες από λακτόζη, χοληστερόλη, αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά που συχνά εμφανίζονται στην γαλακτοπαραγωγή.

Η ImaginDairy ιδρύθηκε από τους Eyal Afergan, Arie Abo και τον καθηγητή Tamir Tuller. Οι γαλακτοκομικές πρωτεΐνες της διαθέτουν την ίδια γεύση, λειτουργικότητα, αίσθηση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελάδες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζώα είναι επίσης απαλλαγμένα από λακτόζη, αυξητικές ορμόνες και χοληστερόλη. Ο γαλλικός γαλακτοκομικός γίγαντας Danone έχει πραγματοποιήσει στρατηγική επένδυση στην εταιρεία.

SweetTech

Η Amai, που σημαίνει γλυκό στα ιαπωνικά, ιδρύθηκε το 2016 από τον Ilan Samish, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της. Η Amai αναπτύσσει γλυκές πρωτεΐνες, που χτίζονται βιολογικά μέσω μιας φυσικής διαδικασίας ζύμωσης. Πρόκειται για την πιο γλυκιά πρωτεΐνη στον κόσμο, η οποία είναι επίσης θερμοσταθερή (ανθεκτική στη θερμότητα) και επιτρέπει τη σημαντική μείωση της ζάχαρης χωρίς να επηρεάζει τη γεύση. Άλλες εναλλακτικές σχεδιασμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν πρωτεΐνες κρέατος, γάλακτος και φυτικές πρωτεΐνες.

Η Incredo ιδρύθηκε το 2014. Αναπτύσσει συστατικά γεύσης για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η εταιρεία προσφέρει λύσεις μείωσης της ζάχαρης και του αλατιού, διατηρώντας την ίδια εμπειρία ζάχαρης και αλατιού. Έχει αναπτύξει μια κατηγορία γλυκαντικών με βάση τη ζάχαρη με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, βασισμένη στην ιδιόκτητη τεχνολογία της. Η τεχνολογία της Incredo δεσμεύει πραγματική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή τεύτλα με ίχνη ενός φυσικού φορέα που είναι σε θέση να μειώσει την ποσότητα ζάχαρης στα τρόφιμα κατά 30% έως 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε λιγότερη από αυτήν, αλλά εξακολουθούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στη γεύση, την αίσθηση του στόματος ή την υφή - χωρίς αλλαγές στα συστατικά.

Η O'Taste ιδρύθηκε από τον Guy Ben Zvi. Ανέπτυξε μια πλατφόρμα βελτίωσης της φυσικής γεύσης. Αυξάνει τη γεύση στο δεκαπλάσιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά, επιτρέποντας έτσι τη μείωση της ζάχαρης και του αλατιού. Η ενισχυμένη φυσική της ζάχαρη είναι δέκα φορές πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη. Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές τροφίμων να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους κατά 70% έως 80%, διατηρώντας την ίδια φυσική γεύση και γλυκύτητα.

Food intelligence

Η Tastewise ιδρύθηκε από τους Alon Chen και Eyal Gaon. Προσφέρει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για εστιατόρια. Η πλατφόρμα της εταιρείας αναλύει σημεία δεδομένων από μενού, κριτικές, οικιακές συνταγές και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις των τροφίμων, τη συμπεριφορά και τις διατροφικές επιλογές των πελατών σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή της χρησιμοποιεί μηχανική κατανόηση του κειμένου, του πλαισίου και της εικόνας για να κατανοήσει το φαγητό, την κατανάλωση και τις διατροφικές συνήθειες.

Agrotech

Η SupPlant, είναι μια ισραηλινή εταιρεία γεωργίας ακριβείας και έξυπνης γεωργίας που επιτρέπει στους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της χρήσης του νερού σε μεγάλη κλίμακα και να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι στις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες. Η τεχνολογία συνδυάζει δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες εδάφους, φυτών και καιρικών συνθηκών για την κατανόηση και τον εντοπισμό των κύριων παραμέτρων που επηρεάζουν τη βέλτιστη απόδοση των φυτών.

Συνδυάζοντας και αναλύοντας όλα τα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγορίθμους, παρέχει ένα ακριβές σχέδιο άρδευσης και συστάσεις σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση για τη μεγιστοποίηση των καλλιεργειών και του προϋπολογισμού. Η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα μια τεχνολογία χωρίς αισθητήρες, η οποία έχει ήδη βοηθήσει 500.000 αγρότισσες αραβοσίτου στην Κένυα κατά την τελευταία καλλιεργητική περίοδο.

Η BlueWhite είναι μια καινοτόμα εταιρεία στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης τρακτέρ σε οπωρώνες - συνδυάζοντας υλικό και λογισμικό για τη διαχείριση του στόλου και των δεδομένων, ώστε οι φάρμες να μπορούν να λειτουργούν από οπουδήποτε. Πρόκειται για μια προσθήκη σε κανονικούς ελκυστήρες.

Η Arugga αντικαθιστά τις μέλισσες και το εργατικό δυναμικό καθώς αναπτύσσει επίγεια ρομπότ για την επεξεργασία και την παρακολούθηση μεμονωμένων φυτών στο θερμοκήπιο. Είναι η πρώτη εταιρεία που εμπορεύεται ένα ρομπότ που αναπαράγει με επιτυχία την επικονίαση με μέλισσες σε θερμοκήπια τομάτας. Η Polly, η ρομποτική πλατφόρμα της Arugga, υποστηρίζει διάφορες ενότητες: ρομποτική επικονίαση, χαμήλωμα φυτών, κλάδεμα χωρίς επαφή και ανίχνευση παρασίτων και ασθενειών. Τα πρώτα εμπορικά ρομπότ γονιμοποίησης έχουν αναπτυχθεί στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Φινλανδία.

Το CropX είναι ένα σύστημα διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων που συνδέει τα δεδομένα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τις συνθήκες σε πραγματικό χρόνο και τις γεωπονικές γνώσεις για να παρέχει καθοδήγηση για επιτυχημένη και βιώσιμη γεωργία, ενώ συγκεντρώνει όλα τα γεωπονικά δεδομένα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε ένα μέρος για εύκολη παρακολούθηση και κοινή χρήση. Ιδρύθηκε το 2013 στη Νέα Ζηλανδία για να προωθήσει τις καινοτομίες στην τεχνολογία αισθητήρων εδάφους και τις ψηφιακές πλατφόρμες και μετακόμισε στο Ισραήλ το 2017 για να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Ισραήλ στις τεχνολογίες άρδευσης με αποδοτική χρήση νερού.

Η BeeHero ιδρύθηκε από μια ομάδα μελισσοκόμων, επιχειρηματιών, διάσημων βιολόγων και επιστημόνων που ανησυχούν για την παγκόσμια απώλεια επικονιαστών όπως οι μέλισσες. Η τεχνολογία BeeHero παρέχει στους αγρότες βελτιωμένη επικονίαση και βελτιστοποιεί την τοποθέτηση των κυψελών εντοπίζοντας τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεων για πλήρη κάλυψη, με την εποπτεία ολόκληρης της επιχείρησης βάσει δεδομένων, από τις πληροφορίες για την υγεία των αποικιών σε πραγματικό χρόνο έως τη δραστηριότητα επικονίασης.

Η Equinom ιδρύθηκε από τον Gil Shalev το 2012. Η πλατφόρμα Manna χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, υψηλής απόδοσης, μη γενετικά τροποποιημένων συστατικών με φυσικό τρόπο, στο μισό χρόνο από τους παραδοσιακούς κύκλους ανάπτυξης καλλιεργειών.

Η MetoMotion, η οποία ιδρύθηκε από τους Adi Nir και Omer Nir, ανέπτυξε μια προηγμένη πλατφόρμα για καλλιέργεια ακριβείας σε θερμοκήπια. Το σύστημά της αναγνωρίζει τα φρούτα με βάση την ωριμότητα και στη συνέχεια τα συλλέγει και τα συσκευάζει απευθείας σε ένα κουτί. Οι τεχνολογίες GRoW περιλαμβάνουν ένα σύστημα τρισδιάστατης όρασης για τον εντοπισμό ώριμων καλλιεργειών, ένα εργαλείο για συγκομιδή χωρίς ζημιές και αναλυτικό λογισμικό που βασίζεται σε υπολογιστικούς αλγορίθμους και τεχνητή νοημοσύνη.

Η Brevel ιδρύθηκε από τους αδελφούς Yonatan, Matan και Ido Golan. Η καινοτόμος τεχνολογία της ξεκλειδώνει το πλήρες δυναμικό των μικροφυκών, δημιουργώντας μια εναλλακτική πρωτεΐνη που είναι ιδανική για μαζική παραγωγή. Η καλλιέργεια μικροφυκών χρησιμοποιεί μόνο ένα κλάσμα της γης και του νερού που απαιτούνται για άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα μικροφύκη έχουν ασήμαντο αποτύπωμα άνθρακα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Καλλιεργείται» ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στον αγροτικό τομέα

Ξεκινάει ο επιταχυντής Smart Argo Lab με τις πρώτες 12 startup οι οποίες στοχεύουν να φέρουν την τεχνολογία στις καλλιέργειες και να ενισχύσουν τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με δύο μεγάλα βαρίδια το ψηφιακό άλμα των αγροτών στην Ελλάδα

Από τα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται από τους Έλληνες αγρότες στην προσπάθεια τους να ενσωματώσουν ψηφιακές τεχνολογίες είναι το υψηλό κόστος του εξοπλισμού αλλά και της σύνδεσης. Ανεπαρκείς οι υποδομές στην επαρχία.
kalliergeies-klimatiki allagi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» τη γεωργία η κλιματική αλλαγή και φέρνει αυξήσεις στα προϊόντα

Τεράστιες ζημιές έχει υποστεί φέτος ο αγροτικός τομέας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ δοκιμάζεται και από τις αυξήσεις στους συντελεστές κόστους παραγωγής. Τα προϊόντα που πλήττονται και οι ανατιμήσεις.