ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Nvidia και η παγκόσμια υστερία για τα τσιπ της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα τσιπ τόσο πολύτιμο που μεταφέρεται με τεθωρακισμένα οχήματα έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 2 τρισ. δολ. Φρενήρης αύξηση της ζήτησης για το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H100.

Μπορεί ένα εξάρτημα υπολογιστή να είναι τόσο πολύτιμο που να παραδίδεται με θωρακισμένο όχημα και να μεταμορφώσει μια επιχείρηση και μια βιομηχανία ολόκληρη; Κι όμως, η μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) που κυκλοφόρησε η Nvidia το 2023 έχει καταφέρει να κάνει ακριβώς αυτό, βάζοντας την εταιρεία τεχνολογίας σε ένα πολύ κλειστό club, όπου βρίσκονται Apple και Microsoft.

Το τσιπ H100 κατάφερε να μετατρέψει τη Nvidia σε κολοσσό που επισκιάζει τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, καθώς πρόσθεσε πάνω από 1 τρισ. δολάρια στην αξία της και την ανέδειξε σε κορυφαίο παράγοντα της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολύ μικρό χρονικό διαάστημα. Απέδειξε στους επενδυτές ότι όλο το hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν φέρνει μόνο… θόρυβο αλλά και χρήματα, καθώς η ζήτηση για το τσιπ H100 είναι τόσο μεγάλη που η λίστα αναμονής φτάνει ήδη τους 6 μήνες.

Όπως δήλωσε ο Fletcher Previn, επικεφαλής πληροφοριών της Cisco, στο CIO Network Summit της Wall Street Journal αυτό τον μήνα, τα τσιπ είναι τόσο πολύτιμα που παραδίδονται στη Cisco Systems με θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η είσοδος της Nvidia στο club των 2 τρισ. δολαρίων επετεύχθη με μια απίστευτη πορεία που έχει καταγράψει η εταιρεία. Αν και χρειάστηκαν 23 χρόνια για να φτάσει η Nvidia στο 1 τρισ. αξία, μέσα σε μόλις εννέα μήνες η εταιρεία διπλασίασε την αξία της, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ των Apple και Microsoft, καθώς την Πέμπτη αύξησε τη χρηματιστηριακή της αξία πάνω από 230 δισ. δολάρια σε μια μόλις συνεδρίαση. Συνολικά το τρέχον έτος, οι μετοχές της έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι δίχως προηγούμενο, που φτάνει σχεδόν 65%, υπερτριπλασιάζοντας την αξία τους το 2023.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 τα έσοδα της πραγματοποίησαν άλμα 265% έναντι της περασμένης χρονιάς και ανήλθαν στα 22,1 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά της κέρδη εκτοξεύτηκαν κατά 769% στα 12,29 δισ. δολάρια. Η Nvidia δήλωσε ότι αναμένει πωλήσεις ύψους 24 δισ. δολαρίων στο τρέχον τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πωλήσεις 22,17 δισ. δολαρίων.

Η Nvidia, η οποία ιδρύθηκε το 1993, αποτελούσε από τους πρωτοπόρους στην αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης, στοιχηματίζοντας ότι η ικανότητα παράλληλης εκτέλεσης εργασιών θα καθιστούσε μια μέρα τα τσιπ της πολύτιμα σε εφαρμογές εκτός των παιχνιδιών. Στις αρχές του 2000 οι μηχανικοί της εταιρείας βρήκαν ότι θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τους επιταχυντές γραφικών για άλλες εφαρμογές, χωρίζοντας τις εργασίες σε μικρότερα κομμάτια και δουλεύοντας πάνω σε αυτά ταυτόχρονα.

Τι είναι το «μαγικό» τσιπ H100

Ο H100, το όνομα του οποίου παραπέμπει στην πρωτοπόρο της επιστήμης των υπολογιστών Grace Hopper, είναι ένας επεξεργαστής γραφικών. Πρόκειται για μια πιο ισχυρή έκδοση ενός τύπου τσιπ που συνήθως χρησιμοποιείται σε υπολογιστές και βοηθά τους παίκτες να έχουν την πιο ρεαλιστική οπτική εμπειρία. Αλλά έχει βελτιστοποιηθεί για να επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων και υπολογισμών σε υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας τον ιδανικό για το ενεργοβόρο έργο της εκπαίδευσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πλατφόρμες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν να ολοκληρώνουν εργασίες όπως η μετάφραση κειμένων, η σύνοψη εκθέσεων και η σύνθεση εικόνων με την εκπαίδευση σε τεράστιους τόμους προϋπάρχοντος υλικού. Αναπτύσσονται κάνοντας δισεκατομμύρια προσπάθειες για να επιτύχουν επάρκεια και απορροφώντας τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος κατά τη διαδικασία.

Η Nvidia αναφέρει ότι το H100 είναι τέσσερις φορές ταχύτερο από τον προκάτοχο του τσιπ, το A100, στην εκπαίδευση αυτών των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ή LLM και είναι 30 φορές ταχύτερο στην απάντηση σε προτροπές χρηστών, προσφέροντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε όσους το χρησιμοποιούν.

Η δύσκολη μάχη του ανταγωνισμού και η απάντηση της Nvidia

Πλέον η Nvidia ελέγχει περίπου το 80% της αγοράς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών μπορεί να κατασκευάζει περίπου 1,2 εκατ. τσιπ ετησίως, ωστόσο η ζήτηση έχει εκτοξευτεί.

Από την πλευρά τους, μεγάλες cloud-computing εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft που πρόσφατα παρουσίασε το πρώτο της τσιπ ΑΙ με το όνομα Maia 100 τον Νοέμβριο, έχουν μπει στην κούρσα θέλοντας να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Nvidia χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να καταγράφουν κάποια σημαντική επιτυχία.

Πολλοί αναλυτές και στελέχη της βιομηχανίας λένε ότι τα πλεονεκτήματα της Nvidia δεν μπορούν εύκολα να «διαβρωθούν» από τον ανταγωνισμό, χάρη στο βάθος και την πολυπλοκότητα του λογισμικού. Η Nvidia αναβάθμισε γρήγορα τις προσφορές της, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού για την υποστήριξη του υλικού, με ρυθμό που καμία άλλη εταιρεία δεν μπόρεσε ακόμη να φτάσει. Η εταιρεία έχει επίσης επινοήσει διάφορα συστήματα συστάδων που βοηθούν τους πελάτες της να αγοράζουν μαζικά H100 και να τα εγκαθιστούν γρήγορα.

Ωστόσο το καμπανάκι του ανταγωνισμού ηχεί δυνατά για τη Nvidia, καθώς όπως ανέφερε ο Andrew Ng, που διαχειρίζεται το AI Fund, η AMD και η Intel έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού λογισμικού για συστήματα που ταιριάζουν με τσιπ που τροφοδοτούν AI. «Νομίζω ότι σε ένα χρόνο περίπου η κατάσταση με την έλλειψη ημιαγωγών θα είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα τσιπ, όπως οι επεξεργαστές Xeon της Intel, είναι ικανά για πιο σύνθετη επεξεργασία δεδομένων, αλλά έχουν λιγότερους πυρήνες και είναι πολύ πιο αργά στην επεξεργασία των τεράστιων όγκων πληροφοριών που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εκπαίδευση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Η AMD, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ γραφικών υπολογιστών, παρουσίασε τον Ιούνιο μια έκδοση της σειράς Instinct που στοχεύει στην αγορά που κυριαρχούν τα προϊόντα της Nvidia. Το τσιπ, με την ονομασία MI300X, διαθέτει περισσότερη μνήμη για να διαχειρίζεται φόρτους εργασίας για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD Lisa Su στο κοινό σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο. «Είμαστε ακόμα πολύ, πολύ νωρίς στον κύκλο ζωής της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε η ίδια τον Δεκέμβριο.

Η Intel φέρνει στην αγορά ειδικά τσιπ για φορτία εργασίας AI, αλλά αναγνώρισε ότι, προς το παρόν, η ζήτηση για τα συγκεκριμένα τσιπ αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι για τις μονάδες επεξεργαστών που ήταν παραδοσιακά το δυνατό της σημείο.

Ωστόσο το πλεονέκτημα της Nvidia δεν έγκειται μόνο στις επιδόσεις του υλικού της. Η εταιρεία εφηύρε κάτι που ονομάζεται CUDA, μια γλώσσα για τα τσιπ γραφικών της που επιτρέπει τον προγραμματισμό τους για το είδος των εργασιών που στηρίζουν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Αργότερα φέτος, το H100 θα δώσει τη σκυτάλη σε έναν διάδοχο, τον H200, πριν η Nvidia κάνει πιο ουσιαστικές αλλαγές στο σχεδιασμό με ένα μοντέλο B100 στην πορεία. Ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang έχει ενεργήσει ως πρεσβευτής της τεχνολογίας και προσπάθησε να πείσει τις κυβερνήσεις, καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, να αγοράσουν νωρίς ή να διακινδυνεύσουν να μείνουν πίσω από εκείνους που αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Nvidia γνωρίζει επίσης ότι μόλις οι πελάτες επιλέξουν την τεχνολογία της για τα έργα τους γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, θα έχει πολύ πιο εύκολο χρόνο να τους πουλήσει αναβαθμίσεις από τους ανταγωνιστές που ελπίζουν να απομακρύνουν τους χρήστες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το θαύμα της Nvidia: Πώς εκτοξεύτηκε 10.000% σε 10 χρόνια η μετοχή της

Από τις κάρτες γραφικών για φανατικούς gamers, η αμερικανική εταιρεία πέρασε με επιτυχία σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κατάφερε να μπει στο μικρό κλαμπ των εταιρειών με αξία 1 τρισ. δολαρίων.
think silicon
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ελληνική startup που κάνει το άλμα προς την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Think Silicon εξαγοράστηκε πέρυσι από τον αμερικανικό κολοσσό Applied Materials. Σχεδιάζει με επιτυχία επεξεργαστές γραφικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και στρέφεται τώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
artificial intelligence, AI, texniti noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εννέα στις δέκα τράπεζες «βλέπουν» κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σημαντικά οφέλη μπορεί να υπάρξουν για τις τράπεζες από την ενσωμάτωση λύσεων Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες τους. Σημαντική η συνεισφορά στην οικονομία της χώρας.