Πολύ πίσω στις ταχύτητες αφήνει τους παραδοσιακούς παρόχους η Starlink του Έλον Μασκ, ενώ και η ανερχόμενη Inalan μπορεί να μην έχει μέχρι τώρα μεγάλη μάζα πελατών, ωστόσο προσφέρει σχεδόν τετραπλάσιες ταχύτητες από τους μεγάλους παίκτες. Η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει εκμεταλλευτεί τις καθυστερημένες επενδύσεις των παρόχων στα δίκτυα εκτός των αστικών περιοχών και κερδίζει μερίδια αγοράς με ταχύτατους ρυθμούς.
Η εικόνα που δημιουργείται με τις ταχύτητες που προσφέρουν οι νεόκοποι παίκτες προβληματίζει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η αργή ανάπτυξη των δικτύων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές, κράτησαν τους καταναλωτές μακριά από τις συνδέσεις FTTH τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας χώρο σε Starlink και Inalan να αναπτυχθούν εν μέσω της προσπάθειας αύξησης των υπερυψηλών ευρυζωνικών συνδέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η Starlink του Έλον Μασκ, έχει καταφέρει να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και η Ελλάδα αποτελεί μία από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ όπου σημειώνει τη μεγαλύτερη διείσδυση, καταγράφοντας υπερδιπλάσιες ταχύτητες από τους παραδοσιακούς παίκτες.
Όπως σημειώνει η Ookla, στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, οι ταχύτητες download της Starlink ήταν υψηλότερες από τις συνολικές επίγειες σταθερές ευρυζωνικές ταχύτητες σε Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία και Εσθονία, στις οποίες η κάλυψη FTTH είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει προσπαθήσει να αποτελέσει μια εναλλακτική για υπερυψηλές ταχύτητες σε περιοχές με προβλήματα σύνδεσης, από τις απομακρυσμένες, μέχρι ακόμη και περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που έχουν απελπιστικά αργές ταχύτητες λόγω των παλαιών δικτύων χαλκού.
Μετρώντας ήδη δυο χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά η Starlink, έχοντας προχωρήσει πρόσφατα σε σημαντικές μειώσεις των χρεώσεων, έχει δει να αυξάνεται το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά και με τις ταχύτητες που τρέχει εκείνη και η Inalan θέτουν νέο πήχη για τον ανταγωνισμό.
Η Ookla επισημαίνει ότι αυξάνεται η διείσδυση της Starlink καθώς αποτελεί μια σχετικά ανταγωνιστική επιλογή σε χώρες με χαμηλή κάλυψη FTTH δικτύου, καθώς παρέχει υψηλότερες ταχύτητες από τη συνολική επίγεια σταθερή ευρυζωνική αγορά. Ωστόσο οι σημαντικές επενδύσεις σε οπτικές ίνες σε όλη την Ευρώπη που ανεβάζουν τις ταχύτητες των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, αμφισβητούν όλο και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της Starlink.
Καμπανάκι η άνοδος της Starlink
Από την πλευρά τους οι πάροχοι, για να απαντήσουν στην αυξανόμενη απειλή του Έλον Μασκ αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το 5G και να προσφέρουν νέα προγράμματα, ωστόσο οι ταχύτητες που προσφέρουν δείχνουν να υπολείπονται σημαντικά της δορυφορικής Starlink.

Ταχύτητες οι οποίες ούτε η μέση σταθερή σύνδεση στη χώρα μπορεί να πλησιάσει, με τη μόνη ουσιαστική αντίπαλο στη Starlink να αποτελεί η εναλλακτική Inalan. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η Starlink καταγράφει ταχύτητες που φτάνουν τα 131,36 Mbps, και η Inalan βρίσκεται στην κορυφή με ταχύτητες που φτάνουν τα 225,75 Mbps. Πολύ πιο πίσω βρίσκεται η Cosmote με μόλις 51,67 Mbps, και ακολουθεί η Vodafone με 50,93 Mbps και τελευταία βρίσκεται η Nova με 50,71 Mbps.
Όπως αναφέρει η Ookla, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ταχυτήτων download της Starlink στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, η πιο μεγάλη άνοδος σημειώθηκε σε Κροατία και Ελλάδα, με τη χώρα μας να είναι πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες για την εταιρεία του Έλον Μασκ.
Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ταχύτητες της Starlink, σε μια αντίθετη εικόνα σε σχέση με όσα έχει συνηθίσει η χώρα στις κατατάξεις για τις ευρυζωνικές συνδέσεις. Η χώρα μας είναι δεύτερη με 131,36 Mbps ταχύτητα, πίσω από την Ουγγαρία που τρέχει η Starlink με 135,11 Mbps, και μπροστά από την Κροατία που με 130,4 Mbps συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Πιο πίσω στην τέταρτη θέση είναι η Φινλανδία με 124,97 Mbps και η Πορτογαλία με 124,47 Mbps.

Επίσης η πύκνωση των δορυφόρων εκτός από την αύξηση της ταχύτητας έχει μειώσει και το latency της Starlink που βελτιώθηκε σημαντικά την τελευταία χρονιά, καθώς υποχώρησε κατά 54% στη χώρα μας φτάνοντας τα 48ms, (σ.σ. ενώ οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις είναι στο 11 ms).
Ταυτόχρονα και η διείσδυση της Starlink έχει αρχίσει και γίνεται πιο έντονη στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι ευρυζωνικές συνδέσεις είναι ακόμα πίσω, ενώ και εναλλακτικές λύσεις όπως το FWA, σε χώρες όπως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα, η Starlink είναι σχετικά πιο ανταγωνιστική σε αυτές τις αγορές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνά τους επίγειους φορείς σταθερής τηλεφωνίας.
Εκτός από τη Βουλγαρία όπου το ποσοστό διείσδυσης της Starlink ξεπερνάει το 7%, στη Γερμανία όπου κυριαρχεί ακόμα ο χαλκός, κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 3,63%, και στην Ιρλανδία με τις μεγάλες αγροτικές περιοχές είναι στο 3,86%, ενώ στην Ελλάδα που έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά δικτύου οπτικών ινών, είναι στο 3,61%, δείχνοντας πως μπορεί να αποτελέσει ελκυστική εναλλακτική λύση στις χαμηλές σταθερές ταχύτητες.
Πάντως όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, το στοίχημα για τη Starlink είναι αν θα μπορέσει να διατηρήσει αυτά τα νούμερα και πόσους δορυφόρους είναι διατεθειμένη να εκτοξεύσει για να διατηρήσει τις ταχύτητες και να μειώσει παράλληλα το latency. Υπογραμμίζουν πως ήδη με την αυξημένη διείσδυση της Starlink οι ταχύτητές της σε πολλές χώρες έχουν υποχωρήσει.