ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κβαντικός υπολογιστής chip
Εντυπωσιακό chip κβαντικού υπολογιστή σε φουτουριστικό περιβάλλον, συμβολίζοντας την τεχνολογική πρόοδο.

«Φάρος»: Νέος υπερ-υπολογιστής φέρνει την Ελλάδα στην εποχή της AI

Το project «Φάρος» και ο υπερ-υπολογιστής «Δαίδαλος» εγκαινιάζουν μια νέα εποχή εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, με στόχο την πρόοδο σε ιατρική, γλώσσα, περιβάλλον και πολιτισμό.

Το project «Φάρος» συνδέεται στενά με τον «Δαίδαλο», τον πρώτο εθνικό υπερ-υπολογιστή της Ελλάδας, ο οποίος αναμένεται να φέρει τη χώρα στην εποχή της εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης

Το θέμα παρουσιάστηκε από τον Στέφανο Κόλλια, Επικεφαλής του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και Ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατά τη διάρκεια του Athens Democracy Forum 2025, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συνεργασία του Democracy & Culture Foundation και των The New York Times.

Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, το project «Φάρος» έχει στόχο να ενισχύσει την τεχνολογική πρόοδο σε τομείς όπως η ιατρική περίθαλψη, ο πολιτισμός, η γλώσσα και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. 

Αποτελεί μια σύμπραξη ερευνητικών ιδρυμάτων, ενταγμένη στη στρατηγική της Ελλάδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με χρηματοδότηση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία «εργοστασίων» AI σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, το «εργοστάσιο» αυτό υλοποιείται μέσω του υπερ-υπολογιστή «Δαίδαλος», του οποίου η εγκατάσταση ξεκίνησε στην περιοχή του Λαυρίου τον Απρίλιο του 2025. Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι στόχος είναι ο υπολογιστής να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2026, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών εργασιών.

Το project δίνει έμφαση στη σύνδεση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το ανθρώπινο ταλέντο, με εφαρμογές που αφορούν άμεσα τον πολίτη. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε η περίπτωση της ΗΔΙΚΑ, η οποία ενοποίησε διάφορα δεδομένα σχετικά με την ιατρική περίθαλψη. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στη διατήρηση της βιωσιμότητας της ελληνικής γλώσσας και στην πρόβλεψη κλιματικών αλλαγών, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος προϋποθέτει τον συνδυασμό δεδομένων, υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού. Εκτίμησε πως σε λιγότερο από έναν χρόνο θα παρουσιαστεί το πρώτο λειτουργικό παράδειγμα του νέου συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.athensdemocracyforum.com/program/2025-agenda/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνολογία παγκόσμιου δικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρώπη μπροστά στην ανάγκη για διεθνή σύμβαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, γενικός εισηγητής σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, προτείνει η ΕΕ να ηγηθεί διεθνούς σύμβασης υπό τον ΟΗΕ για κοινούς κανόνες ασφάλειας, αξιολόγησης και διαφάνειας στην Τ.Ν.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη εκσυγχρονίζει τη χαλυβουργία στην Κίνα

Η κινεζική βιομηχανία χάλυβα, κάποτε συνδεδεμένη με έντονη ρύπανση και χειρωνακτική εργασία, μεταμορφώνεται ψηφιακά εφαρμόζοντας τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμους, συνδυάζοντας «έξυπνη» παραγωγή και βιωσιμότητα.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει νέα βιομηχανική επανάσταση

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έρευνα να οδηγεί σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Προανήγγειλε νέο υπουργείο για τη διασύνδεση έρευνας-κοινωνίας, καταπολεμώντας τον κατακερματισμό.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Χρηματοοικονομική ενίσχυση για καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες

Το Πεκίνο προωθεί τη χρήση δεδομένων στον χρηματοοικονομικό τομέα επιστήμης-τεχνολογίας για στήριξη καινοτομίας και τεχνολογικής αυτάρκειας, μέσω εθνικού καταλόγου και 26 σχετικών δεικτών, σύμφωνα με εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ενισχύει το πλαίσιο προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Το Πεκίνο σχεδιάζει να ενισχύσει το πλαίσιο προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας για στήριξη νέων βιομηχανιών, με στόχο την καινοτομία και την ποιοτική ανάπτυξη, σύμφωνα με τη CNIPA. Το πλάνο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα.
Πλημμύρες Θεσσαλία εναέρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Air Thessaly»: Νέο φυσικό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας στα Τρίκαλα

Η Θεσσαλία, μετά τις πλημμύρες του Daniel, γίνεται το πρώτο πεδίο εφαρμογής μιας νέας φιλοσοφίας διαχείρισης κλιματικής ανθεκτικότητας με τη βοήθεια επιστημόνων, ψηφιακών εργαλείων και φυσικών λύσεων, πρωτοπορώντας σε Ελλάδα και Ευρώπη.