ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Λογότυπο OpenAI και SearchGPT

OpenAI: Έλεγχος πνευματικών δικαιωμάτων σε περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης

Η OpenAI εισάγει ελέγχους που δίνουν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων τη δυνατότητα να ορίζουν πώς χρησιμοποιούνται οι χαρακτήρες τους από το Sora, ενώ θα μπορούν να μοιράζονται τα έσοδα εφόσον δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, προχωρά στην υιοθέτηση ελέγχων που επιτρέπουν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ορίζουν πώς οι χαρακτήρες τους θα χρησιμοποιούνται από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Sora για την παραγωγή βίντεο.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να μοιράζεται τα έσοδα με τους δημιουργούς που θα συναινέσουν στη χρήση των χαρακτήρων τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.

Όπως επισημαίνει ο Άλτμαν, οι ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων – όπως τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο – θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν τη χρήση των χαρακτήρων τους στο Sora, παρέχοντας «πιο λεπτομερή έλεγχο σχετικά με την παραγωγή χαρακτήρων».

Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που εντείνονται οι συζητήσεις γύρω από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου και τις επιπτώσεις στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι εταιρείες του κλάδου αναζητούν λύσεις για να επιτύχουν ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και τη δίκαιη αποζημίωση των δημιουργών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάικ Τζόνσον ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Βουλής απορρίπτει μορατόριουμ στην ΤΝ λόγω Κίνας

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει μορατόριουμ στην ανάπτυξη της ΤΝ χωρίς να χαθεί ο ανταγωνισμός με την Κίνα, ενώ δήλωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να αυτορυθμιστούν χωρίς κρατική παρέμβαση.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις για ΤΝ από πρώην Google DeepMind και κοινό αίτημα Σάντερς-Μπάνον

Ο Μπιλάλ Τσουγκντάι, πρώην μηχανικός της Google DeepMind, προειδοποιεί ότι η ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη δύσκολα ελέγχεται και θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα, επικαλούμενος πρόσφατα περιστατικά διαρροής ελέγχου σε ΙΑ συστήματα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η προειδοποίηση για ΤΝ που καταστρέφει την ανθρωπότητα είναι φάρσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φάρσα» τους φόβους για καταστροφή της ανθρωπότητας από την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρά τις εκκλήσεις κορυφαίων στελεχών τεχνολογίας για επιβράδυνση της ανάπτυξής της και επιβολή ελέγχων ασφαλείας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόστιμο σε δικηγόρο για καταθέσεις μαρτύρων που έφτιαξε το ChatGPT

Δικηγόρος στο Νέο Μεξικό τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.000 δολαρίων επειδή υπέβαλε έφεση με ψευδείς καταθέσεις που δημιούργησε το ChatGPT, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον παραπέμπει στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Anthropic: Κατηγορίες κατά ΗΑΕ για χρήση ΤΝ εναντίον εμπειρογνωμόνων ΟΗΕ

Η αμερικανική Anthropic εντόπισε επιχείρηση, πιθανότατα από τα ΗΑΕ, που στόχευε ειδικούς του ΟΗΕ επικριτικούς για τον ρόλο του Άμπου Ντάμπι στο Σουδάν, παράγοντας προπαγανδιστικό περιεχόμενο μέσω AI εργαλεία της.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Απορρίπτει ως αβάσιμες τις κατηγορίες ΗΠΑ για τα μοντέλα ΤΝ

Η Κίνα απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες ΤΝ χρησιμοποιούν αμερικανικά μοντέλα αιχμής, σύμφωνα με έκθεση CISA, NSA και FBI. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση Μπάιντεν-Σι.