ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
Οπτικοποίηση της καινοτομίας στην τεχνολογία με αφηρημένα ψηφιακά γραφήματα και ανθρώπινο χέρι.

Τσιόδρας: Τα ψηφιακά εργαλεία εξοικονομούν 50 δισ. δολάρια στην Υγεία

Ο Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε πως η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στην Υγεία θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 50 δισ. δολάρια κάθε χρόνο για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον τομέα της Υγείας μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 50 δισ. δολαρίων ετησίως για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας, ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλίματος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI), κατά τη διάρκεια του Health IT Conference που διοργάνωσε η Boussias events.

Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το 72% των Ιατρικών Συλλόγων εκτιμά ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης υπερτερούν των κινδύνων. Παράλληλα, "το 70% θεωρεί ότι η AI θα μεταμορφώσει ριζικά την ιατρική — με την προϋπόθεση ότι ο ρόλος του γιατρού θα παραμείνει κεντρικός".

Όπως υπογράμμισε, η χρήση εφαρμογών υγείας (health apps) και ψηφιακών θεραπευτών συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των δαπανών μέσω έγκαιρης διάγνωσης και περιορισμού των νοσηλειών. Ωστόσο, οι επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται σε 2,6 δισ. δολάρια, παραμένοντας χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της Βόρειας Αμερικής (4,7 δισ. δολάρια).

Η αγορά της ψηφιακής υγείας αναμένεται να φτάσει τα 105,7 δισ. δολάρια έως το 2030, από 32,9 δισ. το 2021. Παράλληλα, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στο ποσοστό των πολιτών της ΕΕ με πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, από 10% το 2020 σε 24% το 2022, με τη Φινλανδία να αγγίζει το 80% και τη Γερμανία να παραμένει μόλις στο 2%.

Νέα στρατηγική της ΕΕ για την Ψηφιακή Υγεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει τη στρατηγική Apply AI Strategy, που υιοθετήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, με στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η έλλειψη ποιοτικών δεδομένων, η ετερογένεια υποδομών, ο περιορισμένος ψηφιακός εγγραμματισμός και η ελλιπής εμπιστοσύνη των επαγγελματιών υγείας προς την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η δημιουργία Ευρωπαϊκών Κέντρων Προηγμένου Ελέγχου με χρήση AI για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην πρόληψη και διάγνωση, καθώς και Δικτύου Εμπειρογνωμοσύνης για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ.

Παράλληλα, η ΕΕ προχωρά στην υιοθέτηση του AI Act, ενός κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση διαφάνειας, ασφάλειας και δεοντολογίας στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά στους ευαίσθητους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Επενδύσεις και χρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας

Στο νέο δημοσιονομικό προγραμματισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028–2034 προβλέπονται σημαντικοί πόροι, με 22,6 δισ. ευρώ για Υγεία, Βιοτεχνολογία και Βιοοικονομία, 14,8 δισ. ευρώ για Ψηφιακές Τεχνολογίες και 175 δισ. ευρώ για Έρευνα και Καινοτομία μέσω του προγράμματος Horizon.

Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο η Δημόσια Υγεία να παραμείνει ως ξεχωριστό ταμείο ή να ενσωματωθεί στο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας. Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τη διαφωνία του με την ενσωμάτωση, επισημαίνοντας πως "θα πρέπει να μείνει χωριστό ταμείο, να μην ενσωματωθεί στο Ταμείο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία, γιατί μέσα εκεί θα χαθεί μαζί με άλλες δράσεις".

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να παραμείνει εργαλείο στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι να αντικαταστήσει τους επαγγελματίες υγείας. "Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τους επαγγελματίες υγείας" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο για Όμικρον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη ζήτηση για το αντιγριπικό, χαμηλή για το εμβόλιο COVID-19

Αυξημένη ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο παρατηρείται λόγω πτώσης θερμοκρασίας. Από 2 Οκτωβρίου χορηγήθηκαν 500.000 δόσεις, 350.000 χωρίς συνταγή. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία, ενώ το ενισχυμένο δίνεται με ιατρική συνταγή.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Υπέρ της επέκτασης του ΚΥ Βάμου ο Γεωργιάδης, νέες προκηρύξεις θέσεων

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στηρίζει την επέκταση του Κέντρου Υγείας Βάμου, ξεκινώντας με μελέτη, και τόνισε τη σημασία συνεργασίας με το Δήμο για στελέχωση και ένταξη του έργου σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Άδωνις Γεωργιάδης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης στα Χανιά: Σύσκεψη στο τοπικό νοσοκομείο

Ο Υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε το ΓΝ Χανίων και ενημερώθηκε για το νέο ΤΕΠ, που θα παραδοθεί το 2027. Στη σύσκεψη που ακολούθησε, βασικό θέμα ήταν η σοβαρή υποστελέχωση του νοσοκομείου που προκαλεί ανησυχία στους φορείς.
Άδειο γραφείο νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η «ανδρόσφαιρα» αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας, λέει βρετανική μελέτη

Η «ανδρόσφαιρα», ένα ανδρικό σοβινιστικό διαδικτυακό κίνημα, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα δημόσιας υγείας, όπως δείχνει νέα μελέτη. Προτείνεται συντονισμένη δράση κατά της μισογυνικής ρητορικής που προωθούν διάσημοι influencers.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυξήθηκαν οι νέοι αιμοδότες 18-25 και όσοι επέστρεψαν

Η αιμοδοσία στην Ελλάδα καταγράφει σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα στους νέους και στους νέους αιμοδότες, παρά τις εποχικές δυσκολίες. Βελτιώθηκε η επάρκεια και η ασφάλεια του αίματος, με το 70% να προέρχεται από εθελοντές.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

Ειδικοί του Lancet: Κηρύξτε την κλιματική αλλαγή παγκόσμια υγειονομική κρίση

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία εντάθηκαν μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, με αύξηση θανάτων από ζέστη και απώλειες εισοδήματος ύψους 1,07 τρισ. δολαρίων το 2023. Οι επιστήμονες ζητούν άμεση κήρυξη έκτακτης ανάγκης.