ΓΔ: 2274.23 -2.29% Τζίρος: 83.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:01
Οθόνη εφαρμογής ChatGPT
Φώτο: Shutterstock

Άλτμαν: Άμεσοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσβαση σε όλους

Ο Σαμ Άλτμαν ζήτησε επείγοντες κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη και πρότεινε διεθνή οργανισμό όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας·Μόντι και Γκουτέρες: πρόσβαση για όλους.

Ο Σαμ Άλτμαν, επικεφαλής της OpenAI και γνωστός για το ChatGPT, υπογράμμισε ότι ο κόσμος χρειάζεται «επειγόντως» κανόνες για να πλαισιωθεί η ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), μιλώντας στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ΤΝ που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

«Δεν λέω ότι δεν χρειαζόμαστε ρύθμιση ή προστασίες. Χρειαζόμαστε επειγόντως, όπως και για οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία με τέτοια δύναμη», σημείωσε ο Άλτμαν, επισημαίνοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την υπευθυνότητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Ο επικεφαλής της OpenAI πρότεινε τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού στα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κρατών για τη διαχείριση της ΤΝ. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο εκδημοκρατισμός της ΤΝ είναι το καλύτερο μέσο για να εξασφαλίσουμε την ευημερία της ανθρωπότητας», προειδοποιώντας πως η συγκέντρωση της τεχνολογίας σε λίγα χέρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «η τεχνολογία πάντα ανατρέπει την αγορά εργασίας, αλλά πάντα βρίσκουμε κάτι καινούργιο και καλύτερο να κάνουμε». 

Ο Άλτμαν πρόσθεσε πως τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν κρίσιμη δοκιμασία για τον κόσμο, καθώς η ΤΝ εξελίσσεται ραγδαία, δίνοντας την επιλογή είτε να ενδυναμωθούν οι πολίτες είτε να συγκεντρωθεί η δύναμη σε λίγους.

Παγκόσμια έκκληση για ρύθμιση και ισότιμη πρόσβαση

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ναρέντρα Μόντι και ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησαν να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη και να ληφθούν μέτρα για την υπεύθυνη χρήση της. 

«Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ανήκει σε όλους» και το μέλλον της δεν μπορεί να αφεθεί «στα καπρίτσια μερικών δισεκατομμυριούχων», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώπιον πολιτικών ηγετών και κορυφαίων στελεχών της τεχνολογίας.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υπογράμμισε ότι η ΤΝ πρέπει να είναι «προσβάσιμη και συμπεριληπτική», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Ευρώπη, «ένας ασφαλής χώρος», είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει να καθορίζει τους κανόνες του παιγνιδιού» σε συνεργασία με συμμάχους όπως η Ινδία.

Η τέταρτη κατά σειρά σύνοδος κορυφής του Νέου Δελχί για την Τεχνητή Νοημοσύνη συγκεντρώνει πολιτικούς ηγέτες και κορυφαίους εκπροσώπους της τεχνολογίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων γύρω από την ανάπτυξη της ΤΝ και τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτες καλούν για παγκόσμια πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Στη σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη στο Νέο Δελχί, Μόντι, Γκουτέρες και Μακρόν ζήτησαν εγγυημένη, ίση πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη και αυστηρό πλαίσιο για τη χρήση της, ώστε να μη μένει στα χέρια λίγων.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη-Κράτσιος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με τον Michael Kratsios, σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου συζήτησαν για συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Λογότυπο Ernst & Young
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ernst & Young πιστοποιήθηκε με ISO/IEC 42001:2023 για Τεχνητή Νοημοσύνη

Η EY Ελλάδος έλαβε την πιστοποίηση ISO/IEC 42001:2023 για τις Συμβουλευτικές της Υπηρεσίες, που αφορά στη διαχείριση και χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, καλύπτοντας εσωτερικές λειτουργίες και έργα πελατών.
Επίσημη σχολική τελετή
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρώτη θέση για το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ σε αγώνες ρητορικής

Μαθητές του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης κατέκτησαν την 1η θέση στους διασχολικούς αγώνες ρητορικής «ΠΡΟ-θέσεις», υποστηρίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη περιορίζει την ανθρώπινη δημιουργικότητα.
Ανθρώπινο και ρομποτικό χέρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σύνοδος Τεχνητής Νοημοσύνης στο Νέο Δελχί: Στο επίκεντρο οι ανησυχίες και οι λύσεις

Στο Νέο Δελχί ξεκινά σήμερα παγκόσμια σύνοδος για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με θέμα τον αντίκτυπο και τις εξελίξεις της. Συμμετέχουν περίπου 20 ηγέτες και χιλιάδες ειδικοί, συζητώντας μεταξύ άλλων για φόβους σχετικά με την εργασία.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: 83,5% των νέων πρώτοι στη χρήση εργαλείων ΤΝ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ στη χρήση AI από νέους (83,5%), σύμφωνα με τον υφυπουργό Στ. Καλαφάτη, που μίλησε για νέο στρατηγικό πλάνο Έρευνας και Καινοτομίας και διευρυμένη συνεργασία φορέων στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο.