Με επίκεντρο τη εμπιστοσύνη στην ενημέρωση και τις προκλήσεις της δημοσιογραφίας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιήθηκε το πάνελ «Trust and Accuracy in a Rapidly Changing Media Landscape» στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2026. Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άρια Αγάτσα, η οποία ανέδειξε τη σημασία αλλά και την ευαλωτότητα της εμπιστοσύνης στη σύγχρονη ενημέρωση.
Η κυρία Αγάτσα επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη στην είδηση αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους και ταυτόχρονα πιο εύθραυστους πυλώνες της δημόσιας ζωής. Σε μια εποχή όπου η πληροφορία παράγεται με πρωτοφανή ταχύτητα, η αξιοπιστία δοκιμάζεται καθημερινά. Η τεχνολογική εξέλιξη και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τόνισε, μετασχηματίζουν το οικοσύστημα της ενημέρωσης, δημιουργώντας νέες δυνατότητες αλλά και απειλές.
Όπως σημείωσε, τα πρακτορεία ειδήσεων δεν αποτελούν πλέον απλώς φορείς μετάδοσης, αλλά λειτουργούν ως «άγκυρες αλήθειας» μέσα σε ένα περιβάλλον υπερπληροφόρησης.
Η νέα γενιά και η παραπληροφόρηση
Στο πάνελ συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του ρουμανικού πρακτορείου AGERPRES και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EANA, Κλαούντια-Βικτόρια Νικολάε, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ανδρέας Φράγκος, και ο αντιπρόεδρος και αρχισυντάκτης του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, Γιουσούφ Οζχάν.
Η Κλαούντια-Βικτόρια Νικολάε υπογράμμισε ότι η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον της ενημέρωσης, αλλά δεν είναι πάντα εξοικειωμένη με τον ρόλο των παραδοσιακών δημοσιογραφικών θεσμών. Όπως ανέφερε, οι νέοι γνωρίζουν τις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά αγνοούν τη λειτουργία των πρακτορείων ειδήσεων.
Η ίδια τόνισε ότι τα πρακτορεία πρέπει να προσεγγίσουν τη νέα γενιά στο δικό της περιβάλλον, αναδεικνύοντας ζητήματα όπως η παραπληροφόρηση και τα deepfakes, ενώ επεσήμανε τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών πρακτορείων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Αναφερόμενη στη γεωπολιτική θέση της Ρουμανίας, σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα παραπληροφόρησης, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την ανταλλαγή πληροφοριών για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας.
Ο ρόλος των εθνικών πρακτορείων
Ο Ανδρέας Φράγκος υπογράμμισε ότι τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων λειτουργούν ως σταθερό σημείο αναφοράς για τα μέσα, τους πολίτες και τους θεσμούς, παρέχοντας επαληθευμένες πληροφορίες. Όπως είπε, «παρέχουμε ένα σημείο αναφοράς το οποίο είναι σταθερό, ακριβές και επαληθευμένο». Η αξία των πρακτορείων, πρόσθεσε, συνδέεται με τη θεσμική τους υπόσταση και τη λογοδοσία τους απέναντι στο κοινό.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της θεσμικής λογοδοσίας, σημειώνοντας ότι τα πρακτορεία διαθέτουν ταυτότητα και ιστορική συνέχεια, σε αντίθεση με την ανωνυμία των κοινωνικών δικτύων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις μικρών κοινωνιών, όπου η ανεξαρτησία απαιτεί συνεχή προσπάθεια και θεσμική θωράκιση. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ρύθμισης των ψηφιακών πλατφορμών, χωρίς να περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου.
Η αναζήτηση της αλήθειας στη δημοσιογραφία
Ο Γιουσούφ Οζχάν παρουσίασε τη διεθνή δραστηριότητα του Anadolu, επισημαίνοντας ότι οι δημοσιογράφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και παραπληροφόρησης. Όπως είπε, «η κάλυψη συγκρούσεων είναι ίσως η πιο δύσκολη δουλειά που μπορεί να έχει ένας δημοσιογράφος», τονίζοντας ότι η αποστολή της δημοσιογραφίας είναι η αναζήτηση της αλήθειας.
Αναφερόμενος στην αντικειμενικότητα, σημείωσε ότι «ο δημοσιογράφος πρέπει να αναζητά την αλήθεια», διευκρινίζοντας πως η αντικειμενικότητα δεν σημαίνει ουδετερότητα, αλλά πλήρη και τεκμηριωμένη κάλυψη των γεγονότων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι κατηγορίες περί μεροληψίας αποτελούν μέρος της δημοσιογραφικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και της συνεχούς αξιολόγησης.
Τέλος, αναφέρθηκε στη χρήση περιεχομένου από πολίτες, τονίζοντας ότι «χωρίς τη δημοσιογραφία των πολιτών, η δημοσιογραφία θα ήταν πολύ βαρετή», επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη αυστηρής επαλήθευσης πριν τη δημοσιογραφική αξιοποίησή του.