ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Google: Τέλος στο... τσάμπα, ο ψηφιακός χώρος χρεώνεται

Η εποχή του άφθονου, δωρεάν αποθηκευτικού χώρου στο Gmail φθάνει στο τέλος της, καθώς η Google οδηγεί τους χρήστες στη νέα συνδρομητική υπηρεσία cloud, Google One.

Στα πρώτα της βήματα, η Google δελέασε εκατομμύρια χρήστες με την παροχή άφθονου και δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, αλλά τώρα που οι χρήστες έχουν μεγάλη ανάγκη τον αποθηκευτικό χώρο για το προσωπικό τους υλικό, με πρώτες τις φωτογραφίες (το 2017 υπολογίζεται ότι τραβήχτηκαν 1,2 τρισ. φωτογραφίες παγκοσμίως) ο κολοσσός του διαδικτύου στέλνει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα: «το τσάμπα τελείωσε, οι υπηρεσίες cloud θα χρεώνονται»!

Με τα αρχεία που ανεβαίνουν στο cloud της Google να είναι ατελείωτα και τον όγκο τους συνεχώς να αυξάνεται, η Alphabet (μητρική εταιρεία του Google) έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους χρήστες τους τελευταίους μήνες, καθώς περιορίζει τον ελεύθερο χώρο που πρόσφερε στο cloud ενώ τους παροτρύνει να κατευθυνθούν πλέον στη νέα cloud υπηρεσία Google One, που προσφέρεται με μηνιαία συνδρομή.

Ήδη πολλοί χρήστες μόλις φτάνουν στα όρια του αποθηκευτικού χώρου αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν πολλές επιλογές παρά να αρχίσουν να πληρώνουν για να μην χάσουν την πρόσβαση τους σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φωτογραφίες και βίντεο. Μπορεί το κόστος να μην φαίνεται μεγάλο για τους περισσότερους χρήστες, αλλά αν υπολογίσουμε την καταναλωτική βάση που εξυπηρετεί η Google μπορούμε να αντιληφθούμε τα επιπλέον δισεκατομύρια κέρδη που θα έχει κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, πάντως, ακόμα η Google δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτή την αλλαγή είναι το Gmail. Όταν ξεκίνησε την παροχή της κυρίαρχης, πλέον, υπηρεσίας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το 2004, η Google πρόσφερε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από όσο έδιναν οι ανταγωνιστές της, όπως η Microsoft για παράδειγμα με το Hotmail. Μέχρι και το 2013 η υπηρεσία ήταν δωρεάν μέχρι που τα αρχεία που ανέβαιναν πλέον έπαιρναν την μορφή χιονοστιβάδας.

Πλέον οι διαθέσιμοι χώροι του διαδικτύου εξαντλούνται και οι χρήστες βρίσκονται αντιμέτωποι με αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς πολλοί δεν λαμβάνουν τα email τους και άλλοι αναγκάζονται να αλλάξουν ηλεκτρονική διεύθυνση, με το Twitter να παίρνει φωτιά από τους δυσαρεστημένους πελάτες. Εκτός αν θέλουν να πληρώσουν.

Η Google πλέον έχει διακόψει κάθε προσφορά σε δωρεάν αποθηκευτικό χώρο cloud που πρόσφερε με την απόκτηση ενός smartphone ή laptop της εταιρείας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται όλοι οι μεγάλοι της τεχνολογίας: οι ψηφιακές αναμνήσεις μας μετατρέπονται σε «χήνες με τα χρυσά αυγά» για τις κολοσσούς, όπως η Apple, η Amazon και, βεβαίως, η Google, που προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες cloud σαν εναλλακτική λύση.

Η Apple ακολουθεί αυτή την πρακτική αρκετά χρόνια τώρα, μετατρέποντας την cloud υπηρεσία της, iCloud, σε μια υπηρεσία που αποφέρει πολλά έσοδα. Όταν οι χρήστες των iPhones λαμβάνουν ενημερώσεις πως οι συσκευές τους είναι γεμάτες και πρέπει είτε να διαγράψουν φωτογραφίες ή να πληρώσουν περισσότερα για την αποθήκευση σε cloud, οι περισσότεροι επιλέγουν την υπηρεσία cloud.

Οι υπηρεσίες Gmail, Drive και Google Photos έχουν περισσότερους από 1 δισ. χρήστες η καθεμιά. Με την Google να διακόπτει τις προσφορές δωρεάν αποθηκευτικού χώρου και τους περισσότερους χρήστες να δείχνουν διατεθειμένοι να πληρώνουν, δημιουργείται μια τεράστια χρηματοδοτική ροή για τον τεχνολογικό κολοσσό.

Για παράδειγμα, αν μόλις το 10% των χρηστών Gmail εγγραφούν στη νέα υπηρεσία Google One αντί 1,99 δολαρίων τον μήνα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον έσοδα ύψους 2,4 δισ δολαρίων τον χρόνο. Οι χρήστες, άλλωστε, φαίνονται έτοιμοι να πληρώσουν για να αποφύγουν... ψηφιακά μπερδέματα. Όπως λέει ένας χρήστης της Google: «Το να πληρώνω δυο δολάρια τον μήνα, είναι ένα μικρό αντίτιμο για να μην χάσω την ψηφιακή μου επαφή με τον κόσμο και να μην αναγκάζομαι να αλλάξω και πάλι ηλεκτρονική διεύθυνση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

windows-microsoft
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι προσφέρουν τα νέα Windows 11 και γιατί προκαλούν επικρίσεις

Η Microsoft «πετάει το γάντι» σε Google και Apple και με τα Windows 11. Θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα είναι ανοικτή για όλους τους δημιουργούς περιεχομένου. Γιατί κατηγορείται ότι αντιγράφει την Apple.
google, artificial intelligence
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρατσισμός και συνωμοσίες επηρεάζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη της Google

Ο κολοσσός της τεχνολογίας απέλυσε ερευνήτρια επειδή διαπίστωσε αδυναμίες στον τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη «διδάσκεται» από κείμενα με ρατσιστικές αναφορές, fake news και θεωρίες συνωμοσίας.